URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
10 Februarie 2012, 14:49

Avaria a fost remediată, frigul rămâne!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipele de intervenţie ale Electrocentrale au reuşit să remedieze joi, în jurul orei 14, avaria apărută marţi la prânz pe Magistrala 1, cea care alimentează cu agent termic mai bine de jumătate din oraş.

Spărtura apărută pe una dintre reţelele ce alimentează Punctul Termic 611 a lăsat fără încălzire şi apă caldă o mulţime de alte puncte termice din toată Oradea, începând din bulevardele Dacia şi Decebal până în zona centrală, cartierele Velenţa, Nufărul şi chiar două localităţi limitrofe - Sânmartin şi Băile Felix.

Reţea praf

Joi după-amiază, la trei zile de la apariţia defecţiunii, angajaţii CET au trecut la umplerea Magistralei 1 cu agent termic, iar începând cu ora 19 a fost reluată furnizarea căldurii.

Imobilele afectate au început să fie încălzite după miezul nopţii, iar orădenii au putut simţi diferenţa în cursul dimineţii de vineri. "Am rămas fără încălzire şi apă caldă de marţi până joi seară. Oamenii s-au încălzit cu calorifere electrice, cu reşouri, cum au putut...", a spus Virgil Ile, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Dacia 38, una dintre cele afectate de avarie.

Incidentul a fost al treilea dintre cele care au lăsat asociaţia fără căldură în această iarnă. "Nu am ce să le reproşez oamenilor de la CET. Au lucrat zi şi noapte în frig şi în aburi. Problema este că reţeaua e foarte veche, este pur şi simplu ciuruită, şi trebuie înlocuită din Şoseaua Borşului până la Parcul Petofi. Altfel, iarna viitoare va fi şi mai rău", mai spune Ile.

Cu frigul în casă

Căderea sistemului de termoficare a silit orădenii să se descurce cum pot. "De miercuri nu avem căldură şi nici apă caldă, caloriferele au fost reci. Astăzi a venit apa caldă, dar caloriferele sunt abia dezmorţite. Eu am un calorifer electric pe ulei, că altfel am îngheţa de frig aici, mai ales că suntem şi cu un copil mic", a declarat proprietara unui apartament din zona străzii Flamarion.

La fel a păţit şi proprietarul unei locuinţe din zona Traian Lalescu. "Mi-am luat două zile libere ca să mă tratez de o răceală şi nu îmi vine să mă dau jos din pat, aşa e de frig. Mai bine mergeam la lucru, că acolo avem căldură. Stau de două zile cu caloriferul electric în priză şi parcă văd că la factură o să plătesc milioane de lei şi la Electrica, şi la CET, după ce am dârdâit în casă", a povestit un alt orădean.

Dacă în Rogerius furnizarea agentului termic a început joi seară, în Nufărul căldura a ajuns abia în cursul nopţii. "După trei zile în care am stat în frig, caloriferele au început să se dezmorţească azi-noapte pe la ora 2. Astăzi (n.r. - vineri), pe la prânz, a început să fie mai cald şi în apartamente", afirmă Gheorghe Sereş, preşedintele unei asociaţii din Nufărul.

Oradea dârdâie, Ioşia nu!

Culmea, avaria de pe Magistrala 1 a afectat, de fapt, toţi consumatorii CET-ului. "Noi nu suntem alimentaţi prin conducta pe care a apărut avaria, dar tot ne-a influenţat. Pentru că sistemul nu a mai putut face faţă, avem doar 20 de grade Celsius în casă. Să sperăm că în cursul zilei de astăzi se va mai încălzi", a spus Torok Zoltan, preşedintele Asociaţiei 114 din Rogerius.

La fel au păţit proprietari de apartamente din toată Oradea. "Chiar dacă nu s-a luat căldura de câteva zile este mai mult mai frig decât de obicei în locuinţe. Oamenii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât gigacaloria s-a scumpit din nou", a povestit Alexandru Butiri, preşedintele asociaţiei Fagului.

Singurii orădeni care nu au fost afectaţi de îngheţ au fost cei care nu sunt alimentaţi prin Electrocentrale. Punctele termice din Ioşia Nord deservite până de curând de Transgex au avut căldură non stop. "Noi nu am îngheţat în apartamente pentru că nu suntem deserviţi de CET. Locuinţele noastre se încălzesc pe apă geotermală, iar CET-ul nu face decât să ne ia banii", a spus preşedintele Asociaţiei de Proprietari Salcâmul 7, Leontin Mateaş.

Întâi spărtură, apoi avarie...

Contactat de BIHOREANUL, Daniel Ţigan, directorul de termoficare al Electrocentrale a declarat că avaria a fost cauzată de starea deplorabilă şi vechimea reţelelor. "Totul a pornit de la o spărtură apărută marţi la reţeaua care alimentează Punctul Termic 611. Muncitorii au închis vana care alimentează punctul, au remediat avaria, iar în cursul serii, când am vrut să reluăm furnizarea agentului termic, am descoperit că vana a rămas blocată pe închis", a povestit Ţigan.

Pentru a putea înlocui vana defectă, echipele de intervenţie au golit toată Magistrala 1 şi au aşteptat răcirea apei opărite care circulă în conductă. Oprirea agentului termic a afectat toată Oradea. Jumătate din consumatori au rămas fără încălzire şi apă caldă, iar cealaltă jumătate s-a trezit cu caloriferele abia dezmorţite.

Căldura vine sâmbătă...

Deşi avaria a fost remediată încă de joi seară, orădenilor vor resimţi aceasta din plin doar în cursul zilei de sâmbătă. "În momentul de faţă alimentăm cu agent termic întreg oraşul, dar s-ar putea ca în unele zone caloriferele să nu fie fierbinţi până la echilibrarea sistemului şi revenirea la parametri normali, lucru care ar trebui să se întâmple cel târziu sâmbătă. Pentru a ajuta sistemul de încălzire, 20 de puncte termice din zona Velenţa nu au reluat deocamdată furnizarea apei calde", a spus Ţigan.

În cursul zilei de vineri Prefectura a anunţat printr-un comunicat de presă că, din cauza temperaturilor scăzute din sălile de clasă, vineri au fost întrerupte parţial cursurile la trei şcoli din oraş. La Şcoala cu clasele I-VIII "Szacsvay Imre", la Grupul Şcolar Teologic Romano-Catolic "Szent Laszlo" şi la Liceul Teologic Ortodox "Roman Ciorogariu" nu s-au ţinut toate orele de curs din cauza temperaturilor scăzute din sălile de clasă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
tot eu
am uitat sa-ti spun: NE VEDEM LA ALEGERI!
Postat 12 Februarie 2012, 09:58 de eu
@soso
mai bine l-ar vota ma-sa teapan de tot. definitiv. rest in peace ? no! REST IN PISSES, bolovane!
Postat 12 Februarie 2012, 09:56 de eu
cara-te dreacu de bolovan
Bai... cu parcurile tale industriale cu tot de taran....parca vad ce facturi vin pe febrarie....votate-ar mata tapan de frig....
Postat 11 Februarie 2012, 18:14 de soso
renovati cetu
revoltati-va pe cei din iosia, ca sistemul e vechi de 70 de ani si se defecteaza e una, dar ca nu se poate interveni pentru reabilitare din cauza ca cei din iosia vor sa profite de geotermala tuturor doar ei, si noi restu inghetam de frig... e cu totul altceva\
Postat 11 Februarie 2012, 13:31 de unu
100.000 capete iar in rest ce da Dumnezeu
CET 1 merge cu termia pina la 30.000 de apartamente, la un minus 12 grade standard. Mai mult nu face fata. Atit duce si gata.
Postat 11 Februarie 2012, 13:22 de Burn
k
17 grade si merge si caloriferul electric
Postat 11 Februarie 2012, 10:44 de k
Sanctiune pentru CET?
Astept sa vad 70 ° pe reteaua termica. Azi dimineata in Nufaru jumate de calorifer era rece. Cand erau 2 grade afara temperatura de intrare era intre 45-50°. Marti seara sesizand frigul din casa , am verificat temperatura pe contorul blocului (51°) cand afara erau -15°. Nu inteleg de ce daca nu sunt capabili , ne obliga sa avem contract cu CET-ul. Lasati domnilor alte firme care poate ne pot oferi confortul pentru care platim. Il stimez pe d-l Bolojan pentru multe fapte bune insa din pacate partea cu incalzirea orasului nu a interesat pe nimeni . Va rog domnule Bolojan , sa acaparati oameni capabili astfel incat Oradea sa beneficieze pe timp de iarna de confortul termic conform secolului XXI nu cum era in 1900 toamna. Vinovatii trebuie sa plece si sa vina cine este capabil. Cu multumiri
Postat 11 Februarie 2012, 10:39 de 0radean
Pana cand tot induram ????
de acord cu "spectator " ............ efectiv e mai rece ca vineri-sambata (trecuta) ... am 17 grade in casa ... unde e caldura promisa de cateva zile ???????????????????????????????????????????????????????????????????????
Postat 11 Februarie 2012, 10:08 de ioana
j
15 grade in casa
Postat 11 Februarie 2012, 07:33 de j
Care 20 de grade celsius
Poate vreti sa spuneti 10-12 grade Celsius in apartamente - la mine asa arata termometrul... :( Bine ca factura e cat casa/blocul si noi dardaim - platim ce???
Postat 10 Februarie 2012, 22:39 de o oarecare
bataia de joc continua
specialistii lui peste. caloriferele sunt mai reci ca la inceputul saptamanii cand a fost la fel de frig afara. de fapt ce poti astepta de la niste indivizi care in loc sa-si puna debla la contributie sa foloseasca energia geotermala se visau cultivatori de porumb. binenteles ca esecul a fost suportat tot de fraierii de oradeni prin pretul gigacaloriei. peste vreo 2-3 ani astia vor cere iar bani de la oras ca sa foreze dupa gaze ca e mica presiunea in retea, sau poate vor fabrica biogaz ca doara e energie verde.
Postat 10 Februarie 2012, 22:06 de spectator
pleaca bolo
bolo,pleaca la alesd si ramai acolo F.M.M
Postat 10 Februarie 2012, 21:50 de radu
Si ?
Dupa care o sa vina primarul sa-mi taie gazul, ca sa bage termoficarea asta ca unic sistem ??? Ha !!!
Postat 10 Februarie 2012, 18:38 de Cald gustos
unde e caldura ??/??/
Postat 10 Februarie 2012, 18:02 de
Apa oparita
Domnule Tigan, oparit ii capul dumneavoastra nu apa din conducte, inca o data a-ti dat dovada cat sunteti de profesionisti, macar o recunoasteti public, dorel a inchis vana si a blocat-o. Acum pot sa stau linistit pentru ca stiu cauza. Cei din Iosia au avut caldura, apa termala, cand au avut probleme cu trecerea la CET, toti oradenii au sarit cu gura pe ei, in loc sa ii sustina si sa treaca tot orasul pe incalzire cu apa termala, acum poate vedeti ce avantaje ofera CET-ul sustinut de primarul Bolojan. Asa meritati. Felicitari si la mai multe.
Postat 10 Februarie 2012, 17:26 de petru
h
la puscarie cu bolojan o zi sa se incarce reteaua auzi
Postat 10 Februarie 2012, 16:57 de h
Să vă ia DRACUL!
Într-un oraș cu cele mai mari taxe la gigcalorie, apă, canalizare și ridicarea gunoiului - în fiecare iarnă stăm în frig! Nemaivorbind de HINGHERII de la ridicări mașini! CE FACEȚI CU BANII???
Postat 10 Februarie 2012, 15:46 de Marin
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON