Şomaj în creştere
În pofida optimismului afişat de guvernanţi, numărul şomerilor creşte neîncetat de opt luni, în Bihor ajungându-se în luna ianuarie a acestui an la o rată a şomajului de 4,47%, faţă de 4,11% în decembrie 2011, 4,08% în noiembrie, 3,89% în octombrie, 3,72% în septembrie, ori 3,33% în iunie 2011.
Tendinţa de desfiinţare a tot mai multe locuri de muncă a fost confirmată inclusiv oficial, de către directorul adjunct al AJOFM Bihor, Daciana Nica, care însă vede partea plină a paharului. "Rata şomajului creşte continuu din iunie 2011, dar numărul şomerilor îndemnizaţi în luna ianuarie a acestui an este mai mic decât în februarie a anului trecut", a spus Daciana Nica într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.
În comparaţie cu nivelul naţional al şomajului, care este de 6,74%, în Bihor rata şomajului este, totuşi, mai mică, de doar 5,46%, dar statistica oficială cuprinde doar şomerii, adică persoanele care au fost înregistrate ca atare, şi care au beneficiat sau încă primesc îndemnizaţii, nu şi cei care nu au fost înregistraţi ori care au ieşit din perioada în care pot fi consideraţi şomeri.
În comparaţie cu celelalte judeţe ale ţării, rata şomajului situează Bihorul pe locul 27, deci cu o rată a şomajului mai mică decât în alte 26 de judeţe.
Noi disponibilizări colective
O dovadă că lucrurile merg prost în economie este şi faptul că AJOFM Bihor a fost notificată că în februarie şi martie vor fi făcute concedieri colective la opt firme, ceea ce înseamnă că vor rămâne fără slujbe încă 469 de persoane.
Din totalul celor opt societăţi care vor da afară oameni, una este din Oradea (Maxim SA, care va disponibiliza 41 de angajaţi), iar restul şapte din judeţ, cinci făcând parte din grupul de firme patronat de Ioan şi Viorel Micula. În total, societăţile Original Prod din Ştei, Multipack şi Starmill din Păntăşeşti, Transilvania Security din Beiuş şi European Food din Rieni vor renunţa la 260 de salariaţi.
În plus, şi Hanil Electronics din Biharia va concedia 56 de persoane, motivaţia fiind reducerea comenzilor din partea clientului principal, concernul Samsung.
"Pe lângă concedierile colective, se fac şi altfel de disponibilizări, deci numărul de persoane care vor rămâne fără un loc de muncă nu se limitează la cele 469 de persoane despre care am fost notificaţi", a mai precizat directorul adjunct al AJOFM Bihor.
Cursuri de calificare şi recalificare
Pentru a contracara efectele şomajului şi a uşura reintegrarea persoanelor fără joburi pe piaţa muncii, AJOFM Bihor continuă programe de aşa-numită "formare profesională", anunţând că până în 6 martie bihorenii interesaţi se pot înscrie la nouă asemenea cursuri.
Astfel, AJOFM derulează programe de reconversie şi pregătire profesională pentru meseriile de ospătar/chelner (56 locuri), lucrător în comerţ (28 locuri), mecanic auto (28 locuri), lucrător în construcţii şi patiseri (tot câte 28 locuri), agenţi de pază (25 locuri), operator maşini cu comandă numerică, lucrător în electronică şi automatizări şi cameristă hotel (câte 20 locuri).
În plus, AJOFM încearcă să convingă firmele din Bihor să angajeze şi ucenici, în condiţiile în care statul suportă 60% din valoarea aşa-numitului indice social de referinţă (care este de 500 de lei), indice luat în calcul la salarizarea ucenicilor. "Am vizitat până acum, în ultimele două săptămâni, 72 de angajatori, şi există interes pentru încheierea a circa 40 de contracte de ucenicie", a explicat Daciana Nica.
Contractele de ucenicie pot fi încheiate pentru persoane între 16 şi 25 de ani, pe perioade de 12, 24 sau 36 de luni, diferenţa faţă de contractele de muncă obişnuită angajatorii primesc ca subvenţie o parte din salariile acestor persoane, iar la finele acestor perioade, în schimb, ei trebuie să suporte cheltuielile de evaluare a angajaţilor. "La sfârşitul contractelor de ucenicie, angajaţii trebuie să plătească evaluările profesionale ale ucenicilor, care se fac în centre de evaluare ce se vor înfiinţa pentru fiecare specializare", a explicat directorul adjunct al AJOFM.
La "căpşunărit"
O altă modalitate de a scăpa de şomaj sau de a câştiga salarii mai mari este şi angajarea în străinătate, prin Programul european Eures, cei interesaţi primind asistenţă gratuită din partea AJOFM.
În prezent, prin Eures au fost făcute pentru cetăţenii români 660 de oferte, valabile până la începutul lunii martie, cele mai multe joburi oferite fiind în Germania, dintre care 150 pentru persoane cu studii superioare (ingineri electrotehnicieni, medici, asistente medicale), dar şi pentru bucătari, condiţia de bază fiind însă cunoaşterea limbii germane la nivel cel puţin mediu.
Locuri de muncă bine plătite sunt disponibile pentru români şi în Danemarca (în zootehnie, deja doi bihoreni fiind angajaţi prin Eures în luna ianuarie), în Austria, Cehia, Norvegia şi Belgia (fiind căutaţi ingineri electronişti şi constructori, asistente medicale, lucrători în marmură).
Bihorenii interesaţi să găsească un job în UE se pot adresa AJOFM, unde trebuie să se prezinte cu un CV în format electronic, pe un memory-stick sau un CD/DVD.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.