URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 02 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La capitolul investiții, Oradea stă foarte bine. În valoare absolută a sumelor, doar Clujul ne depășește, iar raportat la investițiile pe cap de locuitor suntem pe primul loc. E vorba de sute de milioane de euro, grosul fiind asigurat din fonduri europene. Acest onorant clasament trebuie imortalizat de actuala conducere a Primăriei, pentru că nu cred că ne vom mai întâlni cu așa ceva.
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2018, 16:34

Judeţele din Vest vor "Via Carpatia". Au semnat un protocol pentru autostrada care ar lega mai multe state est-europene (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un proiect aflat în stand-by în România a fost readus în atenţia publică, vineri, de reprezentanţii judeţelor Bihor, Timiş, Arad şi Satu Mare, care au semnat la Oradea un protocol de colaborare care are ca scop sprijinirea dezvoltării infrastructurii rutiere a proiectului transeuropean "Via Carpatia".

Aderare uitată?

Protocolul a fost semnat în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de Consiliul Judeţean Bihor, intitulată "Dezvoltarea infrastructurii rutiere trans-europene", la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor din Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Autostrada "Via Carpatia" este un deziderat prezentat, încă din 2006, de Polonia şi Lituania. Şoseaua ar lega nordul de sudul Europei, din Lituania în Grecia, trecând prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

O parte din traseul european se suprapune pe autostrăzi deja construite, însă în ţări precum Slovacia şi România aceste investiţii ar trebui făcute de aici înainte. În 2010, România a aderat la proiectul "Via Carpatia", dar de atunci nu s-a făcut ceva concret în acest sens.

Încercări, întârzieri

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL că semnarea protocolului de susţinere a "Via Carpatia" de către judeţele Bihor, Timiş, Arad şi Satu Mare reprezintă o "scânteie" pentru acest proiect şi că protocolul va fi transmis Ministerului Transporturilor.

"Noi sperăm ca Ministerul Transporturilor să îmbrăţişeze acest proiect, fiindcă vorbim de autostrăzi, şi să-l preia ei. Noi astăzi facem scânteia asta că înaintăm actele prin care arătăm că ne-am înţeles şi susţinem acest proiect", a spus Pásztor, care a precizat că România este "întârziată" în ceea ce priveşte proiectele de finanţare a acestor tronsoane de drumuri.

Finanţări pentru tronsoanele de autostradă din "Via Carpatia", inclusiv un tronson care ar lega Oradea de Arad, ar putea fi obţinute din bani europeni în următorul ciclu de finanţare. Proiectele ar putea fi depuse inclusiv pe regiuni.

"Am fost acum trei săptămâni la doamna prim-ministru (n.r. Viorica Dăncilă) şi am înaintat o informare în acest sens (n.r. – referitoare la proiectul Via Carpatia) şi aşteptăm un răspuns. Au existat şi discuţii între Prefectură şi Ministerul Transporturilor. Am fost asiguraţi că România va face paşi în acest sens", a mai spus şeful CJ Bihor.

Protocolul de la Oradea

Semnatarii protocolului de la Oradea, valabil până în 2022, au fost atât reprezentanţi ai consiliilor judeţene din cele patru judeţe (Bihor, Satu Mare, Timiş şi Arad) cât şi ai prefecturilor. A fost vorba de preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, vicepreşedintele CJ Arad, Sergiu Bilcea, preşedintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba, preşedintele CJ Timiş, Călin-Ionel Dobra, subprefectul judeţului Arad, Damian Vasilică, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, prefectul din Satu Mare, Darius Filip, şi prefectul judeţului Timiş, Eva Georgeta Andreaş.

Părţile se obligă să-şi "armonizeze eforturile pentru promovarea proiectului "Via Carpatia" în România" şi să intensifice "consultări reciproce la nivel de experţi pentru implementarea acestui proiect".

La conferinţă ar fi trebuit să participe şi un reprezentant al Ministerului Transporturilor, al cărui nume nu a fost precizat pe agenda evenimentului. Însă misteriosul reprezentant al ministerului n-a mai ajuns la conferinţă din cauza întârzierii cursei aeriene Bucureşti-Oradea, întârziere cauzată de vreme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5998 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON