Apărătorii maidanezilor îi arată pisica primarului Ilie Bolojan. Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor, organizaţie neguvernamentală care a obţinut printr-o sentinţă a Tribunalului Bihor suspendarea Hotărârii de Consiliu Local 505 din 2012 prin care se instituia regulamentul privind organizarea şi funcţionarea serviciului specializat în gestionarea câinilor fără stăpân, îl acuză pe edil că sfidează justiţia.
"La o zi după ce Tribunalul Bihor a pronunţat suspendarea HCL în cauză, primarul orădean Ilie Bolojan a sfidat hotărârea judecătorească susţinând că pentru a eutanasia animalele sănătoase nici măcar nu are nevoie de HCL-ul suspendat de instanţă, invocând un text de lege care nu se mai află în vigoare încă din anul 2008", se menţionează într-un comunicat al FNPA.
Ruxandra Bizera, avocatul FNPA, îl acuză pe edil că pune la cale eutanasierea maidanezilor ignorând astfel o hotărâre a instanţei. "În loc ca primarul Ilie Bolojan să aştepte motivarea Tribunalului Bihor şi să-şi pună problema faptului că a permis adoptarea unei HCL ilegale, comiţând astfel o gravă eroare, acesta ne arată că nu are nevoie nici de aprobarea orădenilor care l-au ales şi nici de o Hotărâre de Consiliu Local, ca să pună în aplicare planul eutanasierii câinilor fără stăpân nerevendicaţi sau neadoptaţi", a scrie Bizera.
Avocatul federaţiei a avertizat că "persoanele care dispun de eutanasierea câinilor fără stăpân, care nu sunt bolnavi incurabil conform constatărilor medicului veterinar, săvârşesc acte de cruzime împotriva animalelor prin omorârea cu intenţie (art. 6 alin.2 din Legea 205/2004) urmând să fie sancţionate cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă penală între 1.000 lei şi 10.000 lei".
Reprezentanţii FNPR l-au avertizat pe primar că vor monitoriza modul în care municipalitatea orădeană gestionează problema câinilor comunitari şi vor cere pedepsirea celor care aplică măsura eutanasierii împotriva acestora. "FNPR, alături de organizaţiile de profil din ţară, vor continua demersurile necesare pentru justa aplicare a legii şi vor urmări tragerea la răspundere a celor responsabilit de eutanasierea ilegală a câinilor fără stăpân", se mai menţionează în comunicat.
Tribunalul Bihor a hotărât miercurea trecută, la cererea FNPR, suspendarea HCL 505 până la judecarea pe fond a cauzei. Normativul a stârnit nemulţumirea asociaţiilor de protecţia animalelor datorită prevederii referitoare la posibilitatea eutanasierii câinilor comunitari "în condiţiile legale". Aceasta lasă municipalităţii posibilitatea ca, în cazul supraaglomerării adăpostului, să ucidă maidanezii după 7 zile de la depunerea în adăpost în care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.