Deputatul PNL Bihor Lucia Varga a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, şi cel al Mediului, Laszlo Borbely, nu s-au achitat de sarcinile de serviciu, motiv pentru care cei care vor plăti sunt cetăţenii români, în condiţiile în care, tocmai din cauza aceasta, UE intenţionează să sancţioneze România.
Plătim pentru gunoaie
Varga îl acuză pe Borbely că nu a luat măsuri pentru ca ţara noastră să evite procedura de infringement în cazul gestionării deşeurilor, adică al închiderii gropilor de gunoi neecologice, deşi Comisia Europeană a avertizat deja România cu privire la acest aspect. "Asta înseamnă că, în conformitate cu legislaţia europeană, vor urma sancţiuni financiare pe care România va trebui să le plătească din banii noştrii, ai tuturor", a spus Lucia Varga, precizând că i-a adresat ministrului o interpelare pe această temă.
Conform Tratatului încheiat între ţara noastră şi UE, România trebuia să implementeze legislaţia europeană privind gestionarea deşeurilor până în 12 decembrie 2010. Pentru că România nu a făcut progrese în această direcţie, Comisia Europeană a trimis o scrisoare de notificare prin care a solicitat respectarea regulilor, de către ţara noastră, până în luna aprilie a anului curent. Cum nici de această dată Guvernul de la Bucureşti nu s-a conformat, executivul european a trecut la cea de-a doua fază a procedurii de infringement, trimiţând un aviz motivat, ceea ce înseamnă că în următoarea perioadă România va fi dată în judecată şi sancţionată.
Bani daţi şi apoi luaţi
Lucia Varga l-a luat în colimator şi pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, pentru modul în care Ministerul a cheltuit fondurile UE aferente anului 2009. "Am adresat domnului Tabără o interpelare pentru a afla cum de s-a ajuns ca ministerul pe care îl conduce să fie obligat de Uniune să înapoieze banii pe care Comisia Europeană ni i-a dat, dar pe care Guvernul nostru i-a cheltuit după bunul plac", a spus Varga.
Comisia Europeană a adoptat în aprilie 2011 o decizie prin care a cerut mai multor state europene să returneze fonduri cheltuite incorect în domeniul agricol. României i s-au imputat 75 de milioane de euro pentru că a furnizat informaţii incorecte fermierilor care trebuia să beneficieze de aceşti bani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.