URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Decembrie 2011, 07:27

În numele Aparegio, Bolojan dă ultimatum Primăriei Biharia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce i-a lăsat "cu ochii  în soare" pe directorii de şcoli şi grădiniţe şi pe jurnaliştii prezenţi la dezbaterea privind viitoarele regulamente privind instituţiile de învăţământ, primarul orădean Ilie Bolojan şi consilierul local UDMR Iulius Delorean s-au prezentat, miercuri după-amiază, la Primăria Biharia, pentru a discuta, în numele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio, cu primarul, viceprimarul şi un grup de consilieri locali pe marginea refuzului comunei de a mai participa la proiectul de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare prin fonduri europene, valorând peste 100 milioane de euro, cu TVA inclus.

Prezentată de biroul de presă al Primăriei Oradea ca fiind o întâlnire de "negocieri între A.D.I şi Consiliul Local Biharia", a fost vorba mai degrabă, din câte se poate citi printre rânduri, de o punere în temă în ton ultimativ a edililor locali cu privire la consecinţele financiare ale eventualei ieşiri din proiect.

Potrivit unui comunicat de presă, solicitarea Consiliului Local Biharia de a ieşi din proiect a fost respinsă săptămâna trecută în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Aparegio, iar Bolojan a explicat asta prin faptul că "orice modificări care schimbă datele proiectului implică riscul unor corecţii financiare de până la 25% din valoarea totală", iar anularea hotărârilor de consiliu date anterior "nu poate fi acceptată fără a se ţine cont de efectele juridice şi financiare pe care le-ar produce o astfel de retragere".

Primarul orădean le-a "arătat pisica" omologilor din Biharia, spunând că o parte din banii din proiect vor trebui recuperaţi, iar consilierii comunali vor trebui să-şi asume asta. "Comuna Biharia beneficiază de 5,8 milioane de euro din întregul proiect. Într-o astfel de ipoteză, conducerea ADI Aparegio ia în calcul să se îndrepte împotriva consilierilor locali din Biharia, pentru recuperarea corecţiilor, celelalte localităţi implicate în proiect neavând nicio vină pentru o astfel de situaţie", se spune în comunicatul Primăriei orădene.

Potrivit aceluiaşi document, reprezentanţilor Primăriei Biharia li s-a prezentat stadiul derulării proiectului, dar şi deadline-ul până la care se pot decide asupra participării sau nu la Aparegio. Se apreciază ca până la 22 decembrie să fie finalizată documentaţia tehnică, iar până pe 15 ianuarie Compania de Apă Oradea să trimită către ANRMAP pentru publicare în SEAP caietul de sarcini pentru licitaţia în vederea contractării lucrărilor. Altfel spus, până la data estimată a semnării contractului de execuţie (mai 2012), Consiliul Local Biharia va trebui să se pronunţe definitiv cu privire la rămânerea sau nu în proiect.

În "negocieri" a fost abordat şi punctul sensibil al creşterii tarifelor locale la serviciile de furnizare a apei odată cu acceptarea CAO ca operator local. Pe acest subiect, comunicatul spune că reprezentanţii Aparegio ar fi sugerat Primăriei Biharia, ca "soluţie de deblocare" a situaţiei actuale, să subvenţioneze din bugetul local creşterea de preţuri, banii urmând să vină din fonduri repartizate de Consiliul Judeţean. Nu s-a suflat însă un cuvânt dacă există vreun acord al CJ în acest sens, sau vreun consens politic al partidelor din administraţia judeţeană.

"Consiliul Local Biharia să acorde o subvenţie parţială populaţiei din Biharia, în aşa fel încât doar în momentul în care reţeaua va fi gata, populaţia să plătească preţul real, subvenţia fiind în primul an de 60% din preţ, iar în următorul an de 30% din preţ", este strania propunere, neatribuită vreunui participant. De altfel, în mod curios, în singura imagine dată publicităţii de la întâlnirea din Biharia apar, însoţindu-l pe Ilie Bolojan, şi parlamentari precum Ştefan Seremi (PDL) sau Lucia Varga (PNL), probabil "giranţi" ai schemei financiare propuse.
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mutantul BoloGEAN va prosteste
Cetateni din Biharia (celor care se opun smecherilor) sincere felicitari. Daca iesiti din A.D.I. nu se intimpla mai rau decat daca ramaneti. Se intampla acelasi lucru deoarece daca iesiti se va retrimite proiectul spre aprobare fara Biharia iar daca ramaneti se retrimite oricum deoarece nu se mai poate respecta proiectul pentru ca retelele (cele de la drumul national)au fost deja facute si la acest proiect nu se admit modificari decat cu o noua aprobare a proiectului. Deci va prostesc oricum. Daca vreti sa ramaneti negociati cu Bolvan, Javra si Kutzu (prietenii stiu despre cine) conditiile si pretul apei (cat vreti voi pana cand vreti voi) oricum ei va fura de ori mai mult. Nu cred ca stiu sa va explice de ce trebuie sa platiti voi pentru creditul BERD de acum cativa ani din care nu ati beneficiat nici macar de 1(un) leu nu Euro. Poate va explica de ce cu planul de crestere a tarifului sunt peste cel care ar trebui sa fie in 2040 (serios) in timp ce CAO a fost premiata pentru smecherii si profit fiind compania de apa a anului in Romania cu cel mai mare profit. De ce maresc tariful daca au asa un profit? Ce fac cu profitul? respectiv BoloGean, Kuntz, Gavra &co
Postat 16 Decembrie 2011, 22:42 de Acidutzu
Tariful acopera investitia din Beius si tinca
Normal ca CAO, prin tarif vrea sa acopere costul nejustificabil, de altfel al investitiilor din Beius si Tinca, incluse in proiect. Pe harta inseamna monopolul Bolojanului pe intreg judetul. Dupa aceea, ii va obliga rand pe rand pe toti sa se uneasca cu CAO, altfel nu vor avea apa.
Postat 16 Decembrie 2011, 00:02 de Centaine Courtney
DEMAGOGI SI IPOCRITI
Cetateni din Biharia nu au dreptul sa va impuna o investitie fara ca sa aprobati tariful. E o ilegalitate!
Postat 15 Decembrie 2011, 21:02 de Centaine Courtney
Apa de izvor
La multe s-au gindit cei din grupul de presiune condus de Bolojan. La un singur lucru nu s-au aplecat insa. Cum sa organizeze problema astfel ca apa chioara si prelucrata de la Cris si mizeria de intors in albie sa aiba un pret rezonabil pentru cetateni. Nu va lasati biharienilor, puneti klingonianul alesdan pe fuga, cu gasca lui de parlamentari sustinatori care, chiar daca sunt si de la putere, nu au aflat ca s-ar putea sa numai fie judete pina la terminarea proiectului, asa ca ... de unde finantare !?!
Postat 15 Decembrie 2011, 15:38 de Mind
CAO?
primarul ar trebui sa faca ordine la CAO,nu de alta dar sa nu ajunga ca si cel de la valea lui mihai,sa nu ne trezim ca va trebui sa returnam banii europeni datorita contractelor cu unele firme de casa ale UDMR,si sint cam multi bani iar in ultima vreme a cam scapat friiele din mina si cam multe lipitori prin primarie cu interese de grup
Postat 15 Decembrie 2011, 10:10 de luky
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON