URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2013, 15:43

Ghilea divulgă secretul ANRM: În Bihor se vor căuta gaze de şist!

"Preşedintele ANRM umblă cu cioara vopsită!". Aşa l-a acuzat senatorul PDL Gavrilă Ghilea pe şeful Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, într-o conferinţă de presă susţinută joi.

Ghilea a prezentat jurnaliştilor şi dovada acuzei sale: o adresă remisă de Duţu cabinetului premierului Victor Ponta în luna februarie a acestui an, document confidenţial în care Duţu practic recunoaşte că firmele care au concesionat perimetre petroliere în Vestul României, inclusiv EX-3 Băile Felix, vor să exploreze gazele neconvenţionale, adică gaze de şist.

Adresa şefului ANRM este o informare despre situaţia perimetrului EX-3 Băile Felix, pentru care Agenţia a încheiat un acord petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în 2010, dar care la vremea la care Duţu a semnat actul încă nu primise avizul Guvernului. După cum se ştie, acest acord a fost dat abia la jumătatea lunii noiembrie şi a născut nemulţumirea bihorenilor, care se tem că staţiunea va fi supusă metodei de fracturare hidraulică. În replică, ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi prefectul Claudiu Pop au garantat că acordul petrolier nu vizează explorarea gazelor neconvenţionale, adică de şist, ci exclusiv hidrocarburi convenţionale, fără însă să prezinte dovezi concrete în acest sens.

În documentul prezentat joi de Ghilea, Duţu spune însă că în perimetrul EX-3 Băile Felix va fi săpată "o sondă la adâncimea de 1.800 m (care prevede şi inventarierea gazelor neconvenţionale)", arătând totodată că pentru aceasta titularul acordului, adică firma East West Petroleum Corp., va trebui să obţină un certificat de urbanism şi o autorizaţie. "În acest mod, administraţiile publice locale şi judeţene vor fi informate în mod prealabil de intenţia titularului de a demara forajul sondei şi vor analiza potrivit competenţelor legale oportunitatea acordării avizelor şi aprobărilor necesare", se arată în document.

Mai mult, însă, Duţu specifică clar că toate acordurile petroliere încheiate de ANRM, deci inclusiv cele din Bihor, vizează şi gazele de şist. "În acest moment, acest acord EX-3 Băile Felix, ca şi acordurile EX-5 Adea, EX-7 Periam Curtici, EX-1 Voivozi şi EX-8 Biled se află în faza de obţinere a avizelor necesare promovării lor prin Hotărâre de Guvern, toate specificând dorinţa de a explora gazele neconvenţionale", a scris Duţu. Pe lângă cele pe care şeful ANRM le precizează, în Bihor mai sunt 2 perimetre concesionate, EX-2 Tria şi EX-4 Tulca, avizate de Guvern în decembrie 2012.

În final, preşedintele ANRM mai arată că instituţia pe care o conduce a obţinut fonduri europene pentru o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la gazul de şist, care se va desfăşura însă doar în zonele Bârlad şi Dobrogea, adică unde autorităţile au recunoscut de la bun început că se doreşte exploatarea gazelor de şist.

După ce a văzut adresa lui Duţu, senatorul Gavrilă Ghilea i-a cerut, în plen, să precizeze "când a spus adevărul şi când a omis să o facă în privinţa explorării-dezvoltării-exploatării gazelor de şist în perimetrul Băile Felix: în informarea adresată în luna februarie primului ministru sau în mesajele transmise ulterior Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bihor cu privire la dezinteresul investitorilor pentru aceste resurse?". Indiferent de răspuns, pedelistul este convins că preşedintele ANRM trebuie să-şi dea demisia.

Citeşte mai multe despre perimetrele petroliere concesionate în Bihor în articolul "Judeţ de sonde"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sugaci
Taci dreqului! Nici * n-ai mancat si nici gura nu-ti pute! Huo! Huooo!
Postat 20 Decembrie 2013, 12:02 de Dandanache Agamita
Sursa: Wikipedia
Gazul de șist este un gaz al cărui zăcământ este captiv între plăcile de șisturi ori în straturile de cărbune și aflate la o adâncime mai mare decât zăcămintele de gaz convențional [1]. Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului, oferind și avantaje în privința limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot înlocui cu usurință petrolul [2]. Totuși, impactul său asupra mediului nu este deloc unul neglijabil. Un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apă. Iar substanțele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să ajungă în multe cazuri chiar în pânzele freatice și să le polueze. Răspândirea zăcămintelor de gaz de şist Exploatarea acestui tip de gaz are o răspândire mai largă în Statele Unite, unde deja există peste 50 de mii de puțuri de mică adâncime. Succesul american a determinat și alte țări să se întrebe dacă nu cumva pot scăpa de dependența de gazele rusești și arabe și dacă nu dețin pe teritoriul lor prețioasa resursă. Deja Canada a descoperit gaze neconvenționale în Apalași și în Columbia Britanică [1]. În Polonia se află cele mai mari zăcăminte de gaze de șist din Europa, fiind estimate la 5.300 de miliarde de metri cubi [3][4]. Iar în Ucraina rezervele de gaz de șist se ridică la cel puțin 30 de trilioane de metri cubi [5].
Postat 20 Decembrie 2013, 10:16 de otto
Deci stiai
Gavriluta,stiai tu ce stiai.Esti mai activ dacat cand erai prefect.Atunci nu auzeam de tine.Mai des te vedeam pe Berzei , stii tu ce zic...... :) .Intereseaza-te cand mai e vreo conferinta de presa si trimite-l repede pe Calinut.Vrem vacarm show si scandal. :)
Postat 20 Decembrie 2013, 10:01 de Cosma Alexandru
Ghilea Boc
Da bai Ghilea, se doreste exploatarea gazelor de sist in Bihor! II multumim lui BOC si lui Razvan Ungureanu pentru ca au dat licente de exploatare!! Acum stau si arata cu degetul catre fratele lor (exact asa) Ponta. Sunteti toti aceeasi balega! Basescu la fel!
Postat 19 Decembrie 2013, 19:47 de kaboom
Re: nicu
Pai tocmai pasajul care defineste obiectul acordului e secret. Asa ca poti ramane doar cu certitudinea ca Plumb, Varga, Ponta, Antonescu, Dutu, Pop, etc, sunt mincinosii de serviciu care ne rad pe la spate, dupa caderea pdl-istilor din fotoliul arogantei in scaunelul cu pareri.
Postat 19 Decembrie 2013, 18:54 de Bear
Mai bine mai tarziu decat nicodata
Din pacate, Ghilea stia de pe vremea cand era prefect ca americanii cu fostul lor ambasador in Romania, cautau resurse in Bihor de la carbune la petrol si de la gaze naturale la cele de sist. Atunci nu a stiut ce va urma?
Postat 19 Decembrie 2013, 18:50 de Pond
Vrem sa stim cine minte
Intrebarea este daca acordul prevede gazele de sist si misterul poate fi elucidat simplu: se face publica partea din acord care prevede acest lucru nu si alte prevederi care s-ar putea spune ca sunt secrete. Astfel vom afla cine este sincer si cine MINTE. Daca nu se face acest lucru inseamna ca minte si prefectul si Rovana Plumb si Lucia Varga....si ca este vorba (si) de gazele de sist.
Postat 19 Decembrie 2013, 17:43 de Nicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON