URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2012, 16:03

Epidemie de rubeolă în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, numărul bolnavilor de rubeolă a ajuns la 400 de persoane, ceea ce ar indica un început de epidemie.

Fenomenul este contrariant, consideră şeful DSP, Marius Pîrcioagă, în condiţiile în care "în cursul anului trecut instituţia a distribuit către medicii vaccinatori din unităţile şcolare un vaccin antirubeolic (Rubivax) ce putea fi administrat persoanelor din anturajul bolnavilor de rubeolă, multe asemenea persoane refuzând însă vaccinarea, cu toate că era gratuită".

Dată fiind creşterea numărului de cazuri de rubeolă (pojar mic, cum e cunoscută boala în termeni populari), DSP Bihor a transmis medicilor şcolari, medicilor de familie şi celor din spitalele de boli infecţioase şi maternităţi recomandări privind metodologia de intervenţie în asemenea cazuri.

Rubeola este o boală infecto-contagioasă care se transmite prin aer şi se manifestă prin febră, stare generală alterată, adenopatie (inflamarea ganglionilor) şi erupţie generalizată. La vârste mici evoluţia este benignă, însă la adulţi poate produce complicaţii, iar la femeile gravide malformaţii sau chiar moartea fătului (rubeolă congenitală).

Boala este prevenibilă prin vaccinare. În România vaccinarea antirubeolică a început în anul 2005, în cadrul Programului Naţional de Imunizări.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii, medicii recomandă o alimentaţie corespunzătoare (care să conţină fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, a surmenajului fizic şi intelectual, fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor în caz de strănut, evitarea aglomeraţiilor din locurile publice şi evitarea vizitării bolnavilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON