URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
30 Septembrie 2013, 17:22

Ecologiştii bihoreni le cer parlamentarilor să se opună exploatărilor gazelor de şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Patru ONG-uri bihorene cu preocupări în zona mediului înconjurător, Ecotop, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Centrul Regional de Supraveghere Munţii Apuseni şi Academia Civică Bihor, au trimis o scrisoare comună tuturor parlamentarilor bihoreni.

Pentru că miercuri se va dezbate în Parlament legea ce ar putea interzice explorarea şi exploatarea prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor gazoase şi lichide, ecologiştii le cer aleşilor bihoreni să voteze împotriva exploatărilor gazelor de şist. "Nu dorim ca această tehnologie să fie utilizată niciunde pe suprafaţa ţării noastre şi solicităm interzicerea prin lege a acestui tip de exploatare", au scris ecologiştii.

ONG-iştii se opun acestor exploatări pentru că necesită cantităţi mari de apă, "punând astfel în pericol resursele de apă potabilă ale comunităţilor din apropierea zonei de exploatare", "duc, în cele mai multe dintre cazuri, la contaminarea pânzei freatice cu substanţele folosite pentru fisurarea rocilor" şi au un risc de poluare mare.

De asemenea, spun ecologiştii, "până în prezent nu s-au elaborat studii de impact complete care să prezinte toate tipurile de impact negativ pe care l-ar putea avea exploatarea gazelor de şist", iar "în aceste condiţii noi considerăm că avantejele economice sunt net depăşite în de gravitatea pierderilor de mediu".

Totodată, parlamentarilor li se spune că trebuie să ţină cont de protestele masive care arată opoziţia populaţiei şi a societăţii civile faţă de posibila exploatare a gazelor de şist.

În final, aleşilor li se aminteşte că mai multe zone din Bihor, inclusiv Băile Felix, sunt vizate de aceste exploatări. După cum se ştie, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a acordat deja două licenţe, la Tria şi la Tulca, ce permit unor companii străine să exploreze şi exploateze resursele neconvenţionale din subsolul Bihorului, adică chiar şi gazele de şist. Alte două licenţe similare, pentru perimetrele Băile Felix şi Voivozi, sunt în curs de aprobare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Unde e sloganul preferat al ecologiştilor ???
"În Parlament Academicieni nu Politicieni" ... asta nu aţi scris-o în cerere ?
Postat 30 Septembrie 2013, 17:50 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON