URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2012, 16:20

Liderii locali ai PPMT, contra "drumului expres" din zona Ecaterina Teodoroiu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul rapid pe care municipalitatea intenţionează să-l amenajeze cu fonduri europene între cartierele Dragoş Vodă şi Episcopia Bihorului pe traseul de la Podul Silvaş (aflat în construcţie) - strada Adevărului - strada Ecaterina Teodoroiu nu este pe placul liderilor PPMT Bihor, care afirmă că proiectul e inoportun şi foarte costisitor.

Scump şi inutil

"Considerăm această investiţie absolut exagerată şi inoportună. Analiza cost-beneficiu nu justifică necesitatea proiectului", a spus, marţi, şeful organizaţiei municipale Oradea a PPMT, Krisztofi Kristof, care a participat la reuniunea Consiliului Local din 27 ianuarie, când a fost votată documentaţia tehnico-economică a proiectului ce urmează să fie depusă pentru accesarea fondurilor europene.

Potrivit acestei documentaţii, drumul ar urma să aibă o lungime de 4,3 km, să parcurgă un viaduct ce trebuie construit pe o lungime de 170 metri pentru a traversa străzile Gheorghe Doja şi Pasteur, şi - totodată - să fie expropriate 48 de imobile, din care 10 case. "De când s-a lansat ideea, costul prognozat tot creşte", a afirmat şi Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor, amintind că proiectul era evaluat iniţial la circa 6 milioane euro plus TVA, apoi la 8 milioane, pentru ca acum să se vehiculeze suma de aproximativ 10 milioane euro plus TVA, la care s-ar adăuga şi costurile exproprierilor.

Aspectul financiar îl determină pe Csomortanyi să creadă că proiectul nu va fi aprobat, însă iniţiatorul organizaţiei judeţene a PPMT afirmă că, pe lângă aceasta, sunt de luat în seamă atât inexistenţa unui studiu de impact, cât şi opoziţia locuitorilor din zonă şi lipsa unei dezbateri publice pe acest subiect. În legătură cu acest lucru, Csomortanyi a afirmat că nici până în prezent memoriul semnat de circa 100 de orădeni din zonă nu a primit un răspuns din partea Primăriei, deşi el a fost depus în 29 noiembrie.

Alternativa - completarea centurii

"Avem toate şansele ca proiectul să fie respins, dar ar fi păcat ca oraşul să piardă 10 milioane de euro din cauza unui proiect prost. Aceşti bani ar putea fi folosiţi mai raţional", a afirmat Csomortanyi, anunţând că - spre deosebire de alţi contestatari - el are şi o propunere alternativă, astfel încât banii să nu fie pierduţi.

"Propunerea noastră, pe care o vom înainta azi la Primărie, este executarea centurii de vest a oraşului, care să lege DN 19 dinspre Biharia şi să ajungă până în Calea Sântandreiului, în zona actuală a centurii. Centura ar porni de la podul dărâmat acum câţiva ani din curba drumului dintre Oradea şi Biharia, ar merge pe lângă groapa de gunoi, peste Gara CFR din Episcopia, apoi pe lângă zona industrială şi Calea Borşului, până în Calea Sântandreiului", a spus Csomortanyi.

El a afirmat că acesta, fiind un traseu de câmpie, de 4,7 km lungime, ar fi mai ieftin decât cel de 4,3 km dorit de Primărie peste dealuri, iar câştigul ar fi "eliminarea completă a traficului greu din partea de vest a Cartierului Rogerius şi din Episcopia Bihorului".

Iniţiatorul PPMT a mai spus că propunerea sa şi a lui Krisztoffi va ajunge în primul rând la Arhitectul-şef al oraşului, la Direcţia Tehnică şi la primar, dar solicită ca, ulterior, proiectul să fie susţinut şi de consilierii locali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ciomarlanul... imbecil
cretinul asta e un caz patologic.
Postat 01 Februarie 2012, 23:03 de lid
PPMT-ul ar trebui sa faca zolnic traseul Centrul civic- Magheru-Republicii-Stefan cel Mare
si dupa aceea, cred ca s-ar mai gandi asupra oportunitatii drumului expres! Bineinteles ca e o solutie costisitoare, bineinteles ca e si o solutie complicata, vor avea de suferit locuitorii ce vor fi expropiati, insa haideti sa ne gandim la solutii pentru aceste probleme, iar nu la renuntarea la idee!
Postat 01 Februarie 2012, 15:59 de Herlea
E cea mai buna solutie pt a elibera Magheru si implicit centrul civic
Asa vom avea un trafic normal de la gara pana in centrul civic, va dura maxim 10 minute si in orele de varf si nu 30 de minute cat dureaza acum.
Postat 01 Februarie 2012, 10:44 de bogdan
Ciomârtanul
Auzi Ciomârtane' şi dacă ai fi ultimul proiectant din univers, tot te-am ignora mai băiatule. Te bagi singur în seamă doar doar o să prinzi vreo lucrare de la vreun conaţional exaltat de-al lui Tokes. Că tu, din păcate pt liniştea ta mentală, nu te califici în categoria rasei albe de huni puri ai lu' nea Vasile, tupeistul care uită că şi strămoşii lor au venit să invadeze şi să jefuiască Europa cu vreo mie de ani în urmă. Cînd vor afla că eşti jumate român oricum vor renunţa la "serviciile" tale. Nu ne mai plictisi cu ieşirile astea "constructiveŢ. Avem oameni plătiţi pentru asta.......
Postat 01 Februarie 2012, 09:43 de petrache
...
Cred ca e prima data cand pe langa opunere vad ca se vine si cu idei (care sunt bune), dar dupa cum zicea Boom nu este alternativa. Ce se are in vedere e scoaterea traficului usor de pe Magheru , nu a traficului greu. Oricum se poate atrage fonduri si pentru proiectul propus de PPMT, caci cu cat avem o infrastructura mai complexa, cu atat mai mult se atrage si potentialii investitori pentru industrie.
Postat 01 Februarie 2012, 08:13 de ro
Nedumeriri
\"...proiectul e inoportun şi foarte costisitor\" pentru cine, din moment ce se face din fonduri europene!.Scopul lui este decongestionarea traficului de pe Magheru, Centrul Civic, foarte aglomerat.Soseaua de centura propusa de baietii acestia e o idee buna, dar nu este o alternativa.Nu rezolva aglomeratia de pe Magheru pentru ca multi folosesc ruta aceea ca sa ajunga pe bd Dacia si de acolo pe Borsului.Nici nu stiu daca este eligibila construirea unei centuri din fonduri europene.Se facea de mult daca era asa pentru ca ideea a mai fost vehiculata. Faptul ca se demoleaza 10 case nu este de bun augur.Este vorba aici de munca de o viata a unor oameni.Si asta nu se poate recupera, mai ales ca dupa cum s-a observat in alte cazuri, primaria ofera niste despagubiri ridicole.
Postat 31 Ianuarie 2012, 19:43 de Boom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON