Ceremonia de comemorare Zilei Mondiale a Victimelor Accidentelor Rutiere a început la ora 14, în prezenţa a peste 100 de persoane. Printre participanţi s-a numărat, alături de alţi aparţinători ai unor bihoreni care au murit în accidente rutiere, şi Livia Jurcan, mama gemenelor Anca şi Adriana Jurcan, cea din urmă decedând în teribilul accident petrecut vara trecută, când interlopul Iuliu Kiss, beat la volan, a intrat din plin şi cu viteză în Tico-ul în care se aflau cele două fete şi verişoara lor.
La eveniment s-au aflat şi viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan, şefa Cancelariei Prefectului de Bihor Claudia Timofte, comisarul Ioana Indrieş din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor şi comisarul şef Claudiu Ciuclea din partea Serviciului Poliţiei Rutiere.
În deschiderea evenimentului, Vanda Jari, preşedinta Asociaţiei Române pentru Protejarea şi Respectarea Drepturilor Victimelor din Evenimentele Rutiere, a subliniat importanţa acestei acţiuni, organizată pentru a doua oară în Oradea. "Scopul este prevenirea şi conştientizarea tuturor participanţilor la trafic, şoferi sau pietoni, în privinţa riscurilor la care se expun pe şosele. În această zi îi comemorăm pe toţi cei plecaţi dintre noi în urma accidentelor rutiere", a declarat Vanda Jari, care a specificat că în România incidenţa accidentelor soldate cu morţi şi răniţi este foarte mare, în ultimii 20 de ani peste 60.000 de persoane pierzându-şi viaţa în urma unor astfel de evenimente.
Viceprimarul Oradiei, Ovidiu Mureşan, a spus că astfel de acţiuni sunt necesare pentru a transmite tuturor mesajul că "viaţa este importantă şi trebuie să avem în vedere acest lucru atunci când suntem în trafic", iar şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, a subliniat faptul că numai un comportament preventiv în trafic poate duce la scăderea numărului de accidente.
Comisarul şef Claudiu Ciuclea, reprezentantul Serviciului Poliţie Rutieră, a "portretizat" în cifre şoselele Bihorului. "Nu mai puţin de 194 de accidente, soldate cu 45 de morţi, au fost înregistrate în acest an în Bihor, numărul acestora fiind într-o uşoară creştere raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Principalele cauze au fost viteza, indisciplina pietonilor, dar şi nerespectarea regulilor de prioritate. De aceea, astfel de acţiuni care comemorează victimele accidentelor rutiere sunt importante pentru rolul lor educativ asupra opiniei publice", a spus Ciuclea.
Potrivit acestuia, din cauza faptului că România este printre ţările cu cele mai mari rate de accidente mortale din Uniunea Europeană, una dintre ţintele impuse de comunitate este reducerea la jumătate a numărului de astfel de evenimente până în 2015.
Ceremonia s-a încheiat cu lansarea a zeci de lampioane, pentru sufletele celor ucişi pe şosele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.