Cu un program vast, întins pe două zile şi care cuprinde zeci de prezentări ce ţin de istoria oraşului, simpozionul a debutat joi, în sala mare a Primăriei, cu puţini invitaţi. Din cele aproximativ 50 de persoane prezente, majoritatea au fost şefi ori reprezentanţi ai unor instituţii publice locale. Interesul lor de a face doar un act de prezenţă s-a dovedit rapid, căci după discursurile de debut şi când prezentările istoricilor au debutat propriu-zis, prezenţa în sală s-a înjumătăţit.
După ce le-a spus participanţilor că orădenii de azi trebuie să-şi cunoască trecutul, dar mai ales să privească spre viitor, viceprimarul Mircea Mălan a pomenit despre planurile oraşului. "Multitudinea şi complexitatea problemelor pe care le are de rezolvat acest oraş, numărul şi stadiul proiectelor sunt realităţi care vădesc foarte clar că nu ne va fi uşor", a spus edilul.
Primul istoric care a luat cuvântul a fost Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, care a vorbit despre scrierea româno-chirilă în Bihor în secolele XVII-XIX. Apoi, conferenţiarul Şerban Turcuş, de la Universitatea Babeş-Bolyai, a prezentat documentul fundaţional al Oradiei, adică diploma abaţiei benedictine din Zobor, Slovacia, datată cu anul 1113 şi care îl pomeneşte pe Syxtus Varadiensis, primul episcop catolic al Oradiei al cărui nume este cunoscut. "În mod absolut, acesta este unul din foarte puţinele documente din secolul al XII-lea al Transilvaniei. De aceea semnificaţia este cu atât mai mare", a spus Turcuş.
În continuarea simpozionului, celor prezenţi li s-au prezentat două cărţi dedicate istoriei şi arhitecturii Oradea, mai precis "Cetatea Oradiei. De la începuturi până la sfârşitul secolului al XVII-lea", de Doru Marta, şi "Oradea 1900. Un ghid de arhitectură", de Mircea Paşca.
Vineri, manifestarea debutează la ora 9 la Muzeul Aurel Lazăr, cu prezentări pe tema învăţământului superior orădean ori a vizitelor împăratului Iosif al II-lea la Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.