URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2013, 17:22

Ecologiştii bihoreni le cer parlamentarilor să se opună exploatărilor gazelor de şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru ONG-uri bihorene cu preocupări în zona mediului înconjurător, Ecotop, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Centrul Regional de Supraveghere Munţii Apuseni şi Academia Civică Bihor, au trimis o scrisoare comună tuturor parlamentarilor bihoreni.

Pentru că miercuri se va dezbate în Parlament legea ce ar putea interzice explorarea şi exploatarea prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor gazoase şi lichide, ecologiştii le cer aleşilor bihoreni să voteze împotriva exploatărilor gazelor de şist. "Nu dorim ca această tehnologie să fie utilizată niciunde pe suprafaţa ţării noastre şi solicităm interzicerea prin lege a acestui tip de exploatare", au scris ecologiştii.

ONG-iştii se opun acestor exploatări pentru că necesită cantităţi mari de apă, "punând astfel în pericol resursele de apă potabilă ale comunităţilor din apropierea zonei de exploatare", "duc, în cele mai multe dintre cazuri, la contaminarea pânzei freatice cu substanţele folosite pentru fisurarea rocilor" şi au un risc de poluare mare.

De asemenea, spun ecologiştii, "până în prezent nu s-au elaborat studii de impact complete care să prezinte toate tipurile de impact negativ pe care l-ar putea avea exploatarea gazelor de şist", iar "în aceste condiţii noi considerăm că avantejele economice sunt net depăşite în de gravitatea pierderilor de mediu".

Totodată, parlamentarilor li se spune că trebuie să ţină cont de protestele masive care arată opoziţia populaţiei şi a societăţii civile faţă de posibila exploatare a gazelor de şist.

În final, aleşilor li se aminteşte că mai multe zone din Bihor, inclusiv Băile Felix, sunt vizate de aceste exploatări. După cum se ştie, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a acordat deja două licenţe, la Tria şi la Tulca, ce permit unor companii străine să exploreze şi exploateze resursele neconvenţionale din subsolul Bihorului, adică chiar şi gazele de şist. Alte două licenţe similare, pentru perimetrele Băile Felix şi Voivozi, sunt în curs de aprobare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Unde e sloganul preferat al ecologiştilor ???
"În Parlament Academicieni nu Politicieni" ... asta nu aţi scris-o în cerere ?
Postat 30 Septembrie 2013, 17:50 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON