URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 12 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2014, 14:56

Hidrogeologii au început monitorizarea lacului cu nuferi din 1 Mai: Am găsit acolo cinci pescari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop a anunţat, joi, însoţit de specialişti, că de săptămâna aceasta a început monitorizarea lacului cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai, ca o măsură luată pe termen scurt în urma celor două mese rotunde pe această temă organizate recent la Ministerul Mediului.

"Pe termen mediu, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), împreună cu specialiştii Facultăţii de Geologie şi Geofizică (din cadrul Universităţii Bucureşti şi în colaborare cu Asociaţia Hidrogeologilor - n.r.), lucrează la un proiect în urma căruia vom vedea starea exactă a zăcământului, pentru că ultima verificare s-a făcut prin anii 70, deci acum 40 de ani. Sigur, trebuie văzut un echilibru foarte important între activitatea economică din zonă şi activitatea ştiinţifică", a explicat Pop.

La pescuit, pe lac

Măsurile pe termen imediat au început să fie aplicate încă din 8 septembrie. "Am deplasat în teren o echipă de specialişti în hidrogeologie cu mare experienţă în ape minerale geotermale, cu cărţi şi cu documentaţii publicate. Echipa e în teren de luni şi a început un program de inventariere a resurselor pentru a determina, în noiembrie, cauzele ce ar avea o legătură directă cu situaţia lacului şi un plan de măsuri urgente necesar a fi implementat", a precizat Aurel Gheorghe, director general de inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere şi petroliere la ANRM.

Specialiştii au atras din nou atenţia că lacul Ochiul Mare e în pericol să dispară, sugerând şi că paza rezervaţiei lasă de dorit.

"Ochiul Mare e mic! Ieri, când am fost în el, erau 5 pescari care prindeau roşioare (peşte termal, roşioara lui Racoviţă - n.r) acolo cu beţişoare. Situaţia este gravă şi urgenţa este refacerea stării faunei şi florei din lac. Noi, adică Asociaţia Hidrogeologilor şi Facultatea, vom face un studiu în care vom evalua de ce a coborât nivelul apei. Cauza iniţială, presupusă, este supra-exploatarea apelor geotermale din acest acvifer. Adică forajele care există în evidenţa sau neevidenţa oficialităţilor scot mai multă apă decât poate să dea acest acvifer şi atunci nivelul apei în lac coboară şi moare ce-i acolo, că n-are cum să trăiască", a explicat, la rândul său, Daniel Scrădean, profesor de geologie al Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti, precum şi preşedinte al Asociaţiei Hidrogeologilor din România.

Forajele, sub lupă

Profesorul Adrian Iurkiewincz, cercetător ştiinţific la aceeaşi Universitate, a precizat că până în luna noiembrie, echipa din teren va instala un sistem de monitorizare, va preleva probe pentru analize chimice şi de izotopi de mediu, "în vederea descifrării vârstei actuale" a lacului şi se vor face şi teste menite să arate dacă bazinul geotermal din Băile Felix şi 1 Mai este în vreun fel afectat de cel din Oradea.

"Din momentul în care sistemul de monitorizare va fi instalat şi vom constata că funcţionează în corelare cu debitele extrase, vom încerca efectuarea unor teste, mai întâi în plan local, în Felix şi 1 Mai, prin opriri controlate ale unor foraje şi vom vedea influenţele în sistemul de monitorizare şi asupra lacului, şi apoi, într-o a doua etapă, care s-ar putea derula chiar şi în paralel, ar fi identificarea relaţiilor de interferenţă între sondele de exploatare de apă geotermală din Oradea şi sondele de exploatare de apă geotermală din 1 Mai", a spus specialistul.

Informaţiile strânse în teren vor fi folosite apoi la evaluarea stării exacte a lacului, specialiştii sperând că în noiembrie cel târziu să ştie exact câtă apă iese zilnic prin forajele existente, pentru ca ulterior să se ia măsuri pentru ca apa din rezervaţia naturală să nu mai scadă sub nivelul optim.

Măsuri pentru toţi

Întrebat de jurnalişti care sunt celelalte măsuri luate pentru remedierea situaţiei, prefectul Claudiu Pop a spus că, între altele, "s-au prelevat mostre de nuferi, peştişorii Roşioara lui Racoviţă, melci şi s-au pus în laboratoare şi s-au izolat pentru a putea fi reproduse oricând situaţia o permite".

"Sigur, aşa cum am mai spus, dacă va fi cazul, se va merge la reducerea debitelor sau posibil, experimental, închiderea a 70-80% din foraje pe o anumtă perioadă, pentru a vedea dacă acest lucru regenerează la suprafaţă cel puţin zăcământul", a conchis prefectul.

Pe de altă parte, legat de observaţia cu pescarii din rezervaţie, Claudiu Pop a spus că l-a atenţionat pe actualul custode al rezervaţiei, Muzeul Ţării Crişurilor. "M-a surprins când domnul profesor mi-a spus că pescuiau unii în lac. Să ne înţelegem: şi Muzeul, custodele, are responsabilitatea lui! E inadmisibil să zici că lacul dispare, dar tu să laşi oamenii să pescuiască", a spus el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
dupa ploaie, chepeneag
dupa ce a disparut lacul, cautam soluti .... Doamne ajuta sa se refaca si sa se poata repopula cu flora si fauna stransa de cei de la Muzeu! Sa nu uitam ca pe langa astea, chiar si un particular, pe banii lui, adaposteste rosioara si nufarul. Cinste lui! Msi bine mai tarziu decat niciodata! Sa fim optimisti si vom avea rezultate!
Postat 13 Septembrie 2014, 09:24 de Citizen X
ipocriți
deci a secat lacul pt că pescuiau ăia. Pe logica asta avem drumurile proaste în județ pentru că-s afară în ploaie. Dacă ar fi înăuntru, ce bune ar fi!
Postat 12 Septembrie 2014, 17:58 de hans
Cata ipocrizie
Cata ipocrizie si ce ne mai place sa ne furam singuri caciula?! Se stie ca in zona aproape toate vilele care au piscina au foraj (majoritatea ilegal) pentru apa termala si comisia se tot intreaba de ce a secat lacul. Mergeti domnilor prin cartierul Beverly Hills, 1 Mai si Baile Felix sa vedeti ca numai cine nu a dorit nu si-a forat ca sa foloseasca gratuit si nesabuit apa termala.
Postat 12 Septembrie 2014, 09:34 de gigi
com
ce sa pescuiasca?zilele trecute am fost pe acolo cu copilul si era un metru patrart de apa. dau vina pe niste oameni dar majoritatea vilelor au apa termala.totul este politic in romania ,din pacate.pentru aia nu sunt locuri de munca ca totul este politic .
Postat 11 Septembrie 2014, 22:46 de pip
Si ce pescuiau cei trei, din aceia mici si rosii ???
.
Postat 11 Septembrie 2014, 18:07 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6601 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON