Primar tăcut
Tribunalul Bihor a judecat, sâmbătă, solicitarea de arestare preventivă formulată de procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA pe numele primarului din comuna arădeană Zărand, Ion Moţ, prins în flagrant cu o zi mai devreme, după ce a primit 10.000 euro din cei 40.000 pretinşi de la un orădean, pe numele său Florin Lele, pentru a-i aviza actele necesare la întăbularea unui teren.
În timpul procesului, edilul, care este anchetat pentru luare de mită şi spălare de bani, a refuzat să facă vreo declaraţie, prevalându-se, la fel cum a făcut-o şi în faţa procurorilor, de dreptul la tăcere.
În urma dezbaterilor, completul de judecată a admis solicitarea procurorilor DNA şi a dispus arestarea primarului pentru o perioadă de 29 de zile. Încheierea Tribunalului Bihor nu este definitivă. Ea poate fi atacată prin recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.
Supravegheaţi de procurori
Ancheta împotriva edilului Ion Moţ a pornit în urma unui denunţ formulat de Lele. În aprilie, orădeanul a cumpărat 250 hectare de teren în comuna arădeană iar primarul, care era și preşedinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Zărand, i-a cerut o șpagă de câte 100 euro pentru fiecare hectar ca să-i semneze planurile de încadrare în tarla și certificatele fiscale, obligatorii pentru ca proprietarul să se poată întăbula la Serviciul de Carte Funciară.
Orădeanul i-a și plătit, în două tranşe, 5.000 lei şi 250 euro, în cursul lunilor mai şi iunie 2013. Pentru a ascunde provenienţa banilor, cu ocazia primei tranzacţii, care s-a derulat pe 29 mai, primarul şi denunţătorul său au încheiat un contract de împrumut potrivit căruia orădeanul îi era dator edilului cu suma pe care acesta din urmă a primit-o, adică 5.000 lei.
Ulterior, însă, Moț a considerat că șpaga cerută nu este suficientă și aproape că dublat suma pe care orădeanul trebuia să i-o plătească pentru a obține documentele, care a ajuns la 40.000 euro. Sătul de pretențiile edilului, Lele s-a prezentat la sediul DNA Oradea şi l-a denunţat.
Ca urmare, vineri, când Moţ trebuia să primească o nouă tranşă de 10.000 euro în parcarea complexului comercial Era Shopping Park, tranzacţia a fost supravegheată îndeaproape, iar în momentul în care edilul a luat banii, a fost oprit de procurori, care i-au cerut să-şi golească buzunarele.
Potrivit unor surse din anchetă, în acel moment primarul a aruncat banii primiţi şi a încercat să fugă, fiind nevoie de intervenţia echipajelor de poliţişti, pentru a-l imobiliza.
Denunţătorul lui "domnu' Dan"
Ion Moţ a fost dus la sediul DNA Oradea pentru audieri. În aceeaşi zi, edilul a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost prezentat Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă.
La instrumentarea cazului, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor şi Serviciul Român de Informaţii - Secţia Judeţeană Bihor.
Ion Moţ e primarul care, în 2010, l-a denunţat pe Dan Diaconescu, administratorul OTV, susţinând că acesta, cu ajutorul colaboratorului său, Doru Pârv, i-ar fi pretins 200.000 euro ca să nu dea în vileag faptul că ar deţine o avere importantă, fără justificare legală, precum şi faptul că ar fi efectuat tranzacţii ilicite cu terenuri agricole, păgubindu-i pe localnici.
La vremea respectivă, Diaconescu şi Pârv au fost arestaţi şi trimişi în judecată pentru şantaj, procesul lor fiind încă pe rolul Judecătoriei din sectorul 1 al capitalei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.