"Rezolvatori" la nivel înalt
Cei doi indivizi se numesc Viorel Amariei şi Alexandru Voinea, sunt indicaţi de comunicatul DNA ca fiind "persoane fără calitate specială", şi sunt acuzaţi, ca urmare a denunţului făcut de furnizorul de cărbune, de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.
Potrivit procurorilor DNA, "în cursul lunii iunie 2013, inculpaţii Amariei Viorel şi Voinea Alexandru i-au pretins unui denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 3 milioane lei, invocând o influenţă asupra fostului ministru al finanţelor, Chiţoiu Daniel, cu promisiunea că îl vor determina pe acesta să deblocheze fonduri pentru SC Termocentrale SA Oradea (CET Oradea)" (în realitate, Electrocentrale Oradea - n.r.), prin acest demers "denunţătorul urmând să-şi recupereze banii "pe care CET-ul îi datora în schimbul cărbunelui livrat de societatea sa.
Faliment programat
La momentul iunie 2013, când s-a petrecut acţiunea "băieţilor deştepţi", Electrocentrale Oradea se afla în pragul colapsului, înregistrând datorii de 302 milioane lei. Topul debitorilor era deschis, cu 97,8 milioane lei, de Ministerul Finanţelor, care a garantat în trecut cumpărarea de cărbune, urmat de Ministerul Economiei, deţinătorul Centralei Naţionale a Huilei, care avea de recuperat 46,4 milioane lei pentru cărbunele livrat din Valea Jiului, apoi Unicom Tranzit, transportatorul de cărbune pe linia ferată, cu o restanţă de 42 milioane lei, şi Maestro Trading, furnizorul de cărbune din Voivozi al CET-ului orădean, cu 33,3 milioane lei.
Pe data de 9 august 2013, Electrocentrale Oradea a cerut Tribunalului Bihor declanşarea procedurii de insolvenţă, rămânând ca creditorii să-şi recupereze banii printr-un iluizoriu plan de reorganizare, în vreme ce municipalitatea a trecut activitatea de distribuţie şi transport a energiei termice pe o nouă societate, Termoficare Oradea.
Prietenii Guvernului
Potrivit procurorilor DNA, în aceeaşi perioadă, Amariei şi Voinea, prevalându-se de influenţa pe care ar fi avut-o asupra unor funcţionari din cadrul Guvernului României, mai exact din Ministerul Economiei (condus la acea vreme de liberalul Varujan Vosganian), i-au pretins aceluiaşi denunţător un comision de 18% din valoarea unui contract de aproximativ 9 milioane lei.
"De această dată, inculpaţii i-au promis că îi vor determina pe funcţionarii respectivi să atribuie, direct, către societatea comercială administrată de denunţător, un contract ce avea ca obiect ecologizarea şi conservarea unei cariere din judeţul Bihor", spune acelaşi comunicat, care precizează că în această anchetă "procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI".
Cei doi traficanţi de influenţă urmează să fie prezentaţi, marţi, Tribunalului Satu Mare, cu propunerea arestării preventive pe o durată de 30 de zile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.