Campania electorală a făcut ţăndări mariajul PNL - UDMR din Consiliul Local. După patru ani în care au coabitat fără probleme, dominând confortabil deliberativul local, cu sprijinul PSD, cele două formaţiuni au divorţat oficial în ultima şedinţă din mandat.
Reprezentanţii Uniunii au boicotat constant proiectele de hotărâri promovate de actuala administraţie liberală. Parcă înţeleşi, consilierii UDMR au atacat Executivul încă din primele minute de şedinţă când, la proiectul de hotărâre privind amenjarea unui canal colector pentru preluarea apelor pluviale din cartierul Oncea Nou, consilierul Eric Huszar a acuzat municipalitatea că extinde infrastructura în mod preferenţial.
"În loc să ne ocupăm de străzile vechi din oraş care nu au canalizare, intrăm cu utilităţi unde au fost ridicate recent vile", a acuzat alesul. La cererea preşedintelui de şedinţă, liberalul Ioan Cupşa, care i-a cerut să formuleze o propunere dacă are nemulţumiţi, Huszar a refuzat să aprofundeze însă subiectul. "Am făcut doar o observaţie", a spus acesta.
Ori Liniştii, ori Olosig!
Conflictul s-a adâncit odată cu discuţiile pe marginea proiectului privind concesionarea serviciului public de întreţinere şi amenajare a Parcului Liniştii pentru o perioadă de trei ani. De această dată, a ieşit la atac udemeristul Iulius Delorean, care a reproşat executivului că, în două proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi a şedinţei de joi, a folosit denumiri diferite pentru parcul amenajat pe amplasamentul fostului cimitir din cartierul Rogerius.
Acesta a arătat că la punctul 17 de pe ordinea de zi, referitor la extinderea suprafeţelor de spaţii verzi se vorbeşte despre parcul Olosig, iar la punctul 37 privind scoaterea la licitaţie a serviciului de întreţinere a acestei suprafeţe Direcţia Tehnică foloseşte denumirea de parcul Liniştii. Consilierul a spus că în cazul unui proces cu executantul lucrărilor, acesta s-ar putea prevala de existenţa a două nume pentru acelaşi parc. "Dacă ajungem la un proces folosindu-se de denumire?", a întrebat Delorean.
Reprezentanţii UDMR nu s-au lăsat convinşi nici de intervenţia directorului tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, care a arătat că este vorba de acelaşi parc, indiferent cum este denumit în două proiecte de hotărâri diferite şi nici de explicaţia secretarului Consiliului Local, Ionel Vila, care a spus că importantă este denumirea din documentaţia tehnică aflată la baza licitaţiei de atribuire serviciilor de întreţinere a parcului. Proiectul de hotărâre a fost adoptat fără votul celor şapte consilieri locali care au preferat să se abţină.
Fără facilităţi!
Atacurile UDMR la adresa foştilor parteneri liberali au devenit făţişe la proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru reglementarea situaţiei juridice a terenurilor din cartierul Mihai Eminescu, unde bihoreni veniţi să se stabilească în Oradea şi-au construit case în anii '70 fără acte. Situaţia acestora este în continuare incertă şi municipalitatea a luat în calcul intrarea în legalitate prin vânzarea terenului către proprietarii caselor, pentru ca aceştia să se poată întăbula pe locuinţă şi să fie impozitaţi.
Consilierii Uniunii s-au opus însă vehement propunerii formulate de liberalul Dan Octavian, la cererea locuitorilor cartierului, ca avansul cerut de Primărie pentru plata terenului să fie înjumătăţit de la 20% la 10% din suma datorată. "Având în vedere că este campanie electorală, să nu facem astfel de propuneri în această perioadă şi să lăsăm această sarcină pe seama viitorului Consiliu Local", a protestat udemeristul Eric Huszar.
Îngrijoraţi că liberalii ar putea puncta electoral de pe urma acestei facilităţi oferite orădenilor, UDMR-iştii nu s-au lăsat convinşi nici de intervenţia primarului Ilie Bolojan care a spus că proiectul de hotărâre a ajuns pe masa Consiliului Local la propunerea Administraţiei Imobiliare Oradea după luni de muncă pentru lămurirea situaţiei juridice a terenurilor din cartier, şi nici de acordul directorului AIO, Cristian Beltechi, pentru înjumătăţirea avansului.
Să voteze următorii...
Opoziţia puternică a foştilor aliaţi i-a făcut pe liberali să dea înapoi. "Nu e vorba de a face aici chestiuni electorale, ci de a rezolva situaţia unor oameni care au o problemă, dar dacă aşa se pune problema eu îmi retrag propunerea", a spus Dan Octavian.
Proiectul de hotărâre a fost în final propus la vot în forma iniţială şi a fost adoptat cu prevederea unui avans de 20% şi plata diferenţei în rate de-a lungul a maximum trei ani, spre nemulţumirea reprezentanţilor orădenilor din cartier prezenţi în sală. Pentru că, după încheierea şedinţei, una dintre orădence nu s-a putut abţine să îi bată obrazul consilierului Eric Huszar pentru modul în care şi-a îndemnat colegii să voteze, acesta s-a apărat senin. "Nu e vorba decât de o amânare de o lună. Dacă viitorul Consiliu Local va vota altfel, eu sunt de acord", a spus UDMR-istul.
CET-ul pe roţi pus pe jantă
Tot pentru o lună a fost amânat şi proiectul de hotărâre privind achiziţionarea de către Electrocentrale a unei centrale termice mobile care să asigure necesarul de apă caldă a apartamentelor orădenilor în perioada lucrărilor la reţele. Achiziţia s-a lovit din nou de opoziţia puternică a consilierilor UDMR. "Această achiziţie nu este o prioritate zero. Nu văd cum asta ar putea îmbunătăţi calitatea serviciilor având în vedere faptul că lucrează pe combustibil lichid, care este mai scump chiar şi decât gazul, şi vom avea cea mai scumpă gigacalorie din ţară", a spus Eric Huszar.
Mai mult, consilierul Pasztor Sandor a propus ca municipalitatea să paseze această cheltuială pe seama constructorului care va lucra la conducte. "Ce-ar fi să băgăm în contract ca executantul lucrărilor să se ocupe de asta sau să luăm în calcul varianta unui leasing?", a întrebat acesta.
"Vom discuta ore întregi"
Pentru că UDMR-iştii nu s-au lăsat convinşi nici de intervenţia directorului de termoficare al CET, Daniel Ţigan, care a spus că această centrală va putea fi folosită oricând în cazul unor avarii, care sunt mai mult decât probabile având în vedere starea reţelelor, nici de explicaţia primarului Ilie Bolojan, care a promis că folosirea ocazională a combustibilului lichid nu va scumpi gigacaloriei, şeful executivului a pus capăt discuţiilor contradictorii cu o măsură extremă.
"Propun să amânăm dezbaterea acestui punct de pe ordinea de zi, pentru că altfel vom discuta ore întregi. Vom retrage acest proiect şi el va fi analizat peste o lună de viitorul Consiliu Local", a spus Bolojan.
Primarul a atras însă atenţia că Electrocentrale va face demersuri încă din această săptămână pentru organizarea licitaţiei privind înlocuirea magistralelor I şi III iar întârzierea achiziţiei centralei mobile, fie şi cu o lună, va însemna apariţia unui interval de timp în care CET va opri apa caldă în apartamentelor orădenilor afectaţi de lucrări fără a le putea oferi o alternativă la duşurile reci.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.