URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
10 August 2012, 18:38

Parcurile Liniştii şi Padişului au fost finalizate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea verde se lărgeşte cu circa 2,4 hectare de parc. Municipalitatea orădeană se pregăteşte să facă recepţia lucrărilor de amenajare a parcurilor Liniştii din cartierul Rogerius şi Padişului din Calea Aradului. "Lucrările au fost finalizate la sfârşitul lunii iulie şi vor fi recepţionate în 15 zile, dată după care cele două spaţii verzi vor fi redate orădenilor", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, vineri, într-o conferinţă de presă la faţa locului.

Lucrările la Parcul Liniştii, amenajat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig, au fost demarate în septembrie 2011 în urma unei licitaţii adjudecate de asocierea formată din firmele Drumuri Bihor, Selina, Rithmotec şi Paniman pentru suma de 3,1 milioane lei cu TVA inclus.

"Parcul a fost gândit astfel încât să răspundă atât nevoilor copiilor şi tinerilor, cât şi persoanelor de vârsta a treia. Astfel, aici au fost amplasate complexuri de joacă pentru copii, cu tobogane, balansoare, leagăne şi turnuri, dar şi terenuri de minibaschet, skateboard şi minifotbal pentru tineri", a spus viceprimarul.

Mălan a subliniat că parcul a mai fost dotat cu foişoare şi pergole, unde persoanele de vârsta a treia se pot relaxa în linişte, la adăpost de vipia verii. Aici au mai fost amenajate alei pietonale, o pistă de alergare, două toalete publice, o fântână arteziană, un sistem de irigare şi s-au plantat arbori şi flori. Plantele au fost sădite chiar de mai multe ori pe cheltuiala executanţilor lucrării, pentru că au fost furate de vandali.

"Primărie, concesionez parc!"

Pentru a evita astfel de situaţii pe viitor, dar şi distrugerea terenurilor de sport, municipalitatea a dat parcul în grija unei firme de pază şi va concesiona cele 1,5 hectare de zonă verde unei firme dispuse să o îngrijească. "Concesionarea parcului este în procedură de achiziţie, urmând ca firma câştigătoare să se îngrijească de întreţinerea lui şi de gestionarea terenului de sport care va fi folosit de orădeni gratuit", a spus Mălan.

Parcul Liniştii a fost amenajat pe amplasamentului fostului cimitir Olosig înfiinţat în anul 1779, pe atunci la marginea oraşului. Cimitirul a fost închis în anul 1972, iar zona a rămas în părăsire până în anul 1995, când au început primele demersuri pentru tranformarea ei în parc. Pentru amenajarea parcului, locurile de veci au fost strămutate, în prezent singurele construcţii care mai amintesc de fosta destinaţie a zonei fiind capelele Haller, Markovitz şi Rimanoczy.

"Accesul auto, interzis!"

La rândul său, parcul Padişului a fost amenajat în strada cu acelaşi nume din cartierul Ioşia, pe o suprafaţă de 0,9 hectare de teren delimitată pe ambele părţi de un şir de case. "Nici aici, înainte de amenjare, nu a fost parc, ci un fel de zonă verde lăsată în părăsire", a spus Mircea Mălan.

Amenajarea zonei verzi, cu lucrări de proiectare şi execuţie cu tot, a fost adjudecată pentru suma de 1,3 milioane lei cu TVA inclus de asocierea firmelor Selina, Proexco şi Paniman.

Lucrările au inclus amenjarea zonei verzi, construcţia de alei, a unei fântâni arteziene, a unui loc de joacă pentru copii dotat cu nisip şi aparate de joacă din lemn, montarea unui număr de 60 de bănci, a 20 de coşuri de gunoi menajer şi a trei cişmele cu apă potabilă.

La cererea părinţilor care ţin să îşi supravegheze copiii în timp ce să joacă fără a se cocoţa pe gardul de lemn, municipalitatea va suplimenta, după recepţia lucrărilor, numărul băncilor din jurul locului de joacă.

De altfel, pe lângă lucrările contractate iniţial, Primăria a mai cerut montarea unui gărduleţ în jurul parcului care să interză accesul maşinilor pe zona verde. "Am fost nevoiţi să montăm stâlpişori metalici jur împrejurul parcului pentru că, parcarea fiind interzisă, orădenii care veneau cu copiii la joacă urcau cu maşina pe spaţiul verde călcând aspersoarele şi distrugând astfel sistemul de irigat", a declarat viceprimarul.

Măsura a fost cu atât mai necesară cu cât, fiind singurul parc din vecinătate, zona verde atrage un număr mare de orădeni care îşi aduc copiii la joacă înainte chiar ca lucrarea să fie recepţionată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CE SE RECEPTIONEAZA?
D-lor de la Primarie: Am fost cu copii in parcul Linistii si am constatat starea jucariilor - deplorabila. Un "iepuras" pe arc are deja manerul rupt (cel galben -spre identificare), alte jucarii au deja vopseaua indepartata iar sezuturile din fibra de sticla la unele leagane, si balansoare sunt rupte. Iar ca piesa de rezistenta la centrul de joaca cu tobogane s-a montat un "arc" de inox periculos dupa parerea mea (deja mai sta montat doar "intr-un surub"). Sa mai intrebam de garantii? Am inteles aca capelele s-au renovat de catre anumite culte (sunt propiretatea lor?!) pentru ca si la acestea noua zugraveala deja se desprinde. Cum ati gandit sa le integrati in arhitectura parcului? Spatii comerciale, foisoare, spatii alimentare (ciudat dar pentru un suc, si un pahar de apa ar merge)? Sau le vedem spre aducere aminte si pomenire vesnica?
Postat 13 August 2012, 14:55 de Adi Oradeanul
nevoi ecologice
oradea e capitala verde si totusi nu exista un wc in parcul linistii sau padisului! asta inseamna ca voi continua sa-mi fac nevoile ecologic, pe trunchiul unui copac sau in tufisuri, in functie de necesitati! asa s-au gandit si cei care au facut proiectul?
Postat 12 August 2012, 22:37 de ardelean
o jena de parc, o rusine pentru primarie
parcul olosig este copie fidela a lui bolojan -- mare sa-ti intre-n ochi, dar de o calitate execrabila! cum dracu se poate numi asta lauda pt un primar? este o rusine pt oras, un kitsch sau incercare ratata cu brio de a face dintr-un cimitir un parc european in 2012! rusine celor care sunt platiti din banii nostri si sunt capabili de astfel de batai de joc! poate ca merea asa ceva la alesd, dar in ditamai Oradea se cheama jena! daca nu isi permite primarul si retardatii din hora lui sa mearga in afara, trebuie doar sa intre pe google si sa caute parcuri din austria (ca tot a facut bolo parcari ca-n viena, sic!), ungaria, de unde vor ei, si apoi sa plece urgent, ca o sa le arda fata de rusinea pe care ei o numesc parc!
Postat 12 August 2012, 19:52 de pro base
fostului cimitir Olosig ?
fostului cimitir Olosig? Cum adica? Ati distrus un cimitir sa faceti un parc nenorocit? Se vede ca construiti trecutul!
Postat 12 August 2012, 14:22 de Oradean
EURO_PA
In cartierul EUROPA dezvoltatorul IMPACT se angajase prin contract ferm cu Consiliul Local sa realizeza si niste parcuri! Cum criza imobiliara a dus dezvoltatorul(aproape)pe apa sambetei, ce s-a gandit Primaria si Institutia Arhitectului sef? In loc de parcul nefacut, de ce sa ne strofoam noi sa-l facem? mai bine dam in concesiune cativa zeci de metri patrati proprietarilor de case si gardini si AM SCAPAT! Invit presa oradeana precum si reprezentantii PMO sa vada la fata locului cfe aspect ORIBIL au creat aceste extinderi pe terenurile concesionate!
Postat 11 August 2012, 10:38 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON