URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Ianuarie 2012, 15:04

Fostul guvernator al New York la Oradea: Vreau autonomie pentru secui, dar în limitele României

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autonomie, dar cu măsură

Politician influent în Partidul Republican, americanul de origine maghiară George Pataki, fost guvernator al statului New York între 1995 şi 2006, iar în 2004 chiar potenţial candidat la Casa Albă, s-a aflat duminică la Oradea în urma invitaţiei lui Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, cei doi susţinând şi o conferinţă de presă în care au vorbit despre scopul vizitei: lobby pentru autonomie şi pentru învăţământul superior în limba maghiară.

Întrebat de un jurnalist dacă în opinia sa ar trebui sau nu ca Ţinutul Secuiesc să beneficieze de autonomie teritorială, Pataki a dat un răspuns diplomat, dar din care reiese că nu este, totuşi susţinătorul autonomiei teritoriale a maghiarimii din Transilvania. "Consider că este foarte important să se ţină seama că Ţinutul Secuiesc este un ţinut unde peste 90% din locuitori sunt vorbitori de limbă maghiară şi un unicat din punct de vedere cultural, şi ar trebui să se ţină cont de acest lucru, şi sper că în cadrul teritorial al statului român se vor acorda drepturi de autonomie pentru aceşti locuitori", a spus Pataki.

De asemenea, fostul guvernator a făcut o trimitere la situaţia unei minorităţi din statul New York care beneficiază de o autonomie ce nu contravine legislaţiei statale ori federale.

"Cine cunoaşte harta statului New York poate ştie că şi noi avem regiuni autonome locuite de băştinaşii Iracua, care au dreptul la autonomie, la folosirea propriei limbi, la instituţii proprii. Bineînţeles că această autonomie nu poate fi în contradicţie cu legislaţia statului New York sau cu cea federală, dar au autonomie culturală şi de folosire a limbii, şi eu sper că şi statul român va reuşi să asigure aceste lucruri pentru minorităţile de aici", a spus George Pataki.

Lobby pentru universităţi

Anterior conferinţei de presă, George Pataki şi Laszlo Tokes s-au întâlnit la Centrul Reformat Lorrantffy Zsuzsanna cu reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi ai universităţilor private Partium şi Sapientia, care au cerut celor doi politicieni sprijin pentru ca autorităţile române să acorde finanţare instituţiilor de învăţământ superior de limbă maghiară din Transilvania.

"Suntem şi noi plătitori de impozite, de aceea considerăm că este dreptul nostru ca universităţile maghiare să fie sprijinite financiar de la bugetul de stat", a spus, referitor la acest aspect, Tokes Laszlo, preşedintele CNMT.

Întrebat dacă are cunoştinţă că nici universităţile private cu predare în limba română nu sunt finanţate de stat în România, fostul guvernator al statului New York a afirmat că este necesar ca universităţile maghiare să fie, totuşi, sprijinite, tocmai pentru că sunt mai puţin numeroase, iar minorităţile, în speţă cea maghiară, au dreptul la educaţie superioară la fel ca şi populaţia majoritară.

"Sunt sigur că problemele sunt similare şi pentru universităţile private în limba română, dar o diferenţă majoră este că în timp ce în sistemul public există zeci de mii de locuri pentru majoritate, pentru minoritatea maghiară este anevoios ca în lipsa unui aşa mare număr de locuri şi a unei universităţi maghiare de stat să ajungă la un nivel superior de educaţie", a spus George Pataki.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
nu cred
...ca trebuie luati in seama, castravetii astia.
Postat 16 Ianuarie 2012, 15:20 de nu cred
asa o fi?
bani de la bugetul de stat in functie de cit cotiizeaza la buget,UDMR e obisnuit sa foloseasca banii publici pt diferite evenimente "culturale" indreptate impotriva romanilor,ar vrea de toate si Tokes dar pe banii nostri si fara sa ofere nimc in afara de ura si dezbinare
Postat 16 Ianuarie 2012, 10:17 de luky
Asta se pricepe !
Sa ia romanii datele de la el, sa vada cum au facut americanii cu pieile rosii, sa facem si noi la fel cu secuii/ungurii/tiganii ! ii bagam in niste rezervatii si acolo se pot juca intre ei, pot face ce vor, pot vorbi in orice limba doresc ! Si apoi facem si turism, ii ducem pe occidentali sa vada rezervatiile....ce Kenya, ce safari....
Postat 16 Ianuarie 2012, 08:03 de .
mda
nu poti sa ceri mai mult de la ei. atat ii duce capul pe ungurii astia. jenant si rusinos.
Postat 16 Ianuarie 2012, 07:45 de ABET
...LOLEK SI BOLEK....
SA MEARGA AMANDOI UNDE S-A DUS ZAPADA ! MAI BINE S-AR JUCA POPA PROSTU'.
Postat 16 Ianuarie 2012, 07:24 de votul ungurimii
si expiratul asta ?
vai de capatana lui si babalacul asta vrea autonomia ungurilor.... umbla nebunul de tokes dupa indivizi "plecati cu zmeul", asemeni lui. Pai pe hapticasul asta separatist il cauta dama cu coasa acasa iar el umba dupa iarba ciorii.
Postat 16 Ianuarie 2012, 07:19 de potochi
refacerea populatiei - partea 2
tocmai s-a aprobat autonomie pentru lilieci, se inchid pesterile pentru refacerea populatiei -- tokes & friends -- va intereseaza? ganditi-va, ar fi cel mai convenabil pt voi - astfel nu veti mai plati nici o taxa la romani, aveti aur in munti, apa proaspata de izvoare subterane si gratii la intrare, sa nu va deranjeze nimeni!
Postat 15 Ianuarie 2012, 23:01 de sandocan
fusta pentru toki
tokes dragam, mars urgent acasa si baga nasul sub fusta nevestii, ca ai avea acolo ce sa recuperezi....autonomie si limbi cate vrei!
Postat 15 Ianuarie 2012, 22:21 de Brigitta
CINE SE RIDICA PENTRU ROMANIA?
In america era executat sau linsat pentru asemenea declaratii.. dar in RRomaniaca orice pedofil, curvar poate declara orice vrea muschiul lui daca la spatele lui ecurvarul ungur raspopit tokes . Cine v-a sta in picioare pentru Romania? Cine se v-a ridica pentru Romania? Cine v-a rosti pentru Romania? TRAIASCA ROMANIA MARE de la NISTRU pana la TISA!!! Chiar si pana la pesta ar fi bine !!!
Postat 15 Ianuarie 2012, 22:08 de scortosul
Idioti
Eu sunt ungur, dar nu-mi place, ce face idiotul asta Tokes. Probabil, ca si acuma a fost beat, ca-ntotdeauna, dupa ora zece dimindeata. Tampitul asta american a venit la oradea si a zis ce a cerut de la el betivul asta. Din cauza ei avem probleme cu voi, cu ramanii, pentru si dintre voi sunt multi care crede ca noi vrem sa apartinem la ungaria, si vrem autonomie in secuime sau in nordul Bihorului, in Valea Ierului. Noi nu vrem numai sa traim in pace, in liniste, sa muncim impreuna pentru tara asta, si sa nu luam teapa. Tampitii astia nu vor numai publicitate, mediatizare. Si, deocamdata obtin...
Postat 15 Ianuarie 2012, 20:05 de Carlos
x
SA NE SPUNA CE ALTE LIMBI SE FOLOSESC IN INSTITUTIILE AMERICANE, IN AFARA DE ENGLEZA, ASA CA SA SE DUCA PUTIN LA D-L D...
Postat 15 Ianuarie 2012, 19:41 de x
Simpatici cei doi din poza
Vedeti fratilor ca nu numai la noi sunt politicieni timpiti ? Daca ar fi avut o asemenea abordare in USA, sa vrea tinut autonom pentru ultimul mohican spre exemplu, precis ca ar fi ajuns sa faca pneumonie ... adica el cald si glontul prea rece.
Postat 15 Ianuarie 2012, 18:27 de NY
afara....
Auzi mai nene, mai bine i-ai lua cu tine cind o sa evacuezi din România. Măcar pe nea Vasile Dovlecaru' şi pe A. Criş (Abrudan) dacă ai putea să-i duci. Poate pune de o republică săcuiană pe lîngă marile lacuri. Mai da-ţi-vă cu părerea la casele voastre nu aici în România........
Postat 15 Ianuarie 2012, 16:38 de petrache
mesaj fara fum
Stimate Americanule, mai uncle John, te du naibii la tine acasa, in preerie si te lupta pt autonomia apasilor, de exemplu... Traiasca Romania dodoloata, cretin american!
Postat 15 Ianuarie 2012, 16:29 de pullalungaion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON