URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2013, 08:49

Lucrările de reabilitare de la Maternitate şi cele de construire a centrului de intervenţie cardio-vasculară Viva Anima, aproape gata (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca la privat

Viitoarele mămici se vor simţi la Maternitatea din Oradea mai bine decât într-o clinică din Ungaria. Asta pentru că lucrările de renovare ale Clinicii de Obstetrică-Ginecologie se apropie de final.

Directorul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, de care aparţine Maternitatea, a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, că s-au finalizat lucrările exterioare de termoizolaţie, care vor duce la economisiri cu energia termică pe timpul iernii, dar şi lucrările de refacere a podului. De asemenea, 3 din cele 4 secţii de la etajele I şi II, aflate în renovare printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, sunt gata să fie folosite.

Cea de-a patra secţie va mai avea însă de aşteptat, pentru că finanţarea acestor proiecte a fost suspendată. "Valoarea lucrărilor efectuate până la 31 iunie este de 4,5 milioane, iar a celor facturate şi încasate de un milion. Constructorul nu are nicio vină", a spus Carp, precizând şi că termenul de finalizare a fost amânat pentru 31 ianuarie.

Carp a şi prezentat presei saloanele deja renovate. Fiecare încăpere are instalaţii pentru aer comprimat şi oxigen, 2 paturi, propriul grup sanitar, unele chiar şi televizoare şi frigidere. De asemenea, pe fiecare subsecţie există saloane adaptate pentru persoanele cu handicap, cărora Maternitatea nu le putea oferi până acum servicii fireşti.

Cu noile investiţii din Maternitate, dr. Gheorghe Carp este convins că Oradea oferă condiţii mai bune ca în Ungaria. "Nu pot să caracterizez condiţiile numai după aprecierile pacientelor noastre, care sunt foarte mulţumite. Dorinţa noastră este ca spitalele de stat să ofere condiţii similare cu entităţile private", a spus managerul.

Trăiască inima!

Pe de altă parte, Carp a anunţat joi că bihorenii bolnavi de inimă se vor putea trata, în curând, într-un centru nou-nouţ din cadrul staţionarului I al Spitalului Judeţean. Lucrările de amenajare a centrului euroregional de intervenţie cardio-vasculară invazivă "Viva Anima" s-au finalizat, urmând ca centrul să devină funcţional în luna august, odată ce vor fi finalizate şi lucrările de reabilitare din corpul B al Spitalului.

"Centrul Viva Anima presupune un angiograf, o sală de operaţie cardio-vasculară şi 4 paturi de terapie intensivă la cel mai înalt nivel. Am conexat această lucrare şi cu mutarea terapiei intensive coronaniene în aceeaşi locaţie şi amenajarea spaţiului pentru cel de-al doilea angiograf (n.r. deţinut deja de Spitalul Judeţean). Practic, ambele angiografe vor funcţiona în acelaşi loc", a explicat dr. Gheorghe Carp.

Tot în luna august şi tot printr-un proiect transfrontalier, Spitalul Judeţean va avea un RMN nou-nouţ. "Astfel, Spitalul Judeţean are RMN propriu, iar cum anul trecut s-a achiziţionat printr-un program transfrontalier un CT foarte performant, iar celui vechi i s-a înlocuit sursa şi mai are 2-3 ani, avem absolut tot ce ne trebuie în sfera CT şi RMN", a precizat managerul.

De asemenea, Unitatea de Primire a Urgenţelor va fi dotată cu un aparat radiologic digital, iar conducerea spitalului mai doreşte să achiziţioneze două aparate Roentgen, "care vor asigura cel puţin 5 ani de zile funcţionarea fără sincope a sistemului imagistic".

Pe de altă parte, Carp a anunţat că Spitalul Judeţean şi-a obţinut certificarea de calitate ISO pentru toate serviciile, certificare ce va folosi la acreditarea spitalului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
modernizare
e bine. tineti-o tot asa.
Postat 28 Iulie 2013, 15:34 de Loaici
Iar Carp
Carp"e" atoatestiutorule...! Facusi giratorii,facusi rigole,facusi,podete,centuri,maternitati...Destoinic mai esti ! Meserie cand faci ? Ca altfel iar te iau la intrebari cu inca un malpraxis...La sedintele de organizatie te mai rabda colegii sau inca mai ai destui pupinc...isti..?
Postat 28 Iulie 2013, 02:02 de Bure.Pista
este privata sau publica ?
maternitatea Oradea este privata , atunci mamele de ce mai trebuie sa dea o suma de bani fara chitanta doctorilor si personalului medical ? SUNATI la 112 daca va cer bani si va tin ore , chemati TV sa filmeze abuzurile NENOROCITILOR acre VOR spaga pe banul PUBLIC, rusine sa va fie !DEscgideti le dosar penal inclusiv managerului de spital complice la infractiuni.
Postat 27 Iulie 2013, 09:14 de vsm
Las-o jos ca macane
Taci ma ungure, cu ungaria ta. Au plecat unguri de aici din Romania in ungaria la un control de rutina si s-au intors intre patru scanduri. Rudele lor au venit pe urma si au cerut ajutor plangand de la Statul Roman pt ca nu aveau bani pt taxa foarte mare ca sa poata sa-si scoata decedatul de la morga din ungaria.
Postat 27 Iulie 2013, 06:55 de control
Atitudinea e totul
Corect, atitudinea medicului e totul. Am fost operat in Ungaria, iar medicii de acolo s-au purtat cu mine ca si cand as fi fost sultanul Bruneiului - toti au fost calmi, mi-au stat la dispozitie pentru intrebari de mi-a fost mie jena ca stateau doar cu mine de vorba iar pacienti erau cu carul si tot asa... La noi in tara trebuie lucrat la etica profesionala si la morala individuala. E bine ca se fac investitii in aparatura si infrastructura. E timpul sa inceapa si munca "de interior", medicul trebuie invatat ca musai sa fie om cu pacientul.
Postat 26 Iulie 2013, 16:39 de Shogun
s-a strecurat o greseala dargi juranalisti
e "domnul carp"..ca "doctor" nu mai e de mult.
Postat 26 Iulie 2013, 12:03 de medicinist
si ginecolgii si asistentele ???
Daca tot s-au investit bani in conditiile de spitalizare , mai trebuie investit si in ,, renovarea personalului medical ,, - multi ar trebui schimbati sau obligati sa-si schimbe atitudinea fata de paciente .
Postat 26 Iulie 2013, 10:48 de anca
nu este vorba de conditii
Din pacate nu este vorba ca acuma aici sunt conditii bune ca in Ungaria. E vorba ca aici in Oradea nu te respecta ca om ( doar daca dai bani grei )( bine sunt si exceptii). In ungaria la spital de stat pot sa stai alaturi de sotia ta la nastere!!!! Doctorul vine si in timpul liber chiar daca e DUMINICA sa verifice pacienta daca a fost doar o complicatie minora...........
Postat 26 Iulie 2013, 10:07 de Joel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON