URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
20 Februarie 2014, 09:38

Fermierii bihoreni situaţi între graniţă şi Uileacu de Criş îşi vor putea vinde terenurile doar cu avizul SRI!

Tot al treilea bihorean va avea nevoie de avizul SRI pentru a-şi putea vinde terenul agricol altcuiva decât coproprietarilor, arendaşului, vecinilor de parcelă sau statului român! Potrivit modificărilor aduse legii privind vânzarea terenurilor agricole către cetăţenii străini, peste 35% din suprafaţa judeţului va cădea sub incidenţa normativului.

"În legea iniţială aveam în toată ţara o fâşie de 20 de kilometri în care vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole extravilane era condiţionată de avizul unor instituţii ale statului în domeniul siguranţei naţionale SRI, SIE, SPP şi organele interne ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne. În urma reexaminării, în Senat s-a mai introdus o fâşie de 10 kilometri, deci legea care merge la promulgare este cu 30 de kilometri în interiorul ţării. S-a mai introdus şi ţărmul Mării Negre! Nu ştiu de ce ne temem de Marea Neagră...", a declarat deputatul Cseke Attila, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Până la Uileacu de Criş!

Deputatul a arătat într-o demonstraţie la hartă legea vizează locuitorii a 19 judeţe de graniţă. Numai la nivelul judeţului Bihor, noile prevederi vor afecta circa 174 de localităţi reprezentând peste 35% din suprafaţa judeţului. Prin introducerea prevederii referitoare la cei 30 de kilometri arealul reglementat s-a extins până dincolo de Tileagd, la Uileacu de Criş, iar în zona aflată sub incidenţa legii au intrat localităţi noi precum Brusturi, Chişlaz, Derna, Marghita sau Spinuş.

Cseke Attila a spus că poziţia UDMR a fost de la bun început împotriva introducerii zonei de frontieră în care vânzarea terenurilor extravilane se poate face doar cu aviz din partea organelor statului.

"Noi credem că este o birocraţie excesivă. Această lege va crea multe probleme în aplicare. Este o lege neprofesionistă şi în unele dispoziţii antidemocratică. Încalcă dreptul de dispoziţie asupra proprietăţii cetăţeanului român inclusiv când vinde către alt cetăţean român", a arătat Cseke Attila.

Udemeristul a spus că în forma actuală legea pune în dificultate inclusiv serviciile secrete. "Dacă Ionescu vrea să vândă lui Popescu şi cere punctul de vedere al serviciilor de siguranţă, care spun "nu", atunci Popescu află că are o problemă, lucru pe care el nu ar trebui să îl afle", a spus Cseke.

"Legea încalcă dreptul de a dispune de proprietate!"

Deputatul a afirmat că legea, care ar fi trebuit să reglementeze vânzarea de terenuri agricole către cetăţenii străini, îngreunează inclusiv vânzările între cetăţeni români dacă aceştia nu fac parte din categoriile cu drept de preemţiune.

"Legea încalcă un drept important al dreptului de proprietate, dreptul de a dispune cum vreau eu de propriul meu bun imobil, adică să îl vând cui vreau eu", a spus Cseke.

Parlamentarul a afirmat că UDMR şi-ar fi dorit să atace legea la Curtea Constituţională dar această iniţiativă este blocată de faptul că nu poate aduna numărul minim de 50 de parlamentari semnatari. Singura variantă de modificare a legii ar fi ca aceasta să fie atacată la Curtea Constituţională de preşedintele Traian Băsescu.

Cu înregistrare la Primărie...

În cazul în care legea va rămâne în forma trimisă spre promulgare din luna martie românii care doresc să vândă terenuri aflate la 30 de kilometri în vecinătatea frontierei vor fi nevoiţi să notifice în prealabil administraţia locală de care aparţin. Primăria va notifica persoanele cu drept de preemţiune la cumpărarea terenului şi va afişa la sediu intenţia de vânzare a acestuia.

Potenţialii cumpărători, alţii decât cei cu drepturi speciale, vor putea cumpăra acestă suprafaţa de teren scoasă la vânzare doar după obţinerea avizului administrativ de la serviciile speciale prevăzute în lege. După toate probabilităţile formalităţile pentru obţinerea avizului vor fi făcute de Direcţia Agricolă de la nivelul judeţului. Modul concret în care va funcţiona sistemul va fi reglementat prin normele de aplicare a legii care vor trebui elaborate înainte de intrarea acesteia în vigoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
escrocii si Ardealul... s-a suit pista pe cal...
sa se uite in Ardeal... da-te-n ..zda ma-tii jos... ca Ardealul nu-i al vost...
Postat 22 Februarie 2014, 06:52 de nail
Interesant
Alte state, cu o suprafata chiar mai mica decat cea a Romaniei, au introdus o fasie de 200 km, nu 10 sau 20 ca la noi. STIU ELE DE CE!!!
Postat 21 Februarie 2014, 18:04 de Oarecare
@indiferent
esti un mincinos ! vorbim de extravilan !
Postat 21 Februarie 2014, 17:40 de 2K14
o mica recrificare @screening
@screening trebuie sa te contrazic. de la artand, biharkerestes si pana la debretin din 2007 pana in prezent au cumparat romanii mii de parcele de teren sau case. esti dezinformat. statul maghiar sprijina acest fenomen prin faptul ca nu platesti in aceasta zona de est a ungariei nici un fel de impozit pe teren sau casa fiind o zona saraca a ungariei. nu spun asta pt ca sunt de acord ca ei sa cumpere la noi, doream doar sa nu dezinformezi chiar si fara voie. :) peace
Postat 21 Februarie 2014, 04:02 de indiferent
dusmanul din interior !
udmr + ppmt+ pcm = "aceiasi marie, cu alta palarie". lupta dintre ei este doar pt ciolanul primit ata din Romania, tara pe care o submineaza, cat si pt cel din ungaria, de unde sunt instigati si sustinuti. ati vazut cat sunt jogodiile de udemeristi de vocali in aceasta problema ? partidele unguresti, separatiste, izolationiste, retrograde au votul a peste 95% din ungurii care traiesc si mananca paine romaneasca ! mergeti in ungaria sa vedeti daca puteti cumpara teren, ca cetatean roman ? nu este permis prin lege ! ei vor terenurile strategice din apropierea granitei !
Postat 20 Februarie 2014, 21:53 de screening
Legea e buna!!!!!
Ca sa cumpar teren la unguri imi trebuie atatea acte incat mai bine am renuntat, mai ales dupa ce primarul de la nici 15 km de unde am vrut sa-mi fac o casa de vacanta (600mp la mal de apa), nu sa fac agricultura, mi-a zis sa incerc sa caut totusi in alta parte, ca nu o sa primesc aviz de la oficiul lor de tranzactii de acest fel!!!!!
Postat 20 Februarie 2014, 12:20 de Pond
Ce-l mai f...te grija pe Cseke...
Daca e asa incrincenat UDMR cu treaba asata, inseamna ca e adevarat ca ungurii vroiau sa cumpere la noi ceva teren cu bani luati de guvernul lui Orban, ca altfel nu era nici un tamtam, mergeai la primarie, cerea+i aviz, primarul trimitea la securitate iar dupa aceea drum liber la notar. Asa, cand securistul de serviciu o sa vada ca e un cumparator de teren cu domiciliul la Budapesta si care a locuit la bloc toata viata, inghesuit in doua camere cu copii si nepoti, atunci se va pune intrebarea de ce si cum ar vrea el sa se mute sa-si faca casa in Romania, sau ce l-a apucat sa faca agricultura in alta tara si nu in aia de origine unde are subventii mult mai consistente... basca ca are unde sa-si vanda productia la centre de achizitii care la noi sunt ca ciupercile pe seceta...
Postat 20 Februarie 2014, 12:16 de Dare
Şi uite aşa în 20 ani ofiţerii SRI vor fi marii latifundiari de pe coasta vestică învecinată cu HU !
Legea nu spune că cei care dau avizele nu au voie să cumpere pentru ei, rude sau prieteni ? Dacă nu spune înseamnă că va fi o lege specific românească, fără cap şi fără coadă, unde normele metodologice sunt mai tari ca reglementarea de fond !
Postat 20 Februarie 2014, 12:07 de Strattera
proprietar teren
Nici pe vremea comunistilor zona de granita pentru micul trafic nu era la Uileac de Cris.Constitutia actuala e incalcata prin aceasta lege. Unde e dreptul de a dispune liber de proprietate ?
Postat 20 Februarie 2014, 11:56 de ioan peret
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON