URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
12 Aprilie 2013, 18:01

La ideea lui Kiss, parlamentarii bihoreni promit să modifice legea în favoarea românilor cu credite în valută (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei cinci şefi ai partidelor parlamentare din Bihor şi 13 din cei 15 parlamentari ai judeţului (au lipsit doar deputatul PPDD Ioan Hulea şi ministrul liberal Lucia Varga) au semnat vineri un acord de colaborare prin care s-au angajat să modifice legea creditării în aşa fel încât persoanele fizice care s-au împrumutat în valută ar putea returna băncilor mai puţini bani decât în prezent.

Electricianul lui Kiss

Ideea i-a aparţinut UDMR-istului Alexandru Kiss, care a explicat că a pornit de la exemplul concret al unui angajat al său, electrician, care în 2008 a împrumutat de la BRD bani pentru a-şi construi o casă, iar după cinci ani încă mai are de plătit o sumă aproape la fel de mare ca şi cea primită.

"În aprilie 2008, omul a luat creditul de 65.000 de euro, iar de atunci a tot plătit rate şi acum încă mai trebuie să dea 60.500 de euro", a explicat Kiss.

Soluţia propusă de preşedintele UDMR Bihor este ca persoanele fizice să poată scăpa de povară luând un credit de refinanţare, iar suma pe care s-o achite pentru stingerea creditului iniţial să poată fi plătită în lei, calculată prin raportare la cursul euro-leu din momentul contractării creditului.

"Omul a luat 65.000 de euro, echivalentul a 234.000 lei, iar în prezent datorează  60.500 de euro, adică 266.200 lei. Dar dacă datoria ar putea fi plătită în lei şi suma ar fi raportată la 3,6 lei, cât era euro în 2008, ar mai avea de rambursat doar 217.800 lei. Deci ar face o economie de 48.400 de lei, adică 11.000 de euro", a spus Kiss.

Risc împărţit

"Nu oamenii, nici politicienii, au inventat criza, ci băncile, şi atunci ar fi corect ca riscul valutar să fie împărţit de clienţi cu băncile", a mai spus Kiss, adăugând că în acest fel ar avea de câştigat atât cetăţenii care au credite, cât şi economia în general. "Omul ar rămâne cu nişte bani care ar putea merge în consum", a explicat el.

Potrivit acordului de colaborare, semnatarii se obligă să susţină modificarea OG 50/2010 privind creditele de consum, astfel încât titularii creditelor în valută să le poată rambursa anticipat, integral sau parţial, în moneda în care a primit creditul, în moneda de referinţă a creditului (euro) sau în moneda naţională, după cum doreşte titularul creditului.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că în cazul rambursării în lei a creditelor acordate în altă monedă, acestea se vor recalcula la solicitarea titularului creditului, iar la recalcularea în lei se va ţine cont de ratele de credit lunare achitate şi de dobânda aferentă creditului utilizat.

În fine, valoarea creditului rămas de rambursat, prin recalcularea în lei, se va determina prin înmulţirea soldului creditului cu cursul de schimb mediu lunar stabilit de Banca Naţională a României, pentru moneda în care s-a acordat creditul sau moneda de referinţă a creditului din luna în care a fost încheiat contractul de creditare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
nu băncile
cum zice sanyi, e nedrept faţă de bănci. nu profitul, ci EXTRAPROFITUL trebuie luat de la bănci. Asta se poate, daq datoria se recalculează in lei şi plăteşti ratele ce se recalculează,tot în lei. Statul va returna pe loc, folosind rezervele valutare, sumele datorate băncilor în valută.
Postat 23 Aprilie 2013, 01:00 de Huess
Pentru Vrabia malai viseaza....
De ce sa fie imposibil. Daca a fost posibil in alte tari ca si Croatia ,Polonia si in cel mai mare masura in Ungaria de ce sa nu fie posibil in Romania.Daca nu este posibil este din cauza numai a celor care ne conduc.
Postat 15 Aprilie 2013, 09:17 de janos
Vrabia malai viseaza.....
Citez : ,, Interesant este faptul că, deşi printre cei prezenţi se aflau şi jurişti şi economişti, nimeni nu a îndrăznit să-i explice ungurului că iniţiativa sa, de altfel populistă – este imposibilă !"
Postat 14 Aprilie 2013, 19:39 de bh
Un lucru bun da nu de origine Kiss
Un lucru extraordinar. Gresit ca este idea d-nului Kiss, este copiat ideia guvernului maghiar fidesz, care a facut cel mai mult din Europa pentru cetateni.Personal nu cred ca la noi se va putea face, dar totusi ,,incercarea moarte nare,,
Postat 13 Aprilie 2013, 22:16 de janos
Dati bancile in judecata!
Pana dau parlamentarii legi, dati voi bancile in judecata pt. clauze abuzive. Clientii castiga cu Volksbank, pe linie! Sunt mii de sentinte irevocabile in toata tara. Oamenii isi diminueaza rata cu pana la 1/3 si primesc inapoi banii platiti ca si comision de risc. Volksbank e doar un exemplu, ca si pentru altele e valabil- toate au inserat clauze abuzive in contracte. Dar la Volksbank castigul e garantat: o atesta cele aproape 20 decizii ale Inaltei Curti. detalii pe www.accbar.ro
Postat 13 Aprilie 2013, 19:40 de Loredana
Hulea şi Varga nu au credite bancare în prezent
Kiss are credite în Franci Elveţieni, aşa că problema îl doare direct. Dacă ar fi fost vorba doar de electricianul care i-a montat prizele la casa din Paleu nu avea o iniţiativă atât de rapid preluată de parlamentarii bihoreni, de parcă şeful mafiei şi-ar fi convocat familia. Mai bine se adunau să discute de creşterea impozitelor de 2-3 în mediul rural, urmare politicilor de zonare fiscală a parlamentarilor indolenţi la ridicatul din mână la vot şi pe care nu-i interesează ce probleme au cetăţenii.
Postat 13 Aprilie 2013, 11:05 de Carp III
Voi faceti N dosare si banii nu i vedeti pentru credite daca nu aveti realtii in politic.
ce nu stiti voi fraierilor este ca bancile ii imbogatesc pe cei din politica, voi depuneti banii si ei fac afacerii cu banii vostri, de ce sa scada taxele ca ei au nevoie de punga voastra , practic cu banii vostri isi maresc averea, datorii nu platesc stati relax se falimenteaza N firme, cheltuieli fictive, habar aveti voi cum va fura si timpul si viata!Voi faceti N dosare si banii nu i vedeti pentru credite daca nu aveti realtii in politic.Avem hoti si camatari legalizati :)) pe banii si truda voastra.
Postat 13 Aprilie 2013, 09:17 de hoti si camatari
Idee buna
Ideea , este super buna ! Inspirata de la vecinii nostri maghiari , pe care i-a protejat statul maghiar de banci . La noi , nu se va aplica niciodata din cauza ca oamenii politici sunt sustinuti in functii si de banci ! Daca intra legea , ma fac popa !
Postat 13 Aprilie 2013, 00:00 de Cristi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON