URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
15 Martie 2012, 22:05

Liderii UDMR Bihor s-au răfuit cu rivalii din PPMT, partid catalogat "artificial creat în Ungaria" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivităţile organizate la Oradea de liderii UDMR Bihor cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au stat sub semnul ripostei faţă de adversarii din PPMT, cărora - prin discursurile rostite - le-au transmis că sunt un "partid creat artificial în Ungaria" şi că "iubirea de naţie" nu se demonstrează prin declaraţii de presă, ci prin "acţiuni efective" în sprijinul comunităţii maghiare.

Caricaturizaţi, dar cu rezultate

În discursul său, preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a declarat că formaţiunea sa va milita pentru comunitatea maghiară şi a spus că îşi va îndeplini obiectivele indiferent dacă trebuie să convingă partenerii de guvernare români sau să depăşească dificultăţile generate de apariţia PPMT. "Noi vom face ce am spus că vom face pentru că nu putem lăsa ca partenerii de alianţă să ne amăgească şi nici nu ne lăsăm la un partid creat artificial în Ungaria", a spus Kiss.

La rându-i, preşedintele executiv Szabo Odon a avut un discurs a cărui concluzie a fost că PPMT nu va reuşi să slăbească UDMR. Referindu-se la faptul că în Oradea au fost distribuiţi fluturaşi reprezentându-i pe liderii UDMR Bihor caricaturizaţi şi învinuiţi de o politică ce nu serveşte comunitatea maghiară, Szabo a arătat că reprezentanţii Uniunii îşi fac datoria faţă de comunitate şi au rezultate concrete.

"Pe mine m-a întrebat una din fiicele mele "Tati, de ce ţi-a fost pictată faţa?". Probabil pentru că noi am reuşit să renovăm Teatrul din Oradea şi să înfiinţăm un teatru maghiar? Pentru că renovăm Cetatea din Oradea? Pentru că am înfiinţat două şcoli maghiare în Bihor? Pentru că s-a retrocedat clădirea Liceului Reformat Lorrantffy? Pentru că vom crea Centrul Oncologic?...", a enumerat, retoric, preşedintele executiv al UDMR Bihor câteva din ceea ce consideră a fi realizările politicienilor locali ai Uniunii.

Fapte, nu vorbe

De asemenea, Szabo l-a ironizat pe europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul de facto al PPMT, arătând că acesta s-a folosit de UDMR pentru a ajunge în Parlamentul European, dar nu a avut rezultate concrete în folosul maghiarilor din Transilvania, spunând că "nici măcar funcţia de preşedinte al Parlamentului European nu a reuşit să aducă autonomia maghiarilor din Transilvania".

Szabo Odon a conchis că, spre deosebire de reprezentanţii PPMT, cei ai UDMR au acţiuni concrete în sprijinul comunităţii maghiare: "Iubirea de naţie nu trebuie să fie în declaraţii de presă, ci să se vadă în acţiuni efective".

În final, el a cerut, indirect, reprezentanţilor PPMT să nu "lucreze" separat de cei ai UDMR, ci să li se alăture pentru a susţine comunitatea maghiară. "Să nu lucrăm unii împotriva celorlalţi, căci n-o să fim niciunde dacă ne rupem în bucăţi", a spus el.

Puhoi maghiaro-român

Le festivităţile organizate de UDMR Bihor în Oradea au participat, conform Jandarmeriei, circa 1.200 de persoane, care au purtat steaguri ale Ungariei, dar şi ale României, Oradiei şi Uniunii Europene, precum şi ale UDMR. Dintre oficialii locali au fost prezenţi subprefectul Adelina Coste, care a şi dat citire unui mesaj de salut al premierului Mihai Răzvan Ungureanu, viceprimarul Oradiei, Florica Cherecheş, reprezentanţi ai principalelor partide româneşti - PSD (prin senatorul Ioan Mang), PDL (prin vicepreşedintele organizaţiei judeţene, Traian Abrudan, şi câţiva consilieri locali) şi PNL (prin vicepreşedintele organizaţiei municipale, Liviu Andrica).

De asemenea, la festivitate au participat, ca invitaţi din Ungaria, viceprimarul oraşului Debreţin, Pajna Zoltan, şi primarul oraşului Berettyoujfalu, Murokozi Zoltan, localităţi aflate în relaţii de parteneriat cu municipalitatea orădeană, precum şi numeroşi alţi lideri ai UDMR, precum ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, predecesorul acestuia, senatorul Cseke Attila, viceprimăriţa Rozalia Biro, şi mai mulţi consilieri locali şi şefi de instituţii guvernamentale deconcentrate din Bihor.

După festivităţile de la statuia lui Szacsvay Imre, sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni a continuat cu marş cu torţe prin centrul Oradiei, în fruntea coloanei trecând un grup de călăreţi în costume de husari, iar apoi la Teatrul Szigligeti Ede, unde a fost jucat un spectacol despre Sfântul Ladislau, întemeietorul Oradiei şi rege al Ungariei între anii 1070 şi 1095.

Manifestările organizate de către reprezentanţii UDMR Bihor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au început joi la Biserica Reformată din Rogerius, printr-o slujbă desfăşurată în prima parte a zilei, după care, în cursul după amiezii au avut loc depuneri de flori la monumentul revoluţionarului polonez Kazimir Rulikowky din Cimitirul Municipal, urmate de o festivitate similară la statuia revoluţionarului român Nicolae Bălcescu din Parcul cu acelaşi nume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
bozzzgorilor
tuvangura de bozzzgori impputiti
Postat 16 Martie 2012, 20:14 de bozgoria
Bune remarci,ILIE!
Exact despre asta-i vorba.Practic,intreaga clasa politica si-a taiat craca,iar populatia-indiferent de etnie-se desteapta,observand ca i se arunca sub nas diverse subiecte atractive,dar false.Isteria lingvistica este floare la ureche pe langa chestiunile elementare (necesitatile reale).Dardaitul,foamea,lipsa de perspectiva a tinerilor,sanatatea etc.ar fi o lista scurta...
Postat 16 Martie 2012, 16:09 de Sun Tzi
Tribul lui Honved
UDMR a ajuns sa se comporte ca un trib. Tribul unor 'actori' observati si catalogati ca atare chiar de catre etnia maghiara. Inca putin si tribul se va autoizola aproape total. Atata timp cat liderii tribului vorbesc despre 'noi' (maghiarii) si 'voi' (romanii), la nivelul unui teritoriu comun, acelasi si in aceeasi patrie dupa criteriul nasterii, este evident ca nivelul de inteligenta lasa de dorit in fata nivelului de isterie lingvistica. Nu ca liderii actuali ai romanilor ar da pe afara de desteptaciune.
Postat 16 Martie 2012, 15:34 de ILIE de la scularie
Praf in ochi
Prostirea electoratului este sportul national preferat al politicienilor de pretutindeni.Critici pe cine-apuci,te lauzi cu ce poti...Si promiti cate-n Luna si-n stele,ca nu te doare gura. Faptul ca vorbitorii au avut ceva de zis despre PPMT demonstreaza ca le pasa,daca nu chiar ii deranjeaza (de) existenta acestei formatiuni.Aceiasi vorbitori -la fel ca alti politicieni mioritici-s-au cam infruptat din bucate,mai la vedere,mai \"sotto\'l velame\".Fastul,pompa,refrenele -intreaga coregrafie prezentata cu diverse ocazii date sau inventate-tintesc corzile sentimentale .Este vorba despre un sablon care devine anacronic,din moment ce populatia are probleme de stomac si de buzunar,factori ce trezesc mentalul si lasa sentimentalul in plan inferior.Mai lipseau cateva citate din scrierile lui Ion Lancranjan...
Postat 16 Martie 2012, 12:04 de Sun Tzi
prostilor
Eu nu ii inteleg pe bozgorii astia...dracu le are are baiul...in loc sa stea dracu in custile lor imprastiate pe toate meleagurile, tot fac intruniri si latra nemultumiti..pana or sa se supere "hingherii" si o sa-i potoleasca...stati dracu in custile voastre ca deocamdata nu va cere nimeni chirie...prosti mai sunteti, tu-va neamu-n gura cu drepturile voastre. Cainii latra, ursul trece, dar se mai opreste cateodata si le-o da si lor la mv13.
Postat 16 Martie 2012, 09:59 de Ursul Carpatin
bravo
Foarte frumoasa deschriere a adevarului. Fleicitari Petrache pentru citate!
Postat 16 Martie 2012, 09:34 de Decebal
citate
Petre Ţutea: " Dacă dăm drumul cailor din Transilvania, întro după-amiază ajung să se pişe pe Budapesta" Si încă un comentariu anonim al unui observator atent cules de pe net: \"In istoria lor boema,inflacarata de iluzii,chiar au crezut ca sunt un neam ales.Da erau un neam ales de corturari nomazi,azi aici maine colea.Dorinta lor de dominare,a fost mai mare decat putinta.Au incercat sa creeze un stat pe ruinele altor state.Nu au apreciat bine momentul iesirii de sub vasalitatea Austriei si s-au trezit fara tara.Insista pe ineptii istorice.De exemplu Transilvania era \"Terra sine populo\" un taram fara locuitori.Apoi vin cu ideea ca romanii cica au venit tiptil si peste noapte s-au instalat in Transilvania.Ma intreb cum de acest exod masiv al romanilor nu a fost in cronicile vremii observat de nimeni si subliniat? In Gesta Hungarorum ,parca scrie altceva.Dar ungurii fac abstractie de multe dovezi istorice.Sunt obsedati si complexati de trecutul lor istoric,trecutul unor cete de nomazi salbatici,identice setrelor de tigani nomazi de astazi sau aidoma nomazilor din tibet care si astazi merg cu cortul(iurta) din loc in loc si isi duc veacul.Din cate se vede,acest neam hunic spalacit si degenerat,tot un fel de ciobani erau,atat doar ca ei mancau carne cruda si furau copii ca sa-si reinprospateze sangele.prabusirea inperiului Habsburgic,le-a adus mai mult rau.Poate era mult mai bine sa faca cale intoarsa si sa revina la vetrele lor din Tibet.
Postat 16 Martie 2012, 09:03 de petrache
Ude MeReU
De ce nu l-au putut pune pe Vladan in mijlocul lor ?... cu mai multe incarcatoare :D... ce mi-ar place sa merg la plaja la marea Panoniei aici in Bors :)
Postat 16 Martie 2012, 08:52 de Decebal
intrebare
In ce limba au sustinut discursurile reprezentantii acestei natii pe cale de disparitie?
Postat 16 Martie 2012, 08:48 de Burebista
lol
ii trage ata catre Rulikowsky.....
Postat 16 Martie 2012, 06:29 de oradean
rupe-i tokes !
astia va lasa calici !!!!!!!!!
Postat 16 Martie 2012, 04:43 de 9
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON