URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2013, 17:03

ITM le reaminteşte angajatorilor obligaţiile pe care le au pe vreme de caniculă

Având în vedere prognozele meteo transmise de ANM, în judeţul Bihor în perioada 8-10 august 2013 canicula se va intensifica, maximele termice se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind pragul critic de 80 de unităţi.

Astfel, ITM Bihor le aminteşte angajatorilor ce obligaţii legale trebuie să respecte în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99 din 2000, care reglementează asemenea datorii faţă de salariaţi în condiţiile în care temperaturile trec de 37 grade Celsius sau indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80 de unităţi.

Concret, în asemenea situaţii, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure o bună ventilaţie la locurile de muncă şi alternarea efortului dinamic cu cel static, respectiv alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus.

Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii trebuie să le asigure apă minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), echipament de protecţie sau posibilitatea de a face duşuri, reducerea ori eşalonarea perioadei de lucru (până la ora 11 şi după ora 17).

De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii determinate de specificul muncii în condiţii de temperaturi extrem, angajatorii trebuie să asigure examinarea medicală şi depistarea contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute, primul-ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate de temperaturile mari, precum şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă a persoanelor meteo-sensibile.

Întrucât ITM are responsabilitatea de a verifica respectarea prevederilor OUG 99/2000, conducerea instituţiei aminteşte că încălcarea acestora va fi sancţionată cu amenzi între 1.500 şi 2.500 lei, sau - dacă există motive - inclusiv penal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
in final cine e pagubit cel care munceste sau cel care FURA ?
majoritatea fac facultate numai sa mai beneficieze de somaj, autorizare nici vorba, merg in strainatate si lucreaza la negru si fura cat pot, in final cine e pagubit cel care munceste sau cel care FURA ? Sa traiesti ca un hot nu este ceva SANATOS !!!
Postat 08 August 2013, 10:27 de in final cine e pag
aiureli oricum ei fura si banii de la somaj cu persoane peste 45 deani
acesta structura trebuie desfiintata , actele raman nu merita sa faci 10 controale ca oricum cetateni nu vor sa si piarda locurile de munca si declartiile lor au valoare in orice an, trebuie desfiintate structuri fara rost si facute controlae inclusiv penale an de an la tori agentii economici inclusiv cei autorizati prin legi speciale, fie scanate lunar actele contabile , unde e arhiva electronica conform legii ? STATUL ce face cum ne pregateste, educa sa fim oamenii si nu infractori ? noi am creat N nuclee de a fura consuma anumite fonduri publice si uitea sa dezastrul si crima + coruptia !!
Postat 08 August 2013, 10:26 de :)))
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON