Pasztai Zoltan, directorul general al firmei care administrează halda ecologică de deşeuri a Oradiei, Eco Bihor, a anunţat marţi că a obţinut de la Fondul România al Guvernului Norvegiei suma de 10.000 de euro cu care, împreună cu societatea de consultanţă OTP Consulting, va elabora un proiect în premieră naţională.
Potrivit acestuia, celula 1 a haldei de deşeuri, în suprafaţă de 3,8 hectare, va fi închisă, din gunoaiele depozitate aici se va extrage gazul metan rezidual, iar în final aceasta va fi acoperită cu panouri fotovoltaice.
"Beneficiile proiectului sunt foarte multe. Nu vor mai fi mirosuri şi praf care să se ridice din haldă şi să deranjeze oraşul, în depozit nu va mai pătrunde apa rezultată din precipitaţii, se va opri migrarea gazelor în atmosferă, nu vor mai fi autoincendieri ale deşeurilor, nu se va mai deteriora stratul de vegetaţie de la suprafaţa celulei de deşeuri şi zona va fi integrată în peisajul înconjurător", a explicat directorul general al Eco Bihor, Pasztai Zoltan, într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi.
Conform spuselor acestuia, proiectul elaborat împreună cu OTP Consulting, în valoare de 3,1 milioane euro, va fi depus miercuri, pentru obţinerea finanţării, tot la Fondul România al Guvernului Norvegiei, care până în prezent a alocat proiectelor inovative din ţara noastră sume care au ajuns la un total de 21 milioane euro.
Deşi este optimist în privinţa şanselor de aprobare a proiectului, astfel încât Guvernul Norvegiei să-l finanţeze în proporţie de 40% (adică cu aproximativ 1,5 milioane euro din totalul necesar de 3,1 milioane), Pasztai a afirmat că inclusiv în cazul unui răspuns negativ societatea pe care o reprezintă nu va renunţa la ideea de amenaja celula 1 a haldei în aşa fel încât să obţină energie de pe urma închiderii. "Chiar dacă nu vom primi finanţarea de la Guvernul Norvegiei, vom găsi o altă sursă, poate din fonduri proprii sau din credite", a spus oficialul Eco Bihor.
Proiectul înaintat de această firmă urmează să se întindă pe 24 de luni, din care închiderea celulei 1 a haldei ar dura nouă luni şi jumătate, iar montarea de panouri fotovoltaice alte şapte luni şi jumătate.
Dacă va fi materializat, parcul fotovoltaic va avea o capacitate de 0,99 MW, ceea ce înseamnă că va asigura necesarul de electricitate al Eco Bihor şi, în plus, al unui sat sau unui cartier mai mic al Oradiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.