URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Octombrie 2013, 18:45

Istorici reuniţi la Oradea pentru a celebra cei 900 de ani de atestare documentară a oraşului (FOTO)

Oameni de istorie din Oradea, Cluj Napoca şi Timişoara s-au adunat în urbea de pe Crişul Repede pentru a marca printr-un simpozion cei 900 de ani de atestare documentară a oraşului, eveniment organizat de Primărie şi Universitatea din Oradea.

Cu un program vast, întins pe două zile şi care cuprinde zeci de prezentări ce ţin de istoria oraşului, simpozionul a debutat joi, în sala mare a Primăriei, cu puţini invitaţi. Din cele aproximativ 50 de persoane prezente, majoritatea au fost şefi ori reprezentanţi ai unor instituţii publice locale. Interesul lor de a face doar un act de prezenţă s-a dovedit rapid, căci după discursurile de debut şi când prezentările istoricilor au debutat propriu-zis, prezenţa în sală s-a înjumătăţit.

După ce le-a spus participanţilor că orădenii de azi trebuie să-şi cunoască trecutul, dar mai ales să privească spre viitor, viceprimarul Mircea Mălan a pomenit despre planurile oraşului. "Multitudinea şi complexitatea problemelor pe care le are de rezolvat acest oraş, numărul şi stadiul proiectelor sunt realităţi care vădesc foarte clar că nu ne va fi uşor", a spus edilul.

Primul istoric care a luat cuvântul a fost Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, care a vorbit despre scrierea româno-chirilă în Bihor în secolele XVII-XIX. Apoi, conferenţiarul Şerban Turcuş, de la Universitatea Babeş-Bolyai, a prezentat documentul fundaţional al Oradiei, adică diploma abaţiei benedictine din Zobor, Slovacia, datată cu anul 1113 şi care îl pomeneşte pe Syxtus Varadiensis, primul episcop catolic al Oradiei al cărui nume este cunoscut. "În mod absolut, acesta este unul din foarte puţinele documente din secolul al XII-lea al Transilvaniei. De aceea semnificaţia este cu atât mai mare", a spus Turcuş.

În continuarea simpozionului, celor prezenţi li s-au prezentat două cărţi dedicate istoriei şi arhitecturii Oradea, mai precis "Cetatea Oradiei. De la începuturi până la sfârşitul secolului al XVII-lea", de Doru Marta, şi "Oradea 1900. Un ghid de arhitectură", de Mircea Paşca.

Vineri, manifestarea debutează la ora 9 la Muzeul Aurel Lazăr, cu prezentări pe tema învăţământului superior orădean ori a vizitelor împăratului Iosif al II-lea la Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
chiar asa, Malane?
Cum sa spuna Malan, ca oradenii trebuie sa-si recunoasca trecutul, dupa ce chiar el a schimbat una din denumirile istorice ale orasului!
Postat 11 Octombrie 2013, 21:02 de AB
oradea
Actuala denumire a orasului vine din limba turca unde ORADA inseamna PE ACOLO . Varad (asta e denumirea nelatinizata) prezinta o usoara asemanare fonetica cu Orada si este mai usor de pronuntat. A ramas pana la urma Oradea datorita faptului ca sub dominatia turca(vreo 20 -30 de ani) a existat o mare libertate religioasa,turcii fiind interesati de bani nu de religie. Austriecii au pus stapanire pe oras prin incendierea cetatii si probabil ca datorita faptului ca stapanirea austriaca nu era pe placul populatiei asa cum fusese cea turceasca , s-a mentinut numele de Orada care ulterior a mai primit 'e'-ul. Pacat ca n-am stiut de acest simpozion.
Postat 11 Octombrie 2013, 09:32 de john doe
astia-s istorici ?
astia nici macar amatori nu se pot numi. niste ageamii. se lauda unii pe altii si cheama presa sa-i popularizeze.
Postat 11 Octombrie 2013, 08:05 de 2K13
istoricii lu' peste...
turcus (torok), asta e in stare sa sustina ca lumea a inceput acum 1000 de ani. sa mearga pe santierele arheologica din Oradea si din imprejurimi sa vada dovezile adevarate ale popularii acestei zone vechi de peste 2500 de ani,
Postat 11 Octombrie 2013, 07:11 de book
@istoric 21:47
Nu-i treaba ta ce face omul si chiar n-am vazut in sala mari istoici ci mai degraba cativa care habar nu aveau despre istoria orasului. Nu trebie sa fii expert ca sa cunosti istoria orasului, e suficient sa mai treci pe la muzee si sa citesti cate ceva ca sa nu ramai cum esti.
Postat 10 Octombrie 2013, 22:21 de Radu
@istoric 21:47
Nu-i treaba ta ce face omul, si chiar nu am observat nici un mare istoric prezent in sala ci mai degraba "prostalai cu 5 clase".
Postat 10 Octombrie 2013, 22:02 de Radu
****
cel ascuns dupa pseudonimul ladizlau lesu esti cumva istoric? daca te pricepi mai bine la istoria orasului de ce nu te-ai inscris la simpozion cu o lucrare sau de ce nu ai scris o carte despre istoria orasului? In Romania toti prostalaii cu 5 clase se cred experti in toate domeniile!
Postat 10 Octombrie 2013, 21:56 de istoric
Povesti
Si unde-i "atestarea documentara" despre care se vorbeste ? Vreau s-o vad !
Postat 10 Octombrie 2013, 21:56 de Oradean
Mii de ani de istorie
Atestarea documentara nu inseamna ca actualul teritoriu al orasului nu era locuit cu mult timp in urma. Exista dovezi ca zonele Salca si Baile Felix de azi erau locuite inca din sec.lV i.Hr.
Postat 10 Octombrie 2013, 21:48 de Dan
Mii de ani de istorie
Atestarea documentara nu inseamna ca actualul teritoriu al orasului nu era locuit cu mult timp in urma. Exista dovezi ca zonele Salca si Baile Felix de azi erau locuite inca din sec.lV i.Hr.
Postat 10 Octombrie 2013, 21:47 de Dan
istoric
cel ascuns dupa pseudonimul ladizlau lesu esti cumva istoric? daca te pricepi mai bine la istoria orasului de ce nu te-ai inscris la simpozion cu o lucrare sau de ce nu ai scris o carte despre istoria orasului? In Romania toti prostalaii cu 5 clase se cred experti in toate domeniile!
Postat 10 Octombrie 2013, 21:47 de ****
istoric
cel ascuns dupa pseudonimul ladizlau lesu esti cumva istoric? daca te pricepi mai bine la istoria orasului de ce nu te-ai inscris la simpozion cu o lucrare sau de ce nu ai scris o carte despre istoria orasului? In Romania toti prostalaii cu 5 clase se cred experti in toate domeniile!
Postat 10 Octombrie 2013, 21:46 de ****
Vreau s-o vad
Vrem sa vedem si noi acea "atestare documentara", bineinteles daca exista.
Postat 10 Octombrie 2013, 21:38 de Oradean
Vreau s-o vad
Vrem sa vedem si noi acea "atestare documentara", bineinteles daca exista.
Postat 10 Octombrie 2013, 21:36 de Oradean
Pseudoistorici
asa zis istoricii respectivi, ar trebui sa discute in spiritul adevarului respectiv pe dovezile arheologice de necontestat si care arata ca dacii au locuit aici inca in urma cu peste 2500-3000 de ani, nu pe povesti inventate de unguri.
Postat 10 Octombrie 2013, 19:20 de ladizlau lesu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON