URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Aprilie 2013, 18:01

La ideea lui Kiss, parlamentarii bihoreni promit să modifice legea în favoarea românilor cu credite în valută (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei cinci şefi ai partidelor parlamentare din Bihor şi 13 din cei 15 parlamentari ai judeţului (au lipsit doar deputatul PPDD Ioan Hulea şi ministrul liberal Lucia Varga) au semnat vineri un acord de colaborare prin care s-au angajat să modifice legea creditării în aşa fel încât persoanele fizice care s-au împrumutat în valută ar putea returna băncilor mai puţini bani decât în prezent.

Electricianul lui Kiss

Ideea i-a aparţinut UDMR-istului Alexandru Kiss, care a explicat că a pornit de la exemplul concret al unui angajat al său, electrician, care în 2008 a împrumutat de la BRD bani pentru a-şi construi o casă, iar după cinci ani încă mai are de plătit o sumă aproape la fel de mare ca şi cea primită.

"În aprilie 2008, omul a luat creditul de 65.000 de euro, iar de atunci a tot plătit rate şi acum încă mai trebuie să dea 60.500 de euro", a explicat Kiss.

Soluţia propusă de preşedintele UDMR Bihor este ca persoanele fizice să poată scăpa de povară luând un credit de refinanţare, iar suma pe care s-o achite pentru stingerea creditului iniţial să poată fi plătită în lei, calculată prin raportare la cursul euro-leu din momentul contractării creditului.

"Omul a luat 65.000 de euro, echivalentul a 234.000 lei, iar în prezent datorează  60.500 de euro, adică 266.200 lei. Dar dacă datoria ar putea fi plătită în lei şi suma ar fi raportată la 3,6 lei, cât era euro în 2008, ar mai avea de rambursat doar 217.800 lei. Deci ar face o economie de 48.400 de lei, adică 11.000 de euro", a spus Kiss.

Risc împărţit

"Nu oamenii, nici politicienii, au inventat criza, ci băncile, şi atunci ar fi corect ca riscul valutar să fie împărţit de clienţi cu băncile", a mai spus Kiss, adăugând că în acest fel ar avea de câştigat atât cetăţenii care au credite, cât şi economia în general. "Omul ar rămâne cu nişte bani care ar putea merge în consum", a explicat el.

Potrivit acordului de colaborare, semnatarii se obligă să susţină modificarea OG 50/2010 privind creditele de consum, astfel încât titularii creditelor în valută să le poată rambursa anticipat, integral sau parţial, în moneda în care a primit creditul, în moneda de referinţă a creditului (euro) sau în moneda naţională, după cum doreşte titularul creditului.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că în cazul rambursării în lei a creditelor acordate în altă monedă, acestea se vor recalcula la solicitarea titularului creditului, iar la recalcularea în lei se va ţine cont de ratele de credit lunare achitate şi de dobânda aferentă creditului utilizat.

În fine, valoarea creditului rămas de rambursat, prin recalcularea în lei, se va determina prin înmulţirea soldului creditului cu cursul de schimb mediu lunar stabilit de Banca Naţională a României, pentru moneda în care s-a acordat creditul sau moneda de referinţă a creditului din luna în care a fost încheiat contractul de creditare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
nu băncile
cum zice sanyi, e nedrept faţă de bănci. nu profitul, ci EXTRAPROFITUL trebuie luat de la bănci. Asta se poate, daq datoria se recalculează in lei şi plăteşti ratele ce se recalculează,tot în lei. Statul va returna pe loc, folosind rezervele valutare, sumele datorate băncilor în valută.
Postat 23 Aprilie 2013, 01:00 de Huess
Pentru Vrabia malai viseaza....
De ce sa fie imposibil. Daca a fost posibil in alte tari ca si Croatia ,Polonia si in cel mai mare masura in Ungaria de ce sa nu fie posibil in Romania.Daca nu este posibil este din cauza numai a celor care ne conduc.
Postat 15 Aprilie 2013, 09:17 de janos
Vrabia malai viseaza.....
Citez : ,, Interesant este faptul că, deşi printre cei prezenţi se aflau şi jurişti şi economişti, nimeni nu a îndrăznit să-i explice ungurului că iniţiativa sa, de altfel populistă – este imposibilă !"
Postat 14 Aprilie 2013, 19:39 de bh
Un lucru bun da nu de origine Kiss
Un lucru extraordinar. Gresit ca este idea d-nului Kiss, este copiat ideia guvernului maghiar fidesz, care a facut cel mai mult din Europa pentru cetateni.Personal nu cred ca la noi se va putea face, dar totusi ,,incercarea moarte nare,,
Postat 13 Aprilie 2013, 22:16 de janos
Dati bancile in judecata!
Pana dau parlamentarii legi, dati voi bancile in judecata pt. clauze abuzive. Clientii castiga cu Volksbank, pe linie! Sunt mii de sentinte irevocabile in toata tara. Oamenii isi diminueaza rata cu pana la 1/3 si primesc inapoi banii platiti ca si comision de risc. Volksbank e doar un exemplu, ca si pentru altele e valabil- toate au inserat clauze abuzive in contracte. Dar la Volksbank castigul e garantat: o atesta cele aproape 20 decizii ale Inaltei Curti. detalii pe www.accbar.ro
Postat 13 Aprilie 2013, 19:40 de Loredana
Hulea şi Varga nu au credite bancare în prezent
Kiss are credite în Franci Elveţieni, aşa că problema îl doare direct. Dacă ar fi fost vorba doar de electricianul care i-a montat prizele la casa din Paleu nu avea o iniţiativă atât de rapid preluată de parlamentarii bihoreni, de parcă şeful mafiei şi-ar fi convocat familia. Mai bine se adunau să discute de creşterea impozitelor de 2-3 în mediul rural, urmare politicilor de zonare fiscală a parlamentarilor indolenţi la ridicatul din mână la vot şi pe care nu-i interesează ce probleme au cetăţenii.
Postat 13 Aprilie 2013, 11:05 de Carp III
Voi faceti N dosare si banii nu i vedeti pentru credite daca nu aveti realtii in politic.
ce nu stiti voi fraierilor este ca bancile ii imbogatesc pe cei din politica, voi depuneti banii si ei fac afacerii cu banii vostri, de ce sa scada taxele ca ei au nevoie de punga voastra , practic cu banii vostri isi maresc averea, datorii nu platesc stati relax se falimenteaza N firme, cheltuieli fictive, habar aveti voi cum va fura si timpul si viata!Voi faceti N dosare si banii nu i vedeti pentru credite daca nu aveti realtii in politic.Avem hoti si camatari legalizati :)) pe banii si truda voastra.
Postat 13 Aprilie 2013, 09:17 de hoti si camatari
Idee buna
Ideea , este super buna ! Inspirata de la vecinii nostri maghiari , pe care i-a protejat statul maghiar de banci . La noi , nu se va aplica niciodata din cauza ca oamenii politici sunt sustinuti in functii si de banci ! Daca intra legea , ma fac popa !
Postat 13 Aprilie 2013, 00:00 de Cristi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON