Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat cu aproape două luni procesul pe care DNA i l-a intentat fostului rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, la o zi după ce acesta a fost internat în comă la Spitalul Pelican. Conform Biroului de presă al ÎCCJ, noul termen de judecată în dosarul Maghiar este 6 noiembrie 2012, în condiţiile în care verdictul era aşteptat marţi, 11 septembrie.
Teodor Maghiar a fost trimis în judecată de către DNA în anul 2008, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals intelectual, plus fals şi uz de fals material în înscrisuri oficiale, fiind acuzat că în perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004 a falsificat cifra de şcolarizare a Universităţii pentru ca instituţia să primească de la bugetul de stat mai mulţi bani decât i se cuvenea, ceea ce a creat un prejudiciu de peste 882 miliarde lei vechi (echivalentul a aproximativ 24 milioane euro).
Boală lungă...
De altfel, Maghiar a încercat să amâne cât mai mult acest proces, obţinând la Tribunalul Bucureşti nu mai puţin de 26 de amânări, în baza unor adeverinţe parafate şi semnate de medici cardiologi, neurologi şi neurochirurgi de la Spitalul Judeţean din Oradea şi de la Spitalul Pelican, pe care familia fostului rector - prin cei doi fii, Adrian şi Doru Maghiar - îl deţine împreună cu medicul Ovidiu Cacuci.
Cu toate acestea şi în ciuda faptului că a invocat şi o excepţie de neconstituţionalitate după ce DNA i-a spus sub sechestru averea, motivând că este prezumat vinovat din start şi că i s-ar încălca dreptul la apărare, prima etapă a procesului lui Maghiar s-a încheiat relativ repede, în decembrie 2010 Tribunalul Bucureşti condamnându-l la 8 ani de închisoare şi la menţinerea sechestrului asigurator. Un an mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti i-a redus pedeapsa la 5 ani de închisoare, ţinând cont de vârsta avansată a inculpatului (76 de ani) şi de trecutul său, ridicând tototdată măsura sechestrului asigurator, pe motiv că banii "au fost cheltuiţi în totalitate de Universitate".
Martori "buni", martori "răi"
După cum BIHOREANUL a arătat în exclusivitate, la proces Maghiar a beneficiat atât de martori favorabili, cât şi de martori care au arătat că, de fapt, fostul rector falsifica intenţionat rapoartele de şcolarizare trimise Ministerului Educaţiei.
Printre "martorii buni" s-au numărat colaboratori ca Iacob Hanţiu (fost decan al Facultăţii de Sport, ulterior prorector), Cornel Durgheu (fost decan la Arte), Nicolae Josan ori Paul Magheru (foşti prorectori). "La fiecare facultate exista câte o secretară şefă care ţinea evidenţa studenţilor şi efectua o situaţie. Tabelele erau transmise apoi la conducerea Universităţii, care niciodată nu ne-a cerut să modificăm situaţiile transmise", a declarat Hanţiu, pentru ca Magheru să sublinieze că, "din câte îl cunosc personal pe dl. Maghiar, eu cred că nu a băgat în buzunar niciodată, niciun leu".
Pe de altă parte, fostul prorector Cornel Antal (ulterior rector), deşi indicat de un alt martor, inginerul Paul Marius, ca fiind implicat în centralizarea informaţiilor de la facultăţi către rectorat şi apoi în raportarea lor către Minister, s-a lepădat de orice responsabilitate, afirmând că el a răspuns doar de cercetarea ştiinţifică.
Mult mai dăunătoare i-a fost lui Maghiar mărturia fostului prorector Ioan Mang, care a declarat atât la DNA cât şi la proces că secretara şefă din acea perioadă, Maria Durgău, i s-a plâns "că numărul de studenţi precizat de mai mulţi decani nu corespundea cu studenţii efectivi şi că se făcea presiune de către rector pentru a se reface tabelele".
La rându-i, Durgău a declarat că informaţiile privind numărul de studenţi erau prelucrate de Maghiar, iar o altă secretară, Ana Georgeta Groza, de la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic, a declarat că Maghiar personal i-a cerut să falsifice informaţiile, reuşind să refuze cererea fostului rector doar pentru că s-a refugiat în concediu pentru o perioadă mai lungă de vreme.
În locul fiului
Fostul rector s-a incriminat şi singur, deoarece - prins că a falsificat o raportare către Minister şi în octombrie 2004, când nu mai era în funcţie, ba era şi pensionat deja - a declarat că a trecut în raport informaţii pe care le avea el personal, nu date culese de la facultăţi, semnând documentul atât în locul fiului său, Doru Maghiar, căruia îi lăsase "moştenire" funcţia, cât şi al secretarei şefe şi a directorului general administrativ al Universităţii, pe motiv că aceştia "au lipsit în acea zi din instituţie".
Teodor Maghiar este internat de trei zile la Spitalul Pelican, după ce luni un membru al familiei l-a găsit prăbuşit în casă. Potrivit surselor BIHOREANULUI, Maghiar se află în stare gravă, în comă.
Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.