URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pare ciudat, dar creșterea șomajului în Oradea este un semn bun, pe care-l așteptăm de zeci de ani. În ultimele luni s-au închis mai toate fabricile de confecții și pantofi care lucrau în sistem lohn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2013, 15:45

La şcoală pe bani! Primăria "reinventează" şcolile profesionale pentru a oferi investitorilor forţă de muncă calificată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea redescoperă şcolile profesionale. Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă înfiinţarea şcolii profesionale "Eurobusiness".

"Una dintre cererile principale ale companiilor care vin în Oradea este de forţă de muncă calificată. Prin înfiinţarea acestei şcoli profesionale, care va funcţiona începând din toamnă, firmele nu vor mai fi nevoite să cheltuiască sume importante cu calificarea personalului, iar absolvenţii vor avea şanse sporite să îşi găsească un loc de muncă", a spus primarul.

Doi ani de şcoală

În primul an de funcţionare, şcoala profesională Eurobusiness, cu o durată de doi ani, va pregăti 140 de elevi, absolvenţi ai clasei a IX-a în specializări precum electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, sculer matriţer, electronist aparate şi echipamente, operator maşini cu comandă numerică şi confecţioner încălţăminte.

Specializările au fost alese după consultarea cu companiile private Celestica, Comau, Connectronics, Faist, Plastor, Plexus, UAMT, Emerson şi Comodi.

"Va trebui să îi învăţăm pe copiii noştri că a munci nu este o ruşine. Degeaba faci o facultate în domeniul relaţiilor internaţionale dacă la sfârşit nu îţi găseşti nicăieri loc de muncă şi ajungi să pleci din ţară ca să speli vase în străinătate. La Emerson, de exemplu, un strungar bun este mai bine plătit decât un inginer", a spus Bolojan.

Accent pe practică

Proiectul primei şcoli profesionale din ţară inţiată de o administraţie locală a prins contur ca urmare a unui parteneriat încheiat de municipalitate cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, cu colegiile tehnice Traian Vuia, Constantin Brâncuşi şi Transilvania, dar şi cu firmele Romarketing şi Eurobusiness Parc. De altfel, cursurile se vor ţine în cadrul celor trei licee.

"Se va pune un accent foarte mare pe practică. Dacă absolvenţii unui liceu tehnic ajung să îşi caute de muncă în domeniu fără să fi pus mâna pe un utilaj, cei de la şcoala profesională vor face practică în fabrică. În primul an de studiu, 60% din timp va fi alocat pentru pregătirea practică, iar în al doilea 75% din timp va fi rezervat pentru practică, fapt care la sfârşitul cursurilor va însemna aproape garanţia unui loc de muncă după absolvire", a spus Delia Ungur, directorul Parcului Industrial Eurobusiness.

Ungur a afirmat că din dorinţa ca elevii să se pregătească încă din şcoală pe maşinile pe care vor lucra la absolvire, companiile orădene s-au declarat dispuse să doneze utilaje şcolilor şi le vor asigura tinerilor transportul gratuit la fabrică pentru efectuarea perioadei de practică.

"Practica se va face în atelierul şcolii şi în fabrică. Pentru aceasta, până la începerea anului şcolar, maiştrii care vor pregăti elevii vor urma la rândul lor o perioadă de pregătire în companiile partenere", a declarat directoarea.

Studii "salarizate"

Prezent la conferinţa de presă, şeful Inspectoratului Şcolar, Daniel Negrean, a spus că elevii viitoarei şcoli profesionale nu doar că vor avea garanţia unui loc de muncă după absolvire, dar vor fi şi plătiţi pe perioada studiilor. "Ca un stimul, statul acordă o bursă de 200 lei pentru fiecare elev care frecventează învăţământul profesional, nu are absenţe şi îşi promovează examenele. La această sumă se va mai adăuga o bursă care va fi plătită de fabrică", a spus Negrean.

Valoarea burselor şi modul în care vor fi acordate pentru toţi elevii sau numai pentru cei mai performanţi va fi stabilit de fiecare companie în parte şi va fi anunţat în următoarele săptămâni.

Primăria vrea să lanseze începând din cea de-a doua jumătate a lunii martie o campanie de promovare a noii şcoli profesionale pentru a încuraja elevii să se înscrie. În cazul în care numărul doritorilor va fi mai mare decât cele 140 locuri rezervate, elevii vor fi departajaţi în baza unor teste.

Model nemţesc

Şcoala Eurobusiness Oradea a fost gândită după modelul Şcolii Profesionale Kronstadt Braşov, înfiinţată anul trecut în baza unui parteneriat între Clubul Economic German (DWK) şi Colegiul Tehnic Mircea Cristea din localitate.

Dacă în primul an de funcţionare unitatea a pregătit 228 de elevi în specializările mecatronică şi operatori maşini cu comandă numerică, în cel de-al doilea an a mai fost adăugată, la cererea companiilor, şi specialitatea turism. Elevii şcolii Kronstadt sunt remuneraţi cu burse lunare în valoare de 400 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
bravo
Scolile profesionale nu trebuiau desfintate , acestea pregateau adevaratii meseriasi practici , nu doar teoreticieni care nu aduc plus valoare . Asa ca sustin ideea .
Postat 08 Februarie 2013, 15:10 de costica
felicita
Excelenta idee , banii vin nu imedia , dar trebuie inceput odata.
Postat 08 Februarie 2013, 15:08 de george
foarte bun
foarte buna idee, eu trieasc intr-o tara unde scolile profesionale sunt la mare valoare si oamenii invata meserie ca lumea in ele, si eu am facut o scoala din asta, cu 3 ani de studii si 6 luni de practica la client...Atata ca cei care fac scoala asta trebuie sa se gandeasca la programa sa o actualizeze si sa o faca cu cap...aici e problema...trebuie gandit programul cu cap si cu siguranta o sa aiba success...
Postat 08 Februarie 2013, 11:47 de ruma
Renumerati?
\"sunt renumeraţi cu burse lunare în valoare de 400 lei\" cam agramati redactorii de la EBihoreanul. Corect se spune REMUNERATI, eh, nenea Iancu e mai prezent ca oricand, coane Fanica!
Postat 07 Februarie 2013, 21:35 de ovi
Cea mai buna practica o poate oferi un loc de munca nu teoria
hai lasati ma in pace cand am terminat liceul tot ce am invatat la mercelologie despre produsele din Romania au fost pe cale de disparitie cand am facut cursul de contabilitate platit s a schimbat contabilitatea, asa ca mai mergeti naibii cu toti banii pe care ii castigati din inselaciune, Statul ne fura si ne a furat de 22 de ani, rusine !!! Scola profesionala va hranii alti paraziti impusi de sisitem ?Cea mai buna practica o poate oferi un loc de munca nu teoria .... schimbati tactica de a fura .
Postat 07 Februarie 2013, 07:27 de Cea mai buna practic
În sfârşit
În sfârşit un lucru bun. Mi-aş fi dorit să se fi făcut practică pe vremea studiilor mele. Educaţia de calitate este teoreie+practică în raport de 50-50%. Ceea ce vreau să spun este de exemplu dacă profesorul îmi predă despre bec, in următoarea secundă să-mi arate becul, să pun mâna pe el.
Postat 06 Februarie 2013, 23:11 de Zaharie-Butucel Alex
scapatine de parvenitii si parazitii din structurile de STAT
vrem STAT AMERICANIZAT, m am saturat de parazitism social IMPUS, noi tot ce muncim dam ALTORA, nu se mai poate asa!!! ce moraitatea ofera un STAT daca te OBLIGA sa FURI :)))))) se mai si DISTREAZA CU NOI , IDIOTII !
Postat 06 Februarie 2013, 16:36 de dar inainte de toate
Teoria-i minunata
E-adevarat:"A munci nu-i o rusine.".Poate ca unora li se pare chiar infractiune,dar nici gandi nu-i lucru de ocara...De vede bine ca-n ultimele doua decenii avem o productie-record de teologi la hectar si lacase de cult mai multe decat de cultura. Mai precis: s-a "alunecat" spre credinta,in detrimentul stiintei...Zelul dovedit pentru introducerea religiei inclusiv in scoala ar fi util de echilibrat printr-un pic de scoala-n biserici.Multi oameni de stiinta au fost preoti,canonici,misionari,episcopi...naturalisti,matematicieni,filosofi,astronomi etc..Pare-se ca-i crestere de cantitate in detrimentul calitatii.Intrebarea-i daca se CREDE ca-i bine sau se STIE ca nu-i bine?
Postat 06 Februarie 2013, 16:32 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7057 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON