Electrocentrale Oradea va scoate la vânzare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pe care le deţine, pentru a putea să pornescă încălzirea. Consiliul Local a dat curs marţi propunerii CET de valorificare a 646.357 certificate verzi, urmând ca din sumele încasate furnizorul de energie termică să îşi asigure necesarul de păcură până la sfârşitul anului.
"Din banii încasaţi pe certificate vrem să cumpărăm circa 5.000 de tone de păcură ca să asigurăm necesarul până la finele lunii decembrie, când ar urma să avem primele încasări de la populaţie pentru facturile de încălzire", a declarat Dragoş Gligor, directorul Electrocentrale.
CET-ul a fost nevoit să apeleze la această măsură pentru că, înglodat în datorii, nu se mai poate împrumuta din bănci în condiţiile în care datoriile termocentralei către furnizorii de cărbune şi păcură se ridică la 91,5 milioane lei.
Ca urmare a restanţelor, firma Maestro, principalul furnizor de cărbune, a cerut în urmă cu două săptămâni insolvenţa Electrocentrale. Deşi ulterior compania a renunţat în mod oficial la demers, măsura a speriat potenţialii furnizori care nu s-au mai prezentat la licitaţiile CET-ului de teamă că nu îşi vor primi banii pe combustibilii livraţi, iar furnizorii de păcură au cerut chiar să fie plătiţi cu banii jos.
Salubritate mai scumpă
În cadrul aceleaşi şedinţe, Consiliul Local a mai hotărât ajustarea tarifelor operatorului de salubritate RER Ecologic cu indicele de inflaţie din perioada octombrie 2011 - septembrie 2012. Noile tarife, majorate cu 4,66%, vor fi aplicate începând cu data de întâi a lunii noiembrie.
Spre exemplu, începând de luna viitoare orădenii vor plăti o taxă de salubritate de 6,35 lei fără TVA pe persoană în loc de 6,07 lei, fără TVA, cât datorau în prezent, iar taxa pentru spălat şi dezinfectat pubele va fi majorată de la 0,69 lei la 0,72 lei, fără TVA, pentru fiecare bucată.
La fel, colectarea deşeurilor provenind de la persoane juridice se va majora de la 58,91 lei la 61,66 lei, fără TVA, pe tonă, iar colectarea selectivă a deşeurilor se va scumpi de la 9,75 lei la 10,21 lei fără TVA pe tonă.
Bingo va fi evacuat
Aleşii orădenilor au mai hotărât marţi evacuarea pe cale administrativă a firmelor Solibon Bingo şi Chicago Tour din complexul cinematografic "Libertatea", aflat în proprietatea municipalităţii. Conform documentelor anexate proiectului de hotărâre, cele două firme ocupă spaţiul fără forme legale.
După preluarea clădirii din administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "România Film" în cea a Administraţiei Imobiliare Oradea situaţia celor două firme a rămas în aer.
"În prezent, nici Solibon Bingo SRL, nici Chicago Tour SRL nu deţin cu forme legale imobilul situat în strada Independenţei 1 - Complexul Cinematografic Libertatea, respectiv nu există niciun contract de închiriere, concesiune sau administrare, încheiat între societatea menţionată şi AIO", se menţionează în raportul de specialitate.
Cele două societăţi au fost somate încă din luna iulie să elibereze în termen de 15 zile spaţiile ocupate în clădire, iar evacuarea lor pe cale administrativă este o consecinţă a faptului că au rămas în clădire în ciuda expirării termenului limită.
Teren pentru Abed Nego
Tot marţi consilierii locali şi-au dat acordul de principiu pentru vânzarea prin negociere directă a unui hectar de teren în favoarea firmei Abed Nego, constructorul "piramidei" din Primărie şi a altor lucrări comandate de municipalitate.
Abed Nego a cumpărat în ianuarie 2012 prin licitaţie de la lichidatorul judiciar al firmei Construcţii Feroviare, Baza Oradea - Vest din zona Ioşia constând într-o clădire cu destinaţie de laborator şi vestiar, un şopron metalic, o platformă betonată şi un puţ de apă.
Noul deţinător al imobilelor şi-a manifestat intenţia de a cumpăra de la Primărie, prin negociere directă, terenul aferent acestora. Oferta Abed Nego s-a lovit de opoziţia consilierilor PDL.
"Discutăm de 10.471 metri pătraţi de teren care se vând prin negociere directă. Nu mi se pare sănătos", a protestat consilierul Dorin Corcheş. Cei trei democrat-liberali din Consiliul Local şi-au menţinut poziţia inclusiv la vot, fiind singurii care s-au opus vânzării terenului prin negociere directă.
Reprezentanţii PDL nu s-au lăsat impresionaţi de declaraţia directorului AIO, Cristian Beltechi, care a spus că vânzarea terenului prin licitaţie publică deschisă ar putea fi o afacere mult mai păguboasă pentru oraş din lipsă de ofertanţi.
Ca urmare a accordului dat de Consiliul Local pentru vânzarea terenului, AIO va comanda unui evaluator stabilirea nivelului de la care va porni negocierea preţul final urmând să fie aprobat de Consiliul Local.
Centrul oraşului se dă la "refăcut"
Pe de altă parte aleşii orădenilor au mai stabilit marţi programul multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din centrul istoric al oraşului.
Conform programului, reabilitarea centrului se va face în două etape. În prima etapă, care se va derula între anii 2012 - 2014, vor fi reabilitate imobilele situate în perimetrul delimitat de Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand şi strada Republicii, iar în etapa a doua, care se va desfăşura între anii 2014 - 2016, vor intra clădirile situate în centrul istoric şi pe arterele principale.
Municipalitatea va spriji financiar, prin intermediul AIO, orădenii care deţin o locuinţă în imobil dau nu îşi pot permite să plătească pentru reabilitarea acestuia. Primăria va finanţa lucrările în locul acestora urmând să îşi recupereze investiţia în rate lunare, fără dobândă, în termen de cinci ani.
Sumele rămase de plată se vor actualiza anual cu rata inflaţiei iar debitele neachitate la termen vor fi purtătoare de penalităţi la fel ca în cazul taxelor şi impozitelor locale. Banii recuperaţi de municipalitate de la deţinătorii imobilelor reabilitate vor fi folosiţi pentru a finanţa reabilitarea altor clădiri din municipiu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.