URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
20 Decembrie 2013, 16:30

Electrocentrale privatizează activitatea feroviară din incinta centralei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul îşi externalizează ceferiştii. La doar o lună după ce a căzut la vot, proiectul de hotărâre privind externalizarea serviciilor de manevră vagoane din incinta Electrocentrale a trecut prin Consiliul Local fără discuţii.

Conform hotărârii adoptate cu 18 voturi din partea reprezentanţilor USL, centrala urmează să dea în chirie 8,5 kilometri de linie ferată, remiza de locomotive, locomotivele, cabina de veghetori şi tunelul de dezgheţ.

Măsura are ca scop reducerea cheltuielilor Electrocentrale, drept pentru care compania care va prelua acest serviciu va trebui să îşi asume prin contract preluarea, în aceleaşi condiţii şi pentru minim şase luni, a celor 15 angajaţi ai CET care se ocupă în prezent de manevra vagoanelor de combustibil în incinta centralei.

Tanari inclusiv la chioşcurile de flori

Tot în şedinţa de joi consilierii locali au aprobat scoaterea la licitaţie a terenului aferent pentru mai multe chioşcuri de flori de pe raza municipiului. Numărul exact şi amplasamentul acestora vor fi reglementate ulterior printr-o dispoziţie a primarului Ilie Bolojan.

Municipalitatea a luat această devizie pentru îmbunătăţirea aspectului oraşului, întrucât, cu excepţia locaţiei de lângă Primărie, toate vânzările de flori în aer liber se desfăşoară la tarabe.

Potrivit hotărârii de Consiliu Local, atribuirea amplasamentelor se va face pe bază de licitaţie publică pornind de la un tarif minim de 2,2 lei pe metru pătrat pe zi. Câştigătorii licitaţiei se vor obliga să monteze pe amplasamentul câştigat chioşcuri de tip Tanari, de culoare verde. În schimbul investiţiei consistente, întreprinzătorul va încheia cu Primăria un contract de concesiune a terenului pentru 15 ani.

Municipalitatea a mai impus ca şi condiţii suplimentare obligativitatea amplasării chioşcului în 90 de zile de la câştigarea licitaţiei şi a păstrării activităţii de vânzare flori de-a lungul contractului. Comercinaţii vor mai trebui să se oblige că, în plus, vor vinde turiştilor suveniruri cu Oradea şi le vor oferi servicii de informare turistică.

Din locuinţă, birou!

Tot pentru îmbunătăţirea aspectului oraşului, Consiliul Local a hotărât transformarea imobilelor cu destinaţie de locuinţă pe care le deţine în centrul oraşului în spaţii cu altă destinaţie, respectiv birouri. Modificarea se va face doar după eliberarea locuinţei pe cale naturală prin mutarea sau decesul chiriaşului şi doar cu condiţia ca noul proprietar să se ocupe în cel mult doi ani de la achiziţonarea apartamentului de reabilitarea faţadei clădirii.

Primele spaţii care îşi vor schimba destinaţia din cea de locuinţă au şi fost stabilite în cadrul aceleiaşi şedinţe. Primăria va scoate la licitaţie trei apartamente din strada Vasile Alecsandri, o locuinţă din strada Şcoalelor şi una din strada Armatei Române.

Potrivit raportului anexat proiectului de hotărâre, spaţiile se găsesc într-o stare de degradare atât de accentuată încât nu pot fi închiriate ca locuinţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Locunte lipsesc in Oradea nu spatii comerciale
Modificarea destinatiei din locuinta in spatiu comercial, mai ales la alte niveluiri decat parterul din unele imobile aflate in centrul vechi, este o crima impotriva oamenilor care au probleme locative majore. Sunt atatia oameni care se ingramadsc in niste camere insalubre sau la limita saraciei, iar primarul care dispune o asemenea modificare, in spatii cu alta destinatie, este un individ rau, agresiv si pornit pe rele impotriva oamenilor, in loc sa se zbata pentru binele lor. Criminalul ar trebui alungat din primarie inainte sa-l bata Dumnezeu!
Postat 20 Decembrie 2013, 18:34 de Java
Armatei Romane ce numar?
Daca vreau sa-mi fac birou din locuinta de pe AR trebuie sa repar fatada la toata cladirea, indiferent cate alte apartamente sunt acolo? Sau repar o suprafata de fatada corespunzator suprafetei locative in raport de aria intregii cladiri? E de inteles ca au votat pentru 18 din 25 de consilieri, ca doar trebuie sa mai existe si oameni normali la cap acolo! Eu vreau birou de ars gazul de pomana, cu chirie si tot tacamul, iar primarul vrea sa ma fac constructor! Iar are capul gol?
Postat 20 Decembrie 2013, 18:29 de Pond
Incet-incet va privatiza toate activitatile, inclusiv termia
Dupa care, privatul de pe partea cu termia va da in mod evident faliment si, atunci, se inchide incalzirea in apartamentul amantei lui Bolojan care, astfel, va trebui sa se mute in casoiul pe care-l termina pana de Craciun (ac).
Postat 20 Decembrie 2013, 18:23 de Care
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON