URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Mai 2011, 18:25

Lakatos Peter: Cu un deficit de 3% în 2012, economia românească nu va putea fi relansată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Chiar dacă a făcut declaraţii care pot să nu fie pe placul colegilor de coaliţie, UDMR-istul Lakatos Peter a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, ce presupune aderarea României la pactul Europlus, un pact european de coordonare economică. După ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, pe 25 martie 2011, că România aderă la acest pact, Guvernul a adoptat un memorandum cu lista de măsuri pe care ţara şi le asumă în acest sens.

Astfel, România se obligă ca în 2012 să aibă un deficit bugetar de 3%, în condiţiile în care în 2011 ţara ar urma să aibă un deficit de 4,4%. "Nu se va putea realiza acest deficit (cel din 2012 - n.r.) pentru că nu este sustenabil decât în varianta ca plata indemnizaţiilor câştigate în urma proceselor, despre care există Ordonanţă de Guvern că 34% dintre ele se vor plăti în 2011, se va amâna şi nu se vor plăti nici altele de acest tip. Înseamnă şi că plata arieratelor nu se va produce în ritmul dorit şi că nu vor fi suficienţi bani pentru investiţii, ca să nu mai vorbim de măsuri de relansare a economiei", a declarat Lakatos.

Relansarea economiei e cu atât mai dificilă cu cât banii strânşi din impozitele pe profit şi pe venit au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010 cu 13%, respectiv 4,5%. "Ştim ce situaţie catastrofală a fost în 2010. Dacă veniturile din impozitele scad, înseamnă că economia nu s-a revigorat", a completat parlamentarul.

Deputatul susţine că deficitul va putea fi ţinut la 3% doar cu sacrificii, despre care, când vor fi făcute, membrii Guvernului vor spune că nu au avut cum să le prevadă şi că au fost constrânşi de acordul cu FMI. Însă şi despre acest acord Lakatos spune că există variante, oferind exemplul Portugaliei, căreia i s-a impus un deficit bugetar tot de 3%. "Parlamentul nu a fost de acord cu varianta de 3% şi, suprise, FMI a zis: "Aveţi dreptate, hai să replanificăm"", a spus parlamentarul. Aşa, Portugalia şi-a stabilit pentru 2012 un deficit bugetar de 4,5% şi abia pentru anul 2013 unul de trei procente.

"Cine zice că există doar două modalităţi de lucru cu FMI, cum a făcut Ungaria care i-a dat afară sau cum face România, că îngenunchează? Există şi o variantă intermediară, Portugalia a demonstrat şi ar fi bine să procedăm la fel", a precizat udemeristul.

Scutul poate ieftini gazele

Despre amplasarea scutului antirachetă în localitatea Deveselu, judeţul Olt, Lakatos Peter a spus că ar putea fi favorabil României nu doar în păstrarea unei relaţii bune cu SUA.

"Dacă există relaţii bune şi garanţii că nu e îndreptat împotriva Rusiei, ne-ar putea ajuta la o relaţie economică favorabilă şi să nu plătim noi gazul cel mai scump", a precizat deputatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
nesimtitul lakatos
ungur e de o nerusinare, crasa!!!!!! ei la guvernare, infruptandu-se din ciolan si tot ei si in opozitie!!!!!!
Postat 06 Mai 2011, 19:54 de wall
lacatus
iar vorbeste bozgoru' asta care e abonat la contracte frauduloase cu statu'. ai uitat ca camarila lui shoani chis este la guvernare in momentu' de fata bai baiete.??......
Postat 06 Mai 2011, 08:36 de OVIDIU
ce deficit in 2012 alte alegeri
cine va suporta costurileviitoarei campani avem specula pe piata , preturi umflate , salarii umflate
Postat 05 Mai 2011, 20:43 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON