URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
30 Martie 2012, 18:23

ITM avertizează angajatorii: Achitaţi-vă datoriile, căci încep executările silite!

Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Nicolae Hoduţ, a prezentat două noi modificări legislative, aplicabile încă din luna martie: Legea nr. 51/2012 ce completează Legea 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, respectiv Legea nr. 41/2012 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2011 privind administrarea creanţelor bugetare reprezentând comisionul datorat de angajatori până la data de 31 decembrie 2010.

În linii mari, Hoduţ a declarat că noile modificări dau o mai mare libertate de mişcare inspectorilor muncii. Pe lângă faptul că aceştia sunt protejaţi în cazul unor litigii, în sensul că ITM are posibilitatea să îi susţină financiar în instanţă, "s-a legiferat clar posibilitatea de a avea acces în orice spaţiu unde se desfăşoară activitate lucrativă".

"Acum avem dreptul să solicităm persoanelor fizice să se legitimeze, să îşi decline identitatea. În plus, angajaţii sunt de acum obligaţi să completeze acele fişe de identificare", a subliniat Hoduţ, afirmând că acest lucru nu se întâmpla până acum.

Controalele se vor desfăşura mult mai uşor şi pentru că, între altele, inspectorii au posibilitatea legală de a retrage un produs de pe piaţă ori să sisteze activitatea unei societăţi în cazul în care constată că este pusă în pericol viaţa unui om. În plus au dreptul de a lua declaraţii scrise, chiar şi fără martori, de la angajatori, salariaţi sau oricine poate da informaţii cu privire la obiectul controlului sau a cauzei cercetate. "Persoanele fizice sau juridice controlate au obligaţia de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele şi informaţiile solicitate de către aceştia, necesare controlului ori cercetării evenimentului", a subliniat Hoduţ.

O altă noutate este faptul că de acum, în cazul în care inspectorul nu este lăsat să intre într-o firmă de către portar, poate răspunde atât portarul, ca persoană fizică, dar şi angajatorul. "Pentru tot ce înseamnă împiedicarea coltrolului, fie că discutăm de un simplu angajat sau de unitatea în sine, vom putea sancţiona inclusiv persoana respectivă", a spus Hoduţ, explicând că nu o dată oamenii din subordine s-au confruntat cu situaţii în care paznicul unei firme nu îi lăsau în control, "montaţi" de către manager.

Dacă înainte asemenea situaţii erau greu de dovedit, noua lege e precisă, iar cei care nu o respectă pot primi amenzi usturătoare: între 5.000 şi 10.000 de lei.

Deloc de neglijat este şi faptul că, tot de luna aceasta, inspectorii muncii au reprimit autoritatea să execute silit acele firme care au datorii la ITM în ce priveşte comisionul datorat de angajatori până la data de 31 decembrie 2010. "Vom începe o campanie pe această temă şi rugăm firmele care ştiu că au datorii faţă de noi să se intereseze şi să le achite, să nu se trezească cu inspectorul la uşă. Noi am făcut notificări în acest sens, iar lista datornicilor există şi pe site-ul nostru (itmbihor.ro - n.r.)", a spus Hoduţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
aveti grija
aveti grija la doamna HRISCU te pune sa dai declaratie si te ameninta ca daca nu scrii ce vrea ea,iti da amenda mare,si daca scrii ce vrea ea atunci iti minim,adica3000 de lei.Apoi iti spune ca iti esaloneaza amenda pe ani......o mare minciuna e parsiva rau,aveti grija la ea
Postat 27 Mai 2012, 11:40 de mihai
off
Am o capra mai Hodut, io o tin si tu of...utz! Hai ca nu mai ai mult de stat pe la ITM, vine marea schimbare, uraaaaa!
Postat 01 Aprilie 2012, 11:28 de worker cu drujba
inseamna intretinerea parazitilor cu statut politienesc!!
eu stiu ca reprezentantii statului sunt in slujba cetateanului cum ajuta el angajatorii asmutiind asupra lor controle luati va un job privat daca nu va multumeste salariu, voi realizati ca cei fara loc de munca chiar nu au nici un venit si interesant haituiti angajatorii nu i sustineti cu taxe mai mici, cine e in slujba cui pana la urma? de cate ori vin alegeriile toti lingusesc si cersesc votul oe urma lovesc in cetateni cum pot , avertismentul sa l trimiti familiei tale care poate chiar au nevoie mai des.
Postat 31 Martie 2012, 15:18 de democratia
inseamna intretinerea parazitilor cu statut politienesc!!
mucea asta ne avertizeaza sau are obligatia sa servesca stapani care ii platesc salariul, cine iti da tie salar muceeeeee ! avertizeaza ce papalau, demisia!!!!!! asta e mai dus cu capul ca Udrea :)
Postat 31 Martie 2012, 15:07 de democratia
traim un jaff national.
mai bine colaborez cu PFA si asociatii decat sa am salariatii sa raspund penal de proasta pregatire profesionala, invatamantul e praf, sistemul sanitar parf nu sustineti antreprenoriatul il luati de fraier si se spala banii publici asta e jaful national comis, nu aveti experienta in privat cine e HODUT dar VASS atentie PDL niste nonvalori fara experienta in privat, vai si amar de Oradea.
Postat 31 Martie 2012, 14:44 de jaffff
traim un jaff national.
da de unde ! hai lasati n in pace si sa muncesca ITM si sa sustina STATUL asta e bataie de joc de ce nu atacam la CEDO aceasta incalacare a drepturilor Omului, de ce sustinem statutul de salariati , de ce nu fiecare sa muncesca pentru el intr o forma autorizata legala, ne am saturat de birocratie mama parazitilor sociali, mergeti si produceti taxe nu da ti amenzi, eu fac 5 paini si raman cu o paine de ce fac cinci atunci?INCHIDEM si asteptam ajutor social, de ce sa muncesty !!! Mergeti unde se face evaziune taxi nu ti da bon fiscal, medicul de familie la fel, mergeti si cautati hotii care ne fura sanatatea si viata nu mai abuzati angajatori.
Postat 31 Martie 2012, 14:41 de jaffff
UN OM DE EXCEPTIE
FELICITARI! Acest OM a facut din ITM Bihor o institutie publica model.A reusit sa instaureze o atmosfera de lucru civilizata bazata pe corectitudine si profesionalism, avand deschidere fata de fiecare angajat si fata de angajatori, venind in intampinarea oricarei persoane i se adreseaza. Iata ca exista OAMENI care sunt in aceeasi masura si buni politicieni si functionari publici onesti.Chiar daca PDL nu va castiga OAMENI CA HODUT trebuie pastrati in institutiile publice recunoscanduli-se meritele . Tot respectul pentru acest OM!
Postat 31 Martie 2012, 12:50 de Un angajator
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON