URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
11 Martie 2012, 14:17

Locuitorii de pe strada Ecaterina Teodoroiu i-au cerut lui Bolojan să nu facă drumul expres. Se tem să nu rămână fără case! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 100 de locuitori din zona străzilor Ecaterina Teodoroiu şi Louis Pasteur s-au întâlnit, sâmbătă seară, la Palatul Copiilor, la dezbaterea organizată de Partidul Popular Maghiar din Transilvania, pe tema drumului expres pe care municipalitatea vrea să-l construiască. "Am convocat această dezbatere tocmai pentru a vedea situaţia reală şi să clarificăm toate dubiile apărute poate dintr-o comunicare nu prea bună", a spus preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, cel care a iniţiat şi moderat dezbaterea.

"E necesar"

Primarul Ilie Bolojan a fost cel care a prezentat proiectul municipalităţii, încercând să-i convingă pe localnici de necesitatea lui, atât prin faptul că la anumite ore pe axa Nufărul-Rogerius se circulă bară la bară, cât şi prin faptul că anual pe dealurile Oradiei se construiesc între 300 şi 400 de noi case, iar traficul se intensifică. "Am considerat că în următorii 5-10 ani, dacă nu se face ceva cu accesul pe deal, va fi o problemă", a spus Bolojan.

După ce le-a prezentat proiectul, locuitorii s-au dezlănţuit, reproşându-i, între altele, că Primăria le încalcă dreptul la proprietate, consfinţit prin Constituţie, celor care urmează să fie expropriaţi.

"Pe strada Ecaterina Teodoroiu nu se va dărâma nici o casă şi nici o poartă. Nu se va atinge nimeni de nimic", a asigurat edilul, spunându-le oamenilor că municipalitatea le va trimite invitaţii pentru a discuta concret şi pentru a vedea dacă lucrările i-ar afecta cu ceva. "Acolo unde vor fi exproprieri, municipalitatea va plăti preţul corect, nu subevaluat", a asigurat Bolojan.

Nu ne demolaţi!

În esenţă, locuitorii se tem că lucrările le vor dărăpăna casele şi aşa crăpate de lucrările efectuate în urmă cu doi ani la pasajul subteran care leagă Gara de strada Ecaterina Teodoroiu. Poluarea, supraaglomerarea, zgomotul sunt alte motive.

Oamenii nu s-au lăsat înduplecaţi nici când primarul le-a spus că, după finalizare, pe acest drum nu vor avea acces maşinile de mare tonaj, iar limita vitezei va fi de 50 kilometri pe oră, că strada va fi asfaltată şi se vor amenaja trotuare şi parcări. "Ecaterina Teodoroiu arată ca după război. Casele din prima linie nu au fundaţie decât pentru drum de ţară, pentru anii 40-50, iar acum toate casele sunt crăpate. În faţa noastră curge pământul în jos. Cu maşinile grele care vor lucra aici, degeaba spuneţi dumneavoastră despre limita de viteză. Să vină un expert să vadă prima linie de case!", a spus o localnică.

Orădenii s-au îndoit inclusiv de studiile făcute în zonă. Degeaba le-a spus primarul că proiectul poate fi ajustat şi că se vor face noi măsurători unde va fi cazul.

"Aceste străzi sunt pline de locuitori. Treptat, oraşul se dezvoltă pe dealuri, iar oamenii vor trebui să coboare în oraş pe undeva. Este clar că lucrările îi deranjează pe riverani. Durează un an sau doi, dar altfel nu se poate în cazul unor lucrări de asemenea anvergură", le-a spus edilul, afirmând că proiectul se va face, fie acum, dacă va câştiga finanţare, fie peste câţiva ani, din banii municipalităţii, pentru că este necesar.

Vor pasarelă

pasarela 3.jpgPe parcursul dezbaterii, au fost mai multe momente tensionate. Oamenii şi-au spus părerile apoape strigând, moderatorul Csomortanyi fiind nevoit în repetate rânduri să îi calmeze. "Noi nu dorim acest drum. Să votăm, să vedem cine doreşte", se auzea din când în când o voce din mulţime.

Profitând de prezenţa primarului, oamenii i-au cerut vrute şi nevrute. Între altele, i-au sugerat ca în locul drumului expres să facă încă o centură a oraşului şi i-au cerut să nu permită demolarea pasarelei ce trece peste calea ferată în zona Gării şi nici pe cea din zona străzii Pescăruşului. Edilul le-a răspus că în timp ce pasarela CFR nu aparţine municipalităţii, cealaltă va fi reabilitată.

Drum de milioane

În linii mari, drumul expres pe care municipalitatea vrea să îl construiască (proiectul fiind deja depus spre finanţare transfrontalieră pe axa România-Ungaria) ar urma să asigure traseul de la Podul Silvaş (în construcţie) - strada Adevărului - strada Ecaterina Teodoroiu.

Drumul ar urma să aibă o lungime de 4,3 kilometri, împărţit pe 4 tronsoane, şi să parcurgă un viaduct ce trebuie construit pe o lungime de 170 metri pentru a traversa străzile Gheorghe Doja şi Pasteur. Pentru realizarea lui ar trebui expropriate 48 de imobile, din care 10 case.

"Valoarea proiectului este de aproximativ 12,5 milioane de euro, din care suma pe care am primi-o gratuit ar fi 5,5 milioane de euro, iar municipalitatea ar trebui să plătească restul de 7 milioane", a explicat primarul Bolojan. El a adăugat că în lunile septembrie-octombrie se va şti dacă proiectul va fi finanţat sau nu, iar lucrările ar putea începe în primăvara anului 2013, urmând să dureze 2 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Dezvoltare fireasca
Peste tot in lume sunt astfel de proiecte, iar orasele se modernizeaza/dezvolta. Intr-adevar pentru unii sunt neplacute dar necesare pentru comunitate. Consolidarea zonei este necesara datorita instabilitatii terenului.
Postat 12 Martie 2012, 20:47 de Ioenl
intrebare
Drum pentru bogatasii de pe deal!! Ar fi interesant daca Episcopia romano-catolica si-ar cere inapoi terenurile! Ar fi daramate vilele parvenitilor?
Postat 12 Martie 2012, 14:31 de Cornel
@mircea
banii se pierd undeva Mircea tu chiar esti prost asta numai calitate nu face la ce banii se investesc, chiar asa de orb esti nimic nu face pe termen de un deceniu totul pana in 2 maxim 5ani, aiurea avem case care trebuiesc daramate si nimic ce faci cu un drum cand cad blocurile si casele in urmatorii 5 ani ? Vedeti nu vedeti decat suprafata esteticul dar esenta care este banii se duc si ramanem cu praful.
Postat 12 Martie 2012, 13:11 de :)))))))
Mare e gradina domnului,mica poarta raiului !
oricum oamenii sunt mintiti dar realitatea este ca nu au ce alege ca zici fecale tot k1 este :)) vai de noi si ce va urma la cat praf am inghitit si frig cu Primarul nu ma mir ca vom mai avea ce trage .
Postat 12 Martie 2012, 13:08 de :)))))))
un drum necesar
Primii care vor beneficia de drumul rapid vor fi cei care locuiesc pe deal. In cinci munute vor putea ajunge in Rogerius sau in Nufarul, fara sa se mai chinuie cu traficul de pe Magheru. Nu e putin lucru!
Postat 12 Martie 2012, 12:48 de moshu
dreptul la ce?
Era un partid care acum vreo 15 ani lupta zi si noapte pentru dreptul de proprietate. Nu-mi aduc aminte numele partidului pentru ca a trecut prea mult timp de atunci, ma ajuta domnul primar?
Postat 12 Martie 2012, 10:48 de AB
Voi progresul cu orice pret !
Sa te opui progresului,cand ai finantare asigurata, se pare ca este de neinteles pentru majoritatea cetatenilor de pe deal. Da sunt deacord cu cei care sunt speriati , dar cred ca cu o informare buna se poate elimina aceasta stare, iar vizavi de deranj si discomfort va pot spune ca niciunul dintre noi nu a reusit sa faca imbunatatiri in locuinta proprie fara acest deranj. In concluzie nu fiti reticienti in fata progresului, fiindca progresul a adus masina de spalat, computerele,autoturismele si implicit autostrazile. Cu stima Mircea de pe str Ecaterina Teodoroiu 45
Postat 12 Martie 2012, 10:19 de mircea
foarte bine ca se face!!!!!!!
yes, vom avea si noi drum expres!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bravo bolojane!
Postat 12 Martie 2012, 10:02 de mia
Pt Observator
Nu zice nimeni ca acel pod nu este bun sau ca lucrarea aceasta nua r fi poate buna in zona , dar ataita timp cat nu se gaseste o solutie viabila nu este ok. Sa nu uitam ca pt podul Sovata nu au fost nevoie de expropieri pe cand aicea oamnilor o sa le fie afectate casele sau curtile , vor fi deposedati de o parte din proprietate. Daca ai fi in situatia acelor oameni nu ai mai vorbi asa cu siguranta.
Postat 12 Martie 2012, 08:51 de Maria
Minciunile lui Bolojan . Atentie!!!! nu va lasati pacaliti !!!
Oameni buni nu va lasati pacaliti ."Acolo unde vor fi exproprieri, municipalitatea va plăti preţul corect, nu subevaluat", a asigurat Bolojan, primarul MINTE cu nerusinare. Intrati pe siteul primariei si veti vedea ca in oras mai sunt tot felul de expropieri veti observa ca se platesc bani de nimic , mai exact se palteste exact valoarea terenului data de grila notarilor publici. Asadar mergeti la orice notar si intrebati la cat este terenul pe str Teodoroiu si exact acelasi pret il veti primi din partea lui Bolojan. Daca sunetti nemultumiti v-a trebui sa deschidetu proces in instanta pt o suma mai mare. MINTE , MINTE cu nerusinare si isi bate joc de oameni , se comporat ca si cum ar fi Oradea mosia lui iar noi slugile. Asadar consultai si un avocat si veti vedea ca aceasta este procedura .Poate ar trebui sa se constituie o asociatie a tuturor celor care sunt in aceeasi cauza si sa se intreprinda niste masuri de a demasca mizeriile si josniciile la care ne supune Bolojan cu armata sa de la AIO.
Postat 12 Martie 2012, 08:46 de AAAAAAAAAAAAAAAAAAA
se face
Se va construi acel drum si are dreptate. Similar s-a opus multa lume inainte sa faca podul Sovata, iar acum ne bucuram de el. Se va face dragilor acel drum! Mai bine cautati critici constructive la proiect... vorbesc mai ales marilor ingineri care dau cu presupusul aici.
Postat 12 Martie 2012, 00:49 de Observer
unii isi merita soarta...
acea zona a fost abandonata de municipalitate ani in sir.acum cand cineva a sesizat si problemele din zona s-au trezit unii sa fie impotriva.si eu am locuit acolo in zona si inca o frecventez si sunt de parere ca reabilitare ei este un lucru extraordinar.vor fi ,in sfarsit,trotuare pe ecaterina teodoroiu!!!pasajul subteran este foarte bun,ar fi bine sa fie supravegheat video pentru a opri mictionarile vagabonzilor(dar asta tine de gradul de civilizatie)plus inca cateva strazi care pentru prima data vor vedea asfaltul!!!daca s-ar face un sondaj in zona s-ar vedea adevarul:majoritatea ar vota pentru acel drum!!exceptia vor fi cei care locuiesc pe str ecaterina(si aici cred ca nu toti sunt impotriva).vot pozitiv ar fi de la toate casele de pe dealuri care ar avea majoritate.asa ca intelegem toate aceste agitatii actuale ale unor ciocoflenderi doar pentru publicitate electorala,doar sunt ff aproape alegerile!
Postat 11 Martie 2012, 23:31 de dr.dre
g
usl aceeasi mizerie
Postat 11 Martie 2012, 21:31 de antibolo
@viaduct
Mesaj ca si lui strula, dar esti cu un grad si mai grav; dragul mio, numele tau sintetizeaza exact cam ce iti trece prin cap .... In fond, ai tai de ce s-au mutat de prin catune in oras ?? au vrut sa o duca mai bine, chiar si pt unu ca tine... eiii, incearca sa iti inkipui, prin gaura dintre narile tale, ca astia, culmea , nu vor sa se mute, cam din aceleasi considerente. In loc de creier ai muci, la pariu
Postat 11 Martie 2012, 21:29 de Crinuletz Pontescu
@strula bullaah
absolut nu sunt din zona, asta sa ne fie in clar. Dar, cu astfel de abordari sinistre si tu esti de pe o alta planeta, a ne-simtitilor fara vreun pic de idee ratzionala. Iti doresc, ca inca anu asta, cu votu tau vot decisiv, sa vie majestatea sa peste tine , sa iti urce la etaju 7 si sa iti spuna, tu de acum nu ai voie decat pe scara galben albastrui bio termoficata sa cobori, si va si exista un HCL , ca nu e mare lucru, anexele alea ar putea sa ramana acasa defel. Si garantez ca voi aplauda ca imi este mai bine si mie si orasului si yeuropei, ba chiar si bani o sa ne dea numai sa iti faca tie nasoale.
Postat 11 Martie 2012, 21:22 de Crinuletz Pontescu
vrem modernizare
Un drum necesar pt.noi si cei dupa noi.Ideea e foarte buna, numai sa se faca cum trebuie si nu la repezeala.Este foarte interesant cat de lat v-a fi ,avand in vedere faptul ca str.este foarte ingusta de la podul SILVAS pana la podul de cale ferata de langa strandul DINAMO. De acolo inainte pe unde v-a trece soseaua? prin dreapta caii ferate ,(pe legheleu), adica pe sub deal,sau se face viaduct,suprateran pana in str.L.Pasteur? Iar despre cetatenii nemultumiti de trafic,galagie,disconfort n-au decat sa se mute la tara daca nu le place in oras. Masini trec prin fata casei sau a blocului la toti oradenii,nu numai la cei de pe str.Ghe.Doja si L.Pasteur.Asa ca dai inainte D-LE PRIMAR.
Postat 11 Martie 2012, 21:17 de viaductul
Ideea idiotului se concretizeaza
Drumuri de acest fel, care sa asigure tranzitul aglomeat intraurban si interurban, nu se fac prin interiorul unei aglomerari locative existente sau in dezvoltare, ci prin exteriorul acesteia, atat din motive de protectie a mediului (spatii locuite, populatie, aer, sol, etc), cat si pentru a crea linii de conectivitate si mobilitate, adiacente, de dezvoltare ulterioara in afara perimetrului vizat. Dar pentru aceasta abordare, de tip dinamic si protectiv totodata care e la mintea oricarui urbanist experimentat, trebuie sa ai viziune. Ori, dupa cum se stie, gibonii nu pot sa dezvolte laturi cerebrale conexate la mai multe idei. Gibonul si ideea, sau doi giboni si doua idei, s.a.m.d. Cam asta e ideea centrala. In concluzie, odata terminat podul peste Cris dinspre str. Clujului, probabil anul viitor, s-ar putea face legatura dintre Silvas si iesirea spre SM dincolo de dealul Ciuperca, pe la intersectia cu padurea Saldabagiu. Drumul de care spun exista, dar este deocamdata mai rau decat alea pentru tractoare si ar trebui inclus intr-o ampla reabilitare. Evident cu alt pret si cu alte rezultate de perspectiva.
Postat 11 Martie 2012, 20:58 de Carp III
asai romanul
daca noua nu ne trebe, de ce sa il faca? crapa casa, casele voastre tot or sa crape fiind ca sint vechi, dar oradea cu o singura artera circulabila pe linga crisul se va sufoca in urmatorii cinci ani, bolojane fal ca pierzi o suta de voturi si cistigi o mie in plus, peste cinci zece ani il vom face pe banutii copiilor nostri, sa il faceti pe banii ue.
Postat 11 Martie 2012, 19:42 de STRULA.
O SA PUNA PERNE...DE AER
NO, BINE, SA NU-L FACA, DACA ASA VRETI VOI, VA INTELEG!
Postat 11 Martie 2012, 16:07 de UN CITITOR ATENT
O SA PUNA PERNE...DE AER
BA SA-L FACA! MIE IMI TREBUIE!
Postat 11 Martie 2012, 16:04 de UN CITITOR ATENT
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON