URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2012, 20:32

CET-ul vinde certificate verzi pentru că nu mai are bani de păcură

Electrocentrale Oradea va scoate la vânzare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pe care le deţine, pentru a putea să pornescă încălzirea. Consiliul Local a dat curs marţi propunerii CET de valorificare a 646.357 certificate verzi, urmând ca din sumele încasate furnizorul de energie termică să îşi asigure necesarul de păcură până la sfârşitul anului.

"Din banii încasaţi pe certificate vrem să cumpărăm circa 5.000 de tone de păcură ca să asigurăm necesarul până la finele lunii decembrie, când ar urma să avem primele încasări de la populaţie pentru facturile de încălzire", a declarat Dragoş Gligor, directorul Electrocentrale.

CET-ul a fost nevoit să apeleze la această măsură pentru că, înglodat în datorii, nu se mai poate împrumuta din bănci în condiţiile în care datoriile termocentralei către furnizorii de cărbune şi păcură se ridică la 91,5 milioane lei.

Ca urmare a restanţelor, firma Maestro, principalul furnizor de cărbune, a cerut în urmă cu două săptămâni insolvenţa Electrocentrale. Deşi ulterior compania a renunţat în mod oficial la demers, măsura a speriat potenţialii furnizori care nu s-au mai prezentat la licitaţiile CET-ului de teamă că nu îşi vor primi banii pe combustibilii livraţi, iar furnizorii de păcură au cerut chiar să fie plătiţi cu banii jos.

Salubritate mai scumpă

În cadrul aceleaşi şedinţe, Consiliul Local a mai hotărât ajustarea tarifelor operatorului de salubritate RER Ecologic cu indicele de inflaţie din perioada octombrie 2011 - septembrie 2012. Noile tarife, majorate cu 4,66%, vor fi aplicate începând cu data de întâi a lunii noiembrie.

Spre exemplu, începând de luna viitoare orădenii vor plăti o taxă de salubritate de 6,35 lei fără TVA pe persoană în loc de 6,07 lei, fără TVA, cât datorau în prezent, iar taxa pentru spălat şi dezinfectat pubele va fi majorată de la 0,69 lei la 0,72 lei, fără TVA, pentru fiecare bucată.

La fel, colectarea deşeurilor provenind de la persoane juridice se va majora de la 58,91 lei la 61,66 lei, fără TVA, pe tonă, iar colectarea selectivă a deşeurilor se va scumpi de la 9,75 lei la 10,21 lei fără TVA pe tonă.

Bingo va fi evacuat

cinema libertatea.jpgAleşii orădenilor au mai hotărât marţi evacuarea pe cale administrativă a firmelor Solibon Bingo şi Chicago Tour din complexul cinematografic "Libertatea", aflat în proprietatea municipalităţii. Conform documentelor anexate proiectului de hotărâre, cele două firme ocupă spaţiul fără forme legale.

După preluarea clădirii din administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "România Film" în cea a Administraţiei Imobiliare Oradea situaţia celor două firme a rămas în aer.

"În prezent, nici Solibon Bingo SRL, nici Chicago Tour SRL nu deţin cu forme legale imobilul situat în strada Independenţei 1 - Complexul Cinematografic Libertatea, respectiv nu există niciun contract de închiriere, concesiune sau administrare, încheiat între societatea menţionată şi AIO", se menţionează în raportul de specialitate.

Cele două societăţi au fost somate încă din luna iulie să elibereze în termen de 15 zile spaţiile ocupate în clădire, iar evacuarea lor pe cale administrativă este o consecinţă a faptului că au rămas în clădire în ciuda expirării termenului limită.

Teren pentru Abed Nego

Tot marţi consilierii locali şi-au dat acordul de principiu pentru vânzarea prin negociere directă a unui hectar de teren în favoarea firmei Abed Nego, constructorul "piramidei" din Primărie şi a altor lucrări comandate de municipalitate.

Abed Nego a cumpărat în ianuarie 2012 prin licitaţie de la lichidatorul judiciar al firmei Construcţii Feroviare, Baza Oradea - Vest din zona Ioşia constând într-o clădire cu destinaţie de laborator şi vestiar, un şopron metalic, o platformă betonată şi un puţ de apă.

Noul deţinător al imobilelor şi-a manifestat intenţia de a cumpăra de la Primărie, prin negociere directă, terenul aferent acestora. Oferta Abed Nego s-a lovit de opoziţia consilierilor PDL.

"Discutăm de 10.471 metri pătraţi de teren care se vând prin negociere directă. Nu mi se pare sănătos", a protestat consilierul Dorin Corcheş. Cei trei democrat-liberali din Consiliul Local şi-au menţinut poziţia inclusiv la vot, fiind singurii care s-au opus vânzării terenului prin negociere directă.

Reprezentanţii PDL nu s-au lăsat impresionaţi de declaraţia directorului AIO, Cristian Beltechi, care a spus că vânzarea terenului prin licitaţie publică deschisă ar putea fi o afacere mult mai păguboasă pentru oraş din lipsă de ofertanţi.

Ca urmare a accordului dat de Consiliul Local pentru vânzarea terenului, AIO va comanda unui evaluator stabilirea nivelului de la care va porni negocierea preţul final urmând să fie aprobat de Consiliul Local.

Centrul oraşului se dă la "refăcut"

fatade cu plasa.jpgPe de altă parte aleşii orădenilor au mai stabilit marţi programul multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală din centrul istoric al oraşului.

Conform programului, reabilitarea centrului se va face în două etape. În prima etapă, care se va derula între anii 2012 - 2014, vor fi reabilitate imobilele situate în perimetrul delimitat de Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand şi strada Republicii, iar în etapa a doua, care se va desfăşura între anii 2014 - 2016, vor intra clădirile situate în centrul istoric şi pe arterele principale.

Municipalitatea va spriji financiar, prin intermediul AIO, orădenii care deţin o locuinţă în imobil dau nu îşi pot permite să plătească pentru reabilitarea acestuia. Primăria va finanţa lucrările în locul acestora urmând să îşi recupereze investiţia în rate lunare, fără dobândă, în termen de cinci ani.

Sumele rămase de plată se vor actualiza anual cu rata inflaţiei iar debitele neachitate la termen vor fi purtătoare de penalităţi la fel ca în cazul taxelor şi impozitelor locale. Banii recuperaţi de municipalitate de la deţinătorii imobilelor reabilitate vor fi folosiţi pentru a finanţa reabilitarea altor clădiri din municipiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sa nu dea Dumnezeu cel Sfant sa vrem noi sange nu... caldura!
Sa mai aud vreun pupator-in-cur-de-al-Bolojanului ca Primaria n-are nimic cu CET, OTL, RER, ca-s firme private. Poate, dar cu consilieri locali in consiliile lor de administratie. De-aia v-am ales, ca sa ne jupuiti prin toate caile si mijloacele? CET, OTL, RER, Apa-Canal si alte regii si companii de interes public sunt mijloace prin care banii nostri se scurg in buzunarele conducatorilor acestor regii precum si in ale ALESILOR din Primarie (consilieri si primari) si inca in a cator altii. Om fi noi prosti, dar suntem multi!
Postat 26 Octombrie 2012, 07:28 de Mihai
RUSINE GIBONULE
D-le GIBON de ce obligi firmele sa plateasca gunoi pe luna de o tona minim ? sunt magazine care are doar o galeata de mizerie pe luna restul cui ii merg banii in buzunar ? cu cine esti in cardasie de la RER ?
Postat 24 Octombrie 2012, 15:47 de baterie
VINDE-I FERMA
VINDETI0II ferma lui gligor si proprietatile sa vezi cum mai are bani cet-ul de pacura o iarna intreaga . Asta se datoreaza managementului bun a lui Gligor si Tigan care au tot dat pe oameni afara dar salariile de ce nu le-ai redus GIBONULE ca si acuma primec peste o suta de miioane lei vechi pe luna
Postat 24 Octombrie 2012, 15:43 de nasu
CALDURAAAAA!!!!
Bai CET-isti puneti-va pe treaba.Toata vara ce a-ti facut??????????????Vrem caldura.Daca nu mai bine va desfiintati.Sa vina gazul.Trazniv-ar inghetul.
Postat 24 Octombrie 2012, 09:16 de cman
alo?!
cind se da caldura????
Postat 24 Octombrie 2012, 00:09 de brr
Optiti traficul de influienta
Nu se sesizeaza nimeni, cine sta in spatele acestei Capusi, abed nego, pina in urma cu trei ani nu auzise nici dracu de o asa firma de constructii, acum are lucrari de zeci de miliarde si numai la Oradea,din ce vedem acuma a inceput sa si cumpere cite o bucata din Oras, pe bani putini, dar cind lucreaza ia bani multi. Rusineee.
Postat 23 Octombrie 2012, 23:05 de Spion
Blestemul CET !!
Nu stiu cu ce dracu face CET-ul foc in cazanele astea,dar ce scoate cosul de fum este de TOATA GROAZA. Un fum inecacios,de o putoare insuportabila,care depune pe o suprafata de 200 de mp o jumatate de galeata de funingine este mult peste limiitele normalului. Cardiologii o trag tare cu FUMATUL dar nimeni nu zice nimic de intoxicarea cu CET-ul sau POLUAREA lansata de autovehicolele,cu cele 200-600 gr. de TOXICE pe Km. ... atentie pe km si x cu cele 4 milioane de vehicole si x si cu km facuti va veti inspaimanta. Asa ca Consiliul Local trebuie sa rezolve una din cele mai grave probleme ale "muncipiului" de pe Cris. Tocmai de aceea i-as sugruma pe cei cu tramvaiele de aur care numai prioritate nu erau cand urbea avea nevoie de astfel de probleme. Stiu ca s-a discutat de alimentarea cu gaz. Care este situatia ??
Postat 23 Octombrie 2012, 21:34 de MOROCANOSUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON