URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2010, 12:00

După 22 de ani, şi-a regăsit fiul pierdut la Oradea

Vestea s-a confirmat zilele trecute şi l-a copleşit atât pe tânărul de 30 de ani, aflat într-un centru de asistenţă socială din Oradea, cât şi pe mama lui. "Băiatul încearcă să se obişnuiască cu gândul că are o mamă", a explicat BIHOREANULUI Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.

Fiu al Constanţei şi al lui Gheorghe, băiatul, care se numeşte Dan Dumitru Enache, a dispărut de-acasă din Bucureşti în anul 1988. Pe 7 februarie, mama sa a plecat ca de obicei la serviciu, şi a lăsat copilul de 7 ani şi jumătate în grija unei mătuşi, în Drumul Taberei. Băiatul mergea dimineaţa la grădiniţa ajutătoare din cartier şi, la întoarcere, mătuşa l-a lăsat să se joace cu nişte copii. Aşa a dispărut. "El vorbea mai greu, spunea câteva cuvinte "mama", "ninge", "plouă", dar nu putea să lege conversaţii. S-a dus cu ei până la colţul blocului şi nu s-a mai întors. Mătuşa stătea lângă o staţie de autobuz. Cred că o fi luat o maşină şi s-a dus până la gară", a povestit femeia presei centrale.

Deşi avea serioase deficienţe de vorbire, copilul pe atunci în vârstă de 8 ani ştia să spună că-l cheamă Dan. El a fost găsit câteva luni mai târziu, la Oradea, şi dus la Poliţie, spunând doar că-l cheamă Dan. Şi Dan Dan i-a rămas numele. "Nu îşi mai aminteşte cum a ajuns aici", explică Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Internat la Cighid

Din septembrie 88, Dan a fost internat în căminul-spital Cighid pentru că avea "defect sever irecuperabil". "Are amnezie retrogradă privind identitatea şi viaţa anterioară. Uşoară instabilitate psiho-motorie şi afectiv-emoţională. Oligofrenie gradul II", e precizat în fişa de internare. Abia în 1994 băiatului i s-au făcut acte de identitate pe numele Dan Dan. Ajuns între timp la un centru de asistenţă socială pentru adulţi din Oradea, din 2008 dosarul dispărutului Dan Dumitru Enache a intrat în evidenţa pasivă a poliţiei.

La începutul acestui an, o poliţistă de la Inspectoratul de Poliţie Buzău a sesizat, căutând în arhivele IGPR, că o persoană cu identitate necunoscută, Dan Dan, aflată în Bihor, seamănă destul de mult cu un copil dat dispărut în 1988 din Bucureşti. Un expert criminalist a comparat fotografiile celor doi şi a fost sigur că poliţista avea dreptate, cerând şi analiza ADN-ului.

S-au regăsit

Recent, atât mama, cât şi băiatul de la Oradea au fost înştiinţaţi că testele ADN au relevat că sunt mamă şi fiu. Tânărul are handicap accentuat în urma instituţionalizării, dar este capabil să se descurce. La cei 30 de ani, lucrează ca zidar şi se gospodăreşte singur. "El şi-a manifestat dorinţa de a sta departe de presă. De când a fost internat la Cighid a avut o evoluţie foarte frumoasă. El însuşi a găsit resursele interioare pentru a duce o viaţă independentă şi normală. Din câte ştiu eu, în Bihor este unicul caz de genul acesta", a afirmat Ştefan Goţia.

Constanţa Tudor, acum în vârstă de 50 de ani, a aflat, în baza testului ADN, că este mama biologică a lui Dan Dan. Femeia locuieşte într-o casă din Pietrele, Giurgiu, din bunăvoinţa unor cunoştinţe, şi nu are bani să ajungă la Oradea pentru a-şi vedea fiul regăsit. Din 2005 a rămas şomeră şi nu are niciun venit.

"Aştept să-l văd. Sper că e sănătos. Am crezut că e mort, că l-a luat cineva şi l-a dus la cerşit în străinătate. Tot ce e mai rău. Uneori mă mai gândeam că poate a ajuns la o familie bună, că a făcut şcoală, că acum are un serviciu. Un rost. Eu n-am posibilitatea să merg să-l văd la Oradea. Dar aş vrea să-l văd. Din pozele arătate de poliţişti apare ca un bărbat frumos. Seamănă cu maică-sa", a spus mama, emoţionată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON