Duminică seară se deschide a XVIII-a ediţie a tradiţionalului festival de teatru scurt, care de trei ani a căpătat o frecvenţă anuală şi un caracter internaţional tot mai pronunţat, debutul fiind marcat cu o premieră oferită de gazdele de la Teatrul Regina Maria.
Din partea acestora, consultantul artistic Victoria Balint, alături de directorul Daniel Vulcu, regizorul Szabo Istvan şi actorii Richard Balint, Ciprian Ciuciu şi Pavel Sîrghi, au "furnizat" presei locale, într-o întâlnire desfăşurată miercuri, câteva informaţii necesare pentru ca publicul să ştie la ce să se aştepte.
Textul piesei aparţine renumitului Peter Schaffer, Equus fiind laureată în anii '70 cu un Oscar în varianta ecranizată cu Richard Burton şi Peter Firth, cunoscând un succes la fel de mare precum cel al unei alte piese, Amadeus, a cărei transpunere filmică a cucerit, de asemenea, râvnitul trofeu.
Povestea, inspirată de un fapt real petrecut în Anglia, este pe cât de simplă, pe tot atât de zguduitoare, avându-l ca protagonist pe un adolescent care, într-un moment de inexplicabilă "nebunie", scoate ochii a şase cai, şi pe care societatea îl "execută" fără a fi încercat să-i înţeleagă resorturile violenţei.
În producţia Teatrului Regina Maria, regia îi aparţine lui Szabo Istvan, iar rolurile principale au revenit lui Richard Balint (psihiatrul) şi Ciprian Ciuciu (adolescentul), care vor împărţi scena cu Petre Ghimbăşan, Corina Cernea, Suzana Macovei, Alina Leonte, Sebastian Lupu, Răzvan Vicoveanu, Angela Tanko, Mirela Lupu, Denisa Vlad, Mihaela Gherdan, Dania Tinca şi, nu în ultimul rând, Pavel Sîrghi ("întruchiparea" cailor).
Scenografia este semnată de Mira Janos, costumele au fost concedpute de Vioara Bara, coregrafia aparţine Mălinei Andrei şi muzica originală avându-l ca autor pe Ovidiu Iloc.
Înaintea spectacolului de duminică, tot pe scena Teatrului Regina Maria juriul concursului de creaţie dramatică (format din fosta secretară literară a instituţiei, Elisabeta Pop, şi din "Familiştii" Ioan Moldovan şi Traian Ştef) va înmâna premiul câştigătorului actualei ediţii, la care s-au înscris nu mai puţin de 55 de texte.
Cu ocazia întâlnirii cu jurnaliştii orădeni, Victoria Balint, consultantul artistic al Teatrului Regina Maria, a precizat că întregul program al OSTIF, întins pe durata a opt zile între 23 şi 30 septembrie, poate fi consultat de public şi pe site-ul anume dedicat festivalului, www.ostif.ro, ceea ce este o altă premieră în istoria de 18 ediţii a acestuia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.