În ultimele 7 zile, inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor au făcut mai multe controale la unităţi de producţie şi comercializare produse pascale şi aditivi alimentari.
Potrivit şefei DSP Bihor, Daniela Rahotă, în ultima săptămână s-au dat 4 amenzi în cuantum de 3.000 de lei: două de câte 500 de lei pentru lipsa cursului de ingienă la angajaţii unei cofetării, respectiv a unui restaurant, una de 1.000 de lei pentru un angajat al unei cofetării care nu avea făcut controlul medical şi încă una, tot de 1.000 de lei, pentru condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare într-o cofetărie.
"De asemenea, au fost scoase din consum 10 kg înlocuitor de nucă, 0,2 kg flori decor, 7 kg brânză de vaci, 4,3 l băuturi răcoritoare, de provenienţă Ungaria", a declarat Rahotă, marţi, într-o conferinţă de presă. Produsele au fost retrase de pe piaţă pentru că fie nu aveau etichetele traduse, fie le-a lipsit declaraţia de conformitate ori dovada proveninţei. Controalele la produsele pascale vor continua şi în zilele următoare.
Pe de altă parte, specialiştii DSP le recomandă părinţilor bihoreni să fie atenţi ce dulciuri le dau copiilor în această perioadă. "Părinţii trebuie să fie atenţi în special la dulciurile colorate şi aromatizate. Deşi sunt coloranţi admişi, nu există aparate care să dozeze conform reţetei aditivii, aşa că există pericolul să fie depăşite cantităţile admise", a precizat şi directorul adjunct al DSP Bihor, Zoia Bitea. Un consum prea mare de aditivi îi va face pe copii agitaţi, astfel că e de preferat ca cei mici să consume dulciurile cu moderaţie.
Atenţie la igienă!
În altă ordine de idei, Daniela Rahotă a precizat că săptămâna trecută au fost controlate şi mai multe primării bihorene, pentru a se verifica în ce condiţii igienico-sanitare îşi desfăşoară activitatea de producători de apă. Astfel, contabila din Curtuişeni a fost amendată cu 100 de lei pentru că a fumat în sediul Primăriei, iar Primăria Budureasa a încasat o amendă de 2.000 de lei pentru că avea un stoc insuficient de biocide.
Câte o amendă de câte 100 de lei au primit săptămâna trecută şi două cabinete de medicină dentară din Bihor, tot din cauză că se fuma în interior.
În ceea ce priveşte infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare din Bihor, Rahotă a precizat că numărul acestora a fost în scădere în ultima săptămână faţă de săptămâna precedentă, fiind raportate 2.167 de cazuri. Totuşi, numărul bolnavilor cu astfel de infecţii e mai mare cu 1.004 faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut. Şi numărul de bolnavi de pneumonie şi bronhopneumonie a fost în scădere, fiind raportate 942 de cazuri. La nivel de judeţ s-a raportat un caz suspect de gripă, pentru care au fost recoltate probe şi trimise pentru analiză la Bucureşti.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.