URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
De vină suntem toți, de la mare la mic. De la președintele României și al CSAT, care ne-a trădat de mult. Care de un an a lăsat SRI fără director civil, care a lăsat și SIE, după cum se simte, la mâna agenților de influență ruși. Ascensiunea lui Georgescu pe primul loc în cursa pentru Președinție este o problemă de securitate națională. O chinezărie poate doborî un stat UE și NATO. Cât îi pasă lui Iohannis s-a văzut inclusiv duminică.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2010, 13:17

Judecătorii, obligaţi să informeze despre mediere

Judecătorii, obligaţi să informeze despre mediere Preşedinta Asociaţiei Mediatorilor din Bihor, Corina Domocoş, şi vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, au semnat un protocol de colaborare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, şi preşedinta Asociaţiei Mediatorilor din Bihor (AMB), avocata Corina Domocoş, au semnat, luni, un protocol de colaborare.

„Din 3 martie, judecătorii români sunt obligaţi să informeze oamenii cu privire la existenţa medierii, de aceea noi am decis să semnăm acest protocol şi să stabilim câteva modalităţi prin care să informăm cetăţenii, dar şi justiţiarii", a declarat, la semnarea protocolului, Danileţ.

Judecătorul a mai spus că se mândreşte cu faptul că acesta este printre primele acorduri de acest gen semnate în România. Protocolul presupune, printre altele, că în clădirea Judecătoriei Oradea se va afişa un tablou la mediatorilor din Bihor, fiind astfel accesibil oricărui cetăţean ce ajunge pe holul instanţelor.

„Sperăm să ajungem astfel la descărcarea judecătorilor de soluţionarea unui anumit număr de dosare, pentru că în Oradea anul trecut s-a dublat numărul dosarelor", a mai spus vicepreşedintele Judecătoriei Oradea. Acesta a explicat şi avantajele medierii: timpul mai scurt de soluţionare a litigiilor, restituirea taxei de timbru, dar şi faptul că, la finalul medierii, toate părţile sunt mulţumite, în timp ce în cazul unui proces, inevitabil o singură parte iese câştigătoare.

„Ineditul medierii constă în faptul că prin mijloace specifice, mediatorul reuşeşte să afle sursa conflictului şi nevoile celor implicaţi", a declarat preşedinta AMB, Corina Domocoş.

Danileţ a anunţat un alt lucru important de ştiut: existenţa ajutorului public judiciar, din care poate fi returnat onorariul mediatorului în cazul persoanelor sărace. „Statul suportă în întregime onorariul în cazul familiilor cu venit sub 500 de lei şi pe jumătate la cele cu venit sub 800 de lei", a precizat judecătorul.

Un alt punct important al colaborării dintre judecători şi mediatori se va atinge pe 5 martie, când la Oradea va avea loc o dezbatere pe această temă, la care vor participa toţi judecătorii şi mediatorii din judeţele Bihor şi Satu Mare.

În Oradea există aproximativ 25 de mediatori, în timp ce în România numărul lor trece de o mie.

Citeşte pe această temă şi Împărţitori de pace

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7199 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON