Astfel, România se obligă ca în 2012 să aibă un deficit bugetar de 3%, în condiţiile în care în 2011 ţara ar urma să aibă un deficit de 4,4%. "Nu se va putea realiza acest deficit (cel din 2012 - n.r.) pentru că nu este sustenabil decât în varianta ca plata indemnizaţiilor câştigate în urma proceselor, despre care există Ordonanţă de Guvern că 34% dintre ele se vor plăti în 2011, se va amâna şi nu se vor plăti nici altele de acest tip. Înseamnă şi că plata arieratelor nu se va produce în ritmul dorit şi că nu vor fi suficienţi bani pentru investiţii, ca să nu mai vorbim de măsuri de relansare a economiei", a declarat Lakatos.
Relansarea economiei e cu atât mai dificilă cu cât banii strânşi din impozitele pe profit şi pe venit au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010 cu 13%, respectiv 4,5%. "Ştim ce situaţie catastrofală a fost în 2010. Dacă veniturile din impozitele scad, înseamnă că economia nu s-a revigorat", a completat parlamentarul.
Deputatul susţine că deficitul va putea fi ţinut la 3% doar cu sacrificii, despre care, când vor fi făcute, membrii Guvernului vor spune că nu au avut cum să le prevadă şi că au fost constrânşi de acordul cu FMI. Însă şi despre acest acord Lakatos spune că există variante, oferind exemplul Portugaliei, căreia i s-a impus un deficit bugetar tot de 3%. "Parlamentul nu a fost de acord cu varianta de 3% şi, suprise, FMI a zis: "Aveţi dreptate, hai să replanificăm"", a spus parlamentarul. Aşa, Portugalia şi-a stabilit pentru 2012 un deficit bugetar de 4,5% şi abia pentru anul 2013 unul de trei procente.
"Cine zice că există doar două modalităţi de lucru cu FMI, cum a făcut Ungaria care i-a dat afară sau cum face România, că îngenunchează? Există şi o variantă intermediară, Portugalia a demonstrat şi ar fi bine să procedăm la fel", a precizat udemeristul.
Scutul poate ieftini gazele
Despre amplasarea scutului antirachetă în localitatea Deveselu, judeţul Olt, Lakatos Peter a spus că ar putea fi favorabil României nu doar în păstrarea unei relaţii bune cu SUA.
"Dacă există relaţii bune şi garanţii că nu e îndreptat împotriva Rusiei, ne-ar putea ajuta la o relaţie economică favorabilă şi să nu plătim noi gazul cel mai scump", a precizat deputatul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.