Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu, a anunţat, joi, că poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au început urmărirea penală împotriva unui orădean pentru evaziune fiscală.
Este vorba despre Vasile Florian Hoduţ, 59 de ani, fostul şef al depozitului de combustibil din sucursala PECO Bihor, acum asociat şi administrator al unei firme de transport rutier de mărfuri. Bărbatul este suspectat că, în perioada august - noiembrie 2012, a înregistrat în contabilitate cheltuieli nereale, cu scopul de a-şi diminua taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.
"Suspectul a înregistrat cheltuieli aferente unor operaţiuni de achiziţie de mărfuri de la o societate comercială de tip "fantomă", prejudiciul provocat bugetului consolidat al statului prin deducerea ilegală a TVA şi, implicit, a impozitului pe profit, fiind de 74.880 lei, recuperat integral de poliţişti", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Ancheta în caz continuă, Hoduţ fiind cercetat în stare de libertate.
Vasile Florian Hoduţ a mai fost implicat într-un dosar de fraudă pe vremea când conducea depozitul de combustibil al sucursalei PECO Bihor. Împreună cu fostul director comercial al PECO Bihor, Dorin Drăgan, şi gestionarul depozitului de combustibil al sucursalei, Alexandru Chişe, Hoduţ a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu de 1,4 milioane de lei provocat societăţii prin livrarea unor produse petroliere către o grupare profilată pe înşelăciuni cu file cec fără acoperire în spatele căreia se afla cunoscutul om de afaceri orădean Gheorghe Mudura.
Din ancheta efectuată de procurorii Parchetului Curţii de Apel Oradea a reieşit că cei trei au livrat produsele petroliere fără vreo garanţie grupării, din dispoziţia fostului director al sucursalei, Octavian Abrudan, însă faţă de acesta ancheta a fost disjunsă, nefiind trimis în judecată, iar după 10 ani de anchetă, la începutul acestui an, a fost scos total de sub urmărire penală, pe motiv că fapta lui nu a existat.
Pe de altă parte, însă, Hoduţ, Drăgan şi Chişe au fost trimişi în faţa instanţei, fiind condamnaţi definitiv, în noiembrie 2011, la câte 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de încercare de 5 ani, şi, totodată, la plata prejudiciului cauzat Petrom, în sumă de 1,4 milioane lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.