URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
30 Mai 2013, 16:40

Ghilea cere declasificarea drumurilor naţionale proaste, ca să scape locuitorii de rovinietă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pornind de la faptul că mai multe drumuri naţionale, inclusiv DN76, care leagă Oradea de Beiuş, respectiv de Deva, sunt în stare foarte proastă şi pun în pericol siguranţa participanţilor la trafic, senatorul Gavrilă Ghilea a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că va propune colegilor săi din Senat modificarea a două acte normative, astfel încât drumurile naţionale în stare proastă să fie "declasificate temporar".

"Un drum naţional este clasificat ca "naţional" pentru că are statutul de şosea de interes pentru întreaga ţară, iar accesul autovehiculelor se poate face numai plătind contravaloarea unei taxe numită generic "rovinietă". De multe ori, însă, aternativa unor rute pe drumurile judeţene, aflate în subordinea consiliilor judeţene, oferă condiţii mai bune de trafic şi mai de siguranţă", a arătat senatorul, amintind că taxele de drum sunt substanţiale, pornind de la 28 de euro pentru un autoturism până la peste 1200 de euro pentru un camion de peste 12 tone.

Acesta a precizat că nu este normal ca în România anului 2013 să mai existe, în reţeaua de drumuri naţionale, 260 de kilometri neasfaltate, "doar pietruite" (din totalul de aproximativ 16.000 de kilometri), şi chiar "15 kilometri de drumuri naţionale de pământ". Deşi în Bihor nu avem situaţii de genul acesta, la fel ca în alte locuri din ţară, avem porţiuni pline de gropi, ca de pildă DN76, iar cetăţenii plătesc, pe nedrept, rovinieta, pentru ele.

"Consider că acest fapt s-ar putea reglementa prin declasificarea temporară a acestor drumuri la o categorie inferioară (de drum judeţean), până la restabilirea tuturor parametrilor tehnici de conformitate", a spus senatorul, arătând că va promova două proiecte de modificare legislativă: unul pentru Legea 424/2002, pentru introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier, şi Ordonanţa de Guvern 43/1997, privind regimul juridic al drumurilor.

Întrebat de BIHOREANUL cum poate fi pusă în aplicare propunerea lui, de vreme ce, prin declasificare, drumurile ar intra automat în gestiunea consiliilor judeţene care nu ar mai putea obliga în niciun fel constructorul să îşi facă treaba (judeţul nefiind parte într-un contract încheiat de societăţile respective cu Compania Naţională de Drumuri), Ghilea a spus că de fapt drumul va rămâne, din punct de vedere juridic şi administrativ, la stat şi că iniţiativa are ca scop "strict scutirea de rovinietă".

"Vorbim despre declasificare, dar strict de scutirea rovinietei. Drumul este declasificat, dar administrarea lui rămâne în continuare la companie (CNANDR - n.r.), deci nu e vorba de trecerea lui la administraţiile judeţene, nu va deveni drum judeţean", a susţinut Ghilea, precizând că intenţionează să facă aceste propuneri înainte de vacanţa parlamentară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Să ne anunţi şi pe noi despre rezultate, pentru că doar intenţiile nu ajung !?!
Ghilea ne-a obişnuit să ne anunţe, lunar, lista lui de vise şi dorinţe puse în slujba cetăţeanului. Măcar omul acesta se chinuie cu asta prin conferinţele de presă ale opoziţiei constructive, ca să compenseze ceea ce nu a făcut destul în mandatul de prefect. Ar putea astfel să facă mediatizare de grup, cu Bodea şi cu Boeriu împreună, că aşa ar fi cu unul în plus faţă de "puterea" (Popa-Bolojan) care ne face săptămânal câte o surpriză, ba cu creşterea taxelor şi impozitelor, ba cu arăturile judeţene (adică drumurile), ba cu omorâtul câinilor şi pisicilor, ba cu câte un sens giratoriu care trebuie desfiinţat ori cu câte un subaltern prins cu şpaga ...
Postat 30 Mai 2013, 21:36 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON