Trei persoane, doi cetăţeni italieni - Raffaele Malintoppi și Romano Ciro - şi o româncă din Bucureşti, Laurencia Andra Ioniță, reţinute vineri în cazul fabricii de bani falşi descoperite la Oradea de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), au fost arestate sâmbătă, pentru 29 de zile.
Măsura a fost dispusă de Tribunalul Bihor, la solicitarea procurorilor, care îi cercetează pe cei trei sub acuza de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă şi deţinere de instrumente în vederea falsificării.
Decizia nu este definitivă, fiind contestată pe loc de către apărătorii celor trei persoane. "În opinia mea, soluţia este netemeinică", a declarat avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul bucureştencei arestate.
Potrivit acestuia, poziţiile celor trei sunt diferite. Unul dintre arestaţi, un cetăţean italian asociat în societatea la care s-ar fi tipărit acele bancnote false, se declară strict deţinător de părţi sociale, fără o implicare efectivă în cadrul firmei. Cât despre ceilalţi doi, băiatul şi cumnata italianului prins lângă Milano cu cele 19 milioane de euro, Doseanu susţine că nu au fost prezentate dovezi că sunt implicaţi în grupare.
"Practic, celor doi, băiatului şi cumnatei, nu li se impută altceva. Acuzarea ar fi că după arestarea cetăţeanului italian în străinătate ar fi mutat acele cutii cu bancnote şi ar fi incendiat o parte din bancone până la sosirea organelor de urmărire penală", a precizat Doseanu.
Avocatul susţine că femeia nici nu îi cunoştea pe membrii grupării. "Ea a venit din Bucureşti în data de 25 septembrie, deci după falsificarea bancnotelor, şi nu are nicio legătură cu tipografia în care s-ar fi falsificat bani", a mai spus Doseanu.
Potrivit acestuia, singura infracţiune care îi poate fi imputată clientei sale este cea de favorizare a infractorului, deoarece, împreună cu fiul italianului, aceasta a ars o parte dintre bancnotele falsificate, chiar la sediul tipografiei, cu puţin timp înainte de descinderea procurorilor.
Procurorii structurii centrale a DIICOT au anunţat vineri anihilarea activităţii unui grup infracţional organizat format din membri ai mafiei italiene şi din cetăţeni români, specializaţi în falsificarea şi punerea în circulaţie a bancnotelor de 20, 50 şi 100 de euro. Este vorba despre 5 persoane, dintre care patru cetăţeni italieni, şi un cetăţean român, care sunt anchetaţi acum sub acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine şi deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori.
Potrivit DIICOT, cei patru italieni, împreună cu mai multe persoane, între care şi români, au contrafăcut bancnotele în perioada octombrie 2013-septembrie 2014, prin intermediul unei firme din Oradea, aparţinând unui cetăţean italian.
Sub coordonarea acestuia, membrii grupului procurau hârtia, vopselurile şi celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranţă a falsului şi tipăreau bancnote în tipografia amenajată într-o hală aflată în zona industrială a oraşului. Ulterior, banii falsificaţi erau depozitaţi la sediile altor societăţi comerciale, fiind apoi transportaţi şi distribuiţi în Uniunea Europeană.
"În cadrul cooperării cu autorităţile judiciare italiene, în data de 22 septembrie 2014, a fost interceptat pe teritoriul Italiei un transport de euro falsificaţi din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 euro. Banii contrafăcuţi fuseseră expediaţi de o firmă din România ce aparţine italianului RV - suspectul fiind, de altfel, arestat în Italia, lângă Milano", se arată în comunicatul DIICOT.
Pe 25 septembrie, procurorii DIICOT au efectuat 15 percheziţii domiciliare şi la sediile sociale ale firmelor implicate, fiind descoperiţi şi ridicaţi aproximativ 13 milioane de euro falsificaţi, matriţe, holograme şi alte materiale folosite la contrafacerea de monedă.
De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, aproximativ 55.000 bancnote, în valoare totală de 2,75 milioane euro, iar într-o altă locaţie au fost găsite bancnote false rupte şi arse.
Vineri, 20 de persoane, suspecţi şi martori, au fost duse la audieri, iar în final au fost reţinute pentru 24 de ore trei persoane: cei doi cetăţeni italieni şi românca.
Aflaţi cine sunt italienii arestaţi şi ce afaceri au ei în Oradea, în numărul de luni al BIHOREANULUI tipărit!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.