URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2012, 18:55

Festivalul de Teatru Scurt se deschide duminică, cu un spectacol de gală - Equus

Duminică seară se deschide a XVIII-a ediţie a tradiţionalului festival de teatru scurt, care de trei ani a căpătat o frecvenţă anuală şi un caracter internaţional tot mai pronunţat, debutul fiind marcat cu o premieră oferită de gazdele de la Teatrul Regina Maria.

Din partea acestora, consultantul artistic Victoria Balint, alături de directorul Daniel Vulcu, regizorul Szabo Istvan şi actorii Richard Balint, Ciprian Ciuciu şi Pavel Sîrghi, au "furnizat" presei locale, într-o întâlnire desfăşurată miercuri, câteva informaţii necesare pentru ca publicul să ştie la ce să se aştepte.

Textul piesei aparţine renumitului Peter Schaffer, Equus fiind laureată în anii '70 cu un Oscar în varianta ecranizată cu Richard Burton şi Peter Firth, cunoscând un succes la fel de mare precum cel al unei alte piese, Amadeus, a cărei transpunere filmică a cucerit, de asemenea, râvnitul trofeu.

Povestea, inspirată de un fapt real petrecut în Anglia, este pe cât de simplă, pe tot atât de zguduitoare, avându-l ca protagonist pe un adolescent care, într-un moment de inexplicabilă "nebunie", scoate ochii a şase cai, şi pe care societatea îl "execută" fără a fi încercat să-i înţeleagă resorturile violenţei.

În producţia Teatrului Regina Maria, regia îi aparţine lui Szabo Istvan, iar rolurile principale au revenit lui Richard Balint (psihiatrul) şi Ciprian Ciuciu (adolescentul), care vor împărţi scena cu Petre Ghimbăşan, Corina Cernea, Suzana Macovei, Alina Leonte, Sebastian Lupu, Răzvan Vicoveanu, Angela Tanko, Mirela Lupu, Denisa Vlad, Mihaela Gherdan, Dania Tinca şi, nu în ultimul rând, Pavel Sîrghi ("întruchiparea" cailor).

Scenografia este semnată de Mira Janos, costumele au fost concedpute de Vioara Bara, coregrafia aparţine Mălinei Andrei şi muzica originală avându-l ca autor pe Ovidiu Iloc.
Înaintea spectacolului de duminică, tot pe scena Teatrului Regina Maria juriul concursului de creaţie dramatică (format din fosta secretară literară a instituţiei, Elisabeta Pop, şi din "Familiştii" Ioan Moldovan şi Traian Ştef) va înmâna premiul câştigătorului actualei ediţii, la care s-au înscris nu mai puţin de 55 de texte.

Cu ocazia întâlnirii cu jurnaliştii orădeni, Victoria Balint, consultantul artistic al Teatrului Regina Maria, a precizat că întregul program al OSTIF, întins pe durata a opt zile între 23 şi 30 septembrie, poate fi consultat de public şi pe site-ul anume dedicat festivalului, www.ostif.ro, ceea ce este o altă premieră în istoria de 18 ediţii a acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON