URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2014, 16:31

În interimatul de patru luni, Gheorghe Carp a adus Spitalul Municipal "pe plus"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dr. Gheorghe Carp a organizat, luni, o conferinţă de presă la finalul celor patru luni de interimat (1 noiembrie 2013 - 1 martie 2014) pe care le-a avut în calitate de manager al Spitalului Municipal "Gavril Curteanu", arătând că în această perioadă instituţia medicală cu peste 1.000 de paturi a trecut de la pierderi pe profit.

Înainte să-şi prezinte bilanţul, dr. Carp a fost felicitat de primarul Ilie Bolojan pentru că şi-a asumat să preia responsabilitatea schimbării situaţiei de la Municipal. "Ajunsesem să acumulăm arierate, care ne creau probleme. Vreau să-i mulţumesc că a acceptat să restabilească echilibrul, iar acum lucrurile sunt în bună regulă", a spus primarul Ilie Bolojan. Acesta şi-a exprimat, totodată, recunoştinţa şi faţă de dr. Lucia Daina, care în acest timp a fost manager interimar la Spitalul Judeţean, dar şi în ce-o priveşte pe dr. Claudia Cladovan care a preluat din 1 martie  conducerea interimară a Municipalului.

Gheorghe Carp a prezentat o situaţie financiară a secţiilor Spitalului Municipal din septembrie încoace. Dacă în septembrie a anului trecut, spitalul era pe minus cu 1,8 milioane de lei, în luna noiembrie datoriile au scăzut la 635.000 de lei, iar în ianuarie 2014, spitalul trecuse deja la un profit de 900.000 de lei. "Unele secţii erau pe plus, iar altele - cu pierderi foarte mari. La psihiatrie s-au înregistrat pierderi de peste 30 de miliarde de lei vechi în 12 luni", a arătat dr. Carp.

Secţiile cu cele mai mari pierderi au fost cele de Psihiatrie 2 şi 3, respectiv cea de chirurgie şi ortopedie pediatrică, care în luna septembrie 2013 aveau datorii de peste 1 milion de lei fiecare. "A fost neplăcut să constat că psihiatria, care avea în total circa 3 miliarde pierdere pe lună, a ieşit în ianuarie pe plus. Pentru că sunt pierderi care puteau să nu fie pierderi", a spus Gheorghe Carp.

Cum a fost posibil? "Am găsit o serie de situaţii bizare pentru mine. Cred că acea automulţumire ce caracteriza spitalele din Oradea s-a manifestat cu precădere la spitalul de neuro-psihiatrie. Ei lucrau după cutume vechi de peste 100 de ani. Exemplu elocvent: personalul mediu, în loc să fie folosit pentru asistenţa la patul bolnavului, era folosit pentru introducerea datelor. Într-o secţie trebuiau 5 angajaţi, în altă secţie 3 şi-n alta niciunul. Numai cele opt persoane au dus la pierderi de 2,5 miliarde de lei vechi", a mai afirmat managerul.

De asemenea, Gheorghe Carp a precizat că la Psihiatrie unii medici preferau să ţină internaţi bolnavii în acte chiar dacă aceştia nu aveau nevoie de atâtea zile de tratament. "Insistau pe anumită formă de spitalizare. Există spitalizare de zi, continuă şi de ambulatoriu. La ei mai există şi cronicii. Dacă CAS îţi dă 40 de zile de spitalizare şi tu ţii pacientul doar 20, iar în perioada rămasă tratezi un alt pacient, cheltuielile sunt aproape duble", a spus managerul.

Întrebat dacă impută cuiva pierderile, Carp a răspuns: "Dacă la sfârşitul exerciţiului financiar lucrurile sunt bune nu trebuie să le impuţi. Dorinţa noastră n-a fost să imputăm cuiva, ci să nu se mai întâmple. Toţi directorii din comitetul director al unui spital trebuie să-şi facă datoria", a mai spus dr. Carp.

Tot în conferinţa de bilanţ, Gheorghe Carp a dezvăluit că a găsit la Municipal în total 230 de litigii de muncă deschise de angajaţi. "Am avut discuţii cu toţi cei care sunt implicaţi în aceste litigii şi care au dat în judecată spitalul. Din 230 de persoane mai este o singură persoană care a rămas în litigiu. Este vorba despre un angajat care a fost sancţionat pentru mai multe greşeli şi a dat instituţia în judecată. Pentru restul am găsit soluţii după ce am apelat şi la consultanţa ITM-ului", a precizat actualul manager al Spitalului Judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
So
@ cineva Spitalele primesc bani de la Casa de Asigurari de sanatate in functie de numarul de internari, consultatii si gravitatea acestora (coeficient DRG). Asadar daca internarile, consulturile sunt suficiente, cazurile grave, spitalul e pe plus. Daca medicii primesc banii dar munca nu e suficienta, spitalul e pe minus. Dl Carp chiar a monitorizat lucrurile in directia eficientizarii activitatii medicale.
Postat 12 Martie 2014, 00:40 de Crina
Cat costa?
Carp ar trebui internat la Psihiatrie, dupa ce aberatii debiteaza. Cica el a facut economii? Da a facut neasigurand calitatea actului medical.
Postat 05 Martie 2014, 07:22 de Halatul
Halo curtea de conturi
Curtea de conturi daca n-ar fi aservita politic PNL-ului ar trebui sa faca un control si sa scoata adevarul la iveala, toate balivernele lui Carp sunt minciuni. De unde ai adus bani, de acasa domnule Carp, de-ai scos spitalul pe plus. Cred ca l-ai adus pe p..a.
Postat 04 Martie 2014, 16:36 de Cineva
Ce palavrageala!
D-le, de ce nu-la lasati pe Carp sa conduca toata Oradea? In 4 luni devenim mai cava ca Monte Carlo! Sa fim seriosi. Cand s-au unificat spitalele, spitalul 6 a avut in plus 3 miliarde de lei. Dupa 4 ani de management extraordinar s-a ajuns la datorii de zeci de miliarde din cauxa acestui spital. Fost. Treceti-l d-le la minister din nou ca sa nu mai produca pagube.
Postat 04 Martie 2014, 07:51 de popescu
daca se vrea se poate ...
bani sunt doar responsabiltiate sa fie. daca vrei sa faci ceva poti face chiar si la stat.
Postat 03 Martie 2014, 16:43 de cica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON