URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2011, 17:44

Experţi europeni: Administraţia locală trebuie să protejeze şi să valorifice patrimoniul arhitectural al Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finele săptămânii trecute, zeci de experţi şi reprezentanţi ai entităţilor cu competenţe în domeniul patrimoniului cultural din România şi din statele Uniunii Europene, inclusiv din partea UNESCO şi ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor) au participat la Oradea la conferinţa internaţională "Patrimoniu urban, diversitate culturală şi dezvoltare durabilă".

Printre altele, experţii au dezbătut strategiile de cunoaştere, conservare şi punere în valoare a patrimoniului arhitectural orădean.

Convinşi că patrimoniul arhitectural al Oradiei este un reper al istoriei şi apreciind contribuţia oraşului de pe Crişul Repede la arhitectura europeană, experţii au fost încântaţi de faptul că nici războaiele din secolul XX, nici reconstrucţia postbelică şi nici urbanismul n-a distrus patrimoniul Oradiei.

"Spre satisfacţia experţilor prezenţi, atât structura urbanistică a centrului istoric, cât şi silueta acestuia sunt în mare măsură autentice şi au o bună integritate", se arată într-un comunicat post-eveniment al Primăriei. Potrivit specialiştilor, aceste calităţi trebuie apărate şi valorizate.

Astfel, specialiştii au concluzionat că e necesar un angajament al administraţiei locale în favoarea protejării patrimoniului arhitectural al Oradiei şi a punerii sale în valoare ca un element fundamental al dezvoltării socio-economice a oraşului. Patrimoniul urban trebuie să fie în centrul dezvoltării durabile. Pentru asta, trebuie stabilite clar valorile posibil universale ale oraşului, astfel încât atenţia maximă să se acorde acestora.

Specialiştii cred că nu mai este timp de pierdut, astfel că administraţia locală ar trebui să-şi stabilească obiectivele şi termenele cât mai repede cu putinţă.

Organizată de Primăria Oradea, Ordinul Arhitecţilor Bihor, ICOMOS România şi Asociaţia Synton, conferinţa a avut ca scop definirea bazelor unei abordări profesioniste pentru protejarea eficace şi punerea în valoare socio-economică a patrimoniului cultural multietnic şi multiconfesional al Oradiei.

În cadrul conferinţei, specialiştii au mai prezentat lucrări pe temele Identificarea şi recunoaşterea patrimoniului cultural în contexte urbane multiculturale, Protecţia şi gestiunea patrimoniului urban, Diversitatea culturală şi arhitectura modernă în Europa Centrala şi de Est.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sa ne lase
sa-i dea Ghilea in judecata daca se mai baga in seama expertii astia!
Postat 17 Iunie 2011, 15:15 de pilif
trist afara
tokes a spus ca udmr a tradat interesele maghiarimii.
Postat 16 Iunie 2011, 20:51 de neapisti distrusu
ihi
stiu eu intodeauna e la fel. soarele straluceste. ploaia cade intruna.
Postat 16 Iunie 2011, 19:50 de neapisti distrusu
Normal
sunt bijuteriile Oradiei chiar daca au proprietari in mod normal trebuiau recuperate si facute doar BIROURI sau saloane de expozitie dar ce sa i faci e GREUUUU, foarte greu! Pentru unii:))
Postat 16 Iunie 2011, 19:27 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON