URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2013, 17:30

Marcel Bărbuţ n-a convins: Listarea firmei Adeplast la bursă a eşuat!

Listarea acţiunilor Adeplast pe Bursa de Valori Bucureşti a eşuat. "Oferta publică de vânzare a acţiunilor Adeplast derulată în perioada 2-15 octombrie nu a fost finalizată cu succes, nefiind înregistrat volumul minim al subscrierii cu succes a acesteia. Sumele subscrise de investitori în cadrul ofertei vor fi returnate conform prevederilor prospectului de ofertă", au anunţat miercuri BCR şi Intercapital Invest, intermediarii ofertei.

Listarea la bursă a acţiunilor producătorului de materiale de construcţii s-a soldat cu un eşec datorită faptului că oferta derulată de Adeplast s-a încheiat marţi, la ora 17, fără ca minim 70% din acţiunile scoase la vânzare să se fi vândut. Compania nu a reuşit să strângă de pe piaţă 9 milioane euro, sumă calculată la preţul minim cerut pe acţiune.

Marcel Bărbuţ, proprietarul Adeplast a scos la vânzare 33% din acţiunile companiei pentru a se finanţa de pe bursă cu 15 milioane euro. Suma urma să fie investită în construcţia unei fabrici de vată bazaltică, material care ar urma să devină obligatoriu la izolarea blocurilor pentru că nu se aprinde.

Vânzare pe tranşe

Potrivit ofertei făcute, acţiunile au fost împărţite în două tranşe. Prima tranşă, reprezentând 15% din totalul acţiunilor scoase la vânzare a fost rezervată investitorilor mici cu sume de până la 500.000 lei, diferenţa de 85% din cea de-a doua tranşă fiind rezervată investitorilor mari, cu subscrieri peste acest prag.

Tranşa rezervată micilor investitori, la un preţ de 4,06 lei pe acţiune, a fost subscrisă încă din prima săptămână de tranzacţionare, în vreme ce procentul rezervat investitorilor mari, la preţuri între 3,52 şi 4,06 lei pe acţiune, a fost tranzacţionat insuficient pentru încheierea cu succes a listării la bursă.

Dacă în prima categorie intră în general persoanele fizice dispuse să facă plasamente în acţiuni în ideea că acestea vor creşte sau vor aduce dividente, din cea de-a doua categorie fac parte "profesioniştii", societăţile de investiţii financiare, fondurile de pensii, băncile şi alte categorii de investitori mari.

O greşeală strategică...

"Toată lumea încearcă să îşi dea seama ce s-a întâmplat. Ca o părere personală, pot spune că s-a făcut o greşeală strategică. Pentru că subscrierile au fost revocabile (n.r. cumpărătorii acţiunilor au avut posibilitatea să se răzgândească), după tranzacţionarea cu succes a primei tranşe investitorii au plasat banii altundeva pentru că a apărut o oportunitate sau au plecat cu ei acasă", spune Doru Boloş, vicepreşedintele Depozitarului Central, organismul însărcinat între altele cu evidenţat tranzacţiilor făcute pe burse.

Eşecul finanţării prin bursă a primei companii private care a încercat în ultimii 5 ani să se capitalizeze prin vânzarea de acţiuni dovedeşte faptul că investitorii nu şi-au recăpătat încă încrederea în acest instrument financiar.

Bărbuţ: "Bursa nu a fost pregătită pentru noi"

După ce şi-a pregătit cu atenţie listarea la bursă, operaţiune precedată de o campanie mediatică menită să popularize importanţa şi viabilitatea proiectului, Adeplast a pus responsabilitatea eşecului tranzacţiei pe seama Bursei.

"Noi am fost pregătiţi pentru Bursă, însă Bursa se pare că nu a fost pregătită pentru Adeplast. Din păcate, cred că nu suntem încă în stadiul în care Bursa să fie o alternativă viabilă pentru finanţarea companiilor private din România", se menţionează într-un comunicat al societăţii Adeplast.

Potrivit comunicatul, compania nu renunţă la proiectul fabricii de vată bazaltică. "Planurile Adeplast dezvăluite odată cu demararea IPO-ului rămân în picioare. Asta pentru că indicatorii economici sunt foarte buni, deci Adeplast rămânând o companie cu potenţial de dezvoltare uriaş, mai ales pe plan zonal", anunţă reprezentanţii companiei.

După toate probabilităţile, pentru finanţarea acestei investiţii compania va fi nevoită să apeleze la un credit. Adeplast se mai bazează pe sprijinul ajutorul de stat oferit firmelor care crează locuri de muncă.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Banul la ban trage! Adeplast vrea să devină prima companie care se finanţează prin listarea la bursă după izbucnirea crizei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON