URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Decembrie 2013, 15:21

Efigia întemeietorului obstetricii şi ginecologiei moderne din Oradea, Dr. Alexandru Nemeş, amplasată la Maternitate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 20 de medici şi asistente medicale de la secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean, au asistat sâmbătă dimineaţă, în prezenţa unor invitaţi din ţară şi din străinătate şi a unor oficiali locali, la un moment de restituire istorică pentru medicina din Oradea: dezvelirea, pe zidul Maternităţii, a efigiei comemorative a doctorului Alexandru Nemeş senior, întemeietorul obstetricii şi ginecologiei moderne din această parte a ţării.

Om de ştiinţă, intelectual şi patriot, Alexandru Nemeş a făcut parte, aşa cum a evocat iniţiatorul festivităţii, dr. Petru Chitulea, din generaţia de aur a medicinei româneşti, fiind trimis la Oradea de însuşi Iuliu Haţieganu, cel căruia Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Cluj îi şi poartă numele.

Implicat în societate, militant activ pentru Marea Unire de la 1918, Alexandru Nemeş s-a stabilit la Oradea în 1920, activitatea sa ştiinţifică făcând ca Regele Ferdinand Întregitorul să-l decoreze cu Steaua României în rang de Cavaler şi cu distincţia Meritul Sanitar.

Doctorul Nemeş senior a înfiinţat la Oradea atât prima şcoală de moaşe, cât şi primul spital modern de obstetrică şi ginecologie, în vechiul spital evreiesc, fiind totodată autorul primei operaţii de cezariană reuşite făcute la noi şi a numeroase tehnici chirurgicale novatoare la vremea sa.

"Cinstirea tradiţiilor este o obligaţie de onoare inclusiv a medicilor, inclusă în Jurământul lui Hipocrat", a subliniat doctorul Petru Chitulea, cel care a avut iniţiativa realizării şi amplasării efigiei pe zidul Maternităţii, la rugămintea unuia dintre mentorii săi, doctorul George Filip, acum aproape nonagenar, care la rându-i a lucrat sub îndrumarea lui Alexandru Nemeş, până la moartea acestuia, în 1973.

Cinstea dezvelirii efigiei a fost de altfel cedată venerabilului medic, care a subliniat că "medicina, ca ştiinţă şi artă, se învaţă numai de la maeştrii, şi de aceea sper că tinerii de acum vor avea un model în activitatea lui Alexandru Nemeş senior, decanul spiritual al şcolii orădene de obstetrică şi ginecologie moderne".

Realizată în bronz de sculptorul Dumitru Paina, cel care a dat oraşului şi maiestuoasa statuie a Reginei Maria din Piaţa Ferdinand, efigia îl înfăţişează pe Alexandru Nemeş senior şi are un text explicativ, pentru ca trecătorii să afle cine a fost personalitatea astfel omagiată: "Doctor Alexandru Nemeş senior, 1891-1973, fondatorul obstetricii moderne în Oradea - 1920".

De precizat că încercarea de a cinsti în acest fel memoria dr. Nemeş datează de peste 10 ani, iniţial doctorii George Filip şi Petru Chitulea intenţionând ca numele acestuia să fie dat Maternităţii, înainte ca această unitate să fie înglobată ca secţie în cadrul Spitalului Judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
zeus
salut gogu...nu sunt nici una nici alta...adica nici ungur nici sorbonel local...momentan sunt in Anglia, iar faptul ca-i vorbesc atat de rau pe profesorii medicinisti din cluj, e din cunostinta de cauza ("genialul" Lucan cu rinichii traficati, Florian, betivanul neurochirurg etc...)... mie scarba de ei. In ceea ce-i priveste pe inaintasii lor, titlurile de "corifei", "mari" sunt mult exagerate,au ZERO contributie la dezvoltare medicinei mondiale: medicina mondiala nu s-a dezvoltat in Romania si nici nu cred ca se va dezvolta in urmatoarea suta de ani...
Postat 15 Decembrie 2013, 12:22 de zeus
@zeus
Ori esti ungur rau,ori esti un sorbonel local plin de frustrari, ori si una si alta,altfel n-ai putea vorbi atat de urat despre Iuliu Hatieganu si despre Facultatea de Medicina din Cluj!
Postat 15 Decembrie 2013, 08:42 de gogu
zeus
"de însuşi Iuliu Haţieganu, cel căruia Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Cluj" :))) de parca ar fi ZEUS acest hatieganu... de fapt un amarat de internist, printre singurii romani la sorbonica medicala din cluj dupa Marea Unirea...
Postat 15 Decembrie 2013, 00:26 de zeus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON