Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce va implementa două proiecte finanţate prin fonduri europene. Ambele proiecte sunt realizate în parteneriat cu Inspectoratul de Mediu, Protecţia Naturii şi Managementul Apelor din regiunea Tisa de Jos, cu sediul la Debreţin.
Proiectul cel mai important, intitulat "Pro-Safe: Joint Action for Safeguarding Protected Areas in the Hungary-Romania Cross-border Area", presupune acţiuni comune pentru monitorizarea şi protejarea ariilor naturale de pe frontiera româno-ungară. Acest proiect are o valoare de 90.000 de euro, din care contribuţia Gărzii de Mediu Bihor, care este beneficiarul proiectului, este de doar 900 de euro.
În cel de-al doilea proiect, denumit "Earth: Ecological Action for Reducing the Terrain Harmful Exploitation", Garda de Mediu este doar partener. Acesta vizează promovarea unor practici ecologice în agricultură. "Avem foarte multe areale cu pânza freatică afectată de la tehnologiile folosite în agricultură", a precizat Mocan. Astfel, comisarii de mediu vor promova în rândul agriculturilor tehnologiile prietenoase cu mediul, care nu presupun utilizarea chimicalelor.
Şeful Gărzii de Mediu Bihor mai are în plan, după ce se vor deschide liniile de finanţare europeană pentru proiecte mai mari, să realizeze şi un centru de monitorizare a calităţii aerului pe frontiera dintre România şi Ungaria.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.