URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2012, 19:31

Dispar orădenii! Recensământul arată că numărul locuitorilor municipiului a scăzut la 183.000

Institutul Naţional de Statistică a făcut publice joi rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2011.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Judeţene pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor Bihor, numărul gospodăriilor din judeţ este 201.352, iar populaţia stabilă a judeţului numără 549.752 de persoane, dintre care municipiul Oradea are 183.123 de locuitori, Salonta -17.042, Marghita -15.134, Săcueni - 11.113, iar municipiul Beiuş are 10.051 de persoane.

După cum se vede, numărul bihorenilor a scăzut cu peste 50.000, iar al Oradiei cu peste 20.000, faţă de recensământul precedent, din 2002. Atunci, Bihorul avea 600.246 de locuitori, în vreme ce Oradea avea 206.614.

Pe de altă parte şi la nivel naţional, populaţia a scăzut cu peste 2,6 milioane, de la 21.680.974 la 19.042.936 de persoane.

Conform comunicatului, din total, 367,2 mii persoane (66,8%) s-au declarat români, 138,4 mii persoane (25,2%) s-au declarat maghiari, 33,7 mii persoane (6,1%) s-au declarat romi, 6,1 mii persoane (1,1%) s-au declarat slovaci şi 0,7 mii persoane (0,1%) - germani. De precizat însă că la recensământul din octombrie 2011, înregistrarea etniei s-a făcut pe baza liberei declaraţii a persoanelor recenzate.

Din punctul de vedere al mărimii populaţiei stabile, judeţul Bihor se situează pe locul 11 în ierarhia judeţelor. "Rezultatele obţinute şi prelucrate până la această etapă au caracter provizoriu şi pot suferi modificări pe parcursul etapelor ulterioare de prelucrare a datelor individuale din formularele de înregistrare a persoanelor din gospodării şi locuinţe", se specifică în comunicat.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, scăderea populaţiei Oradiei sub pragul de 200.000 de locuitori ar putea provoca retrogradarea municipiului la oraş de rangul doi. Acest fapt ar însemna scăderea atractivităţii economice, a alocărilor de la bugetul central şi a numărului de consilieri locali, dar şi a impozitelor pe proprietate, cu 4% în cazul clădirilor şi cu 12% pentru terenuri.

Citeşte mai multe pe această temă, în articolul "Ce mică e Oradea Mare!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
de animal! decid stapanii cat sa traim pana se satura de banii publici
dar nu e de rass acum stim de ce mor bolnavii in spitale ca se IMBOGATESC cei din VARF, ESTE GENOCID SOCIAL !! acum stim de ce pentru copii nu sunt bani si traiesc cu handicap toata viata ca sa se poate BUCURA POLITICUL de banii FRAIERILOR de ROMANI, amintiti va de CEAUSESCU cum erau inchisi si in ce conditii traiau acum MOOOR nu mai trebuiesc tinuti inchisi.
Postat 04 Februarie 2012, 13:59 de asta da viata
asta e ca UDREA cheltuie fara cap sa reti de la oameni din salar sa rulezi banii nu e o afacere
ORADENI fi ti atenti daca Blaga il PROPUNE pe BOLOJAN ma juur ca nu l votez daca candideaza ca PRESEDINE si sa nu te ierte D-zeu BLAGA daca il mai propui pe BOLOJAN, focul sa va arda vietiile daca ne mai chinuiti cu trananul de alesd, DNA sa l judece! INCLUSIV SI PE BLAGA daca trebuie.NE am saturat de el sa merga in ALESD sau luati l la BUCURESTI scapati ne de el, mie sila sa stiu Oradea in manile lui, scarba!
Postat 03 Februarie 2012, 22:33 de ce afacerista !
@Lola, lola, lola
Da' chiar ai ceva dreptate curvistino cu chef de puit. Primarul de care spui pare sa fie un activist de partid harnic, ca la UTC, ce s-a inconjurat de laudatori. E precum Boc cu lopatica. Podurile noi sunt finantate de ministerul transporturilor, sensurile giratorii puteau fi facute mai ieftin si mai facile, ca intersectii semaforizate, parcul industrial este o poveste fara actori, iar politica de promovare a orasului este varza creata si scofilcita. Nimic consistent, ca blocurile comuniste care trebuie acum reabilitate, ca nu s-au facut de la inceput dupa carte.
Postat 03 Februarie 2012, 18:53 de Vizio
Gata ... v-am auzit !?!
M-am decis. Ma apuc sa procreez. Am sa fac citiva pui, asa aiurea si la voia intimplarii. In rest as fi de acord daca nu l-as cunoaste pe bolovan de pe vremea cind avea cu cel putin 30 kg mai putin ca acum si nu vroia nimeni sa se joace cu el. Ramin la parerea anterioara. Bolojan este un bun executant, daca stii sa-i arati ciolanul de la distanta. Dar niciodata nu se va ridica la nivelul unui vizionar sau al unui om cu idei de viitor, pe care sa le poata aplica comandind altor executanti. Din punctul meu de vedere ar fi putut ajunge cel mai bun diriginte de santier din oras.
Postat 03 Februarie 2012, 18:42 de Lola
@.
Iar latri ca turbatu javra portocalie? E luna plina afara? Nu vezi ca nimeni nu e de acord cu tampeniile tale? Cel mult cate un alt ratacit portocaliu ca tine iti mai da dreptate. Dupa parerea ta, de rasa ariana de pe Peta, e rau ca se fac parcuri industriale si astfel apar noi locuri de munca?
Postat 03 Februarie 2012, 17:43 de oradean
O parere obiectiva
Pt. o parere cat de cat obiectiva asupra conducerii actuale a orasului trebuie sa fi apolitic... iar eu asta sunt... chiar mi se rupe de toti politicienii si toate partidele, toti fura,,, singura diferenta e ca unii mai mult ca altii... Cat despre Bolo face parte din categoria mai putin ca altii! Tot o parere obiectiva pot sa zic ca au avut si 2 prieteni de-ai mei care s-au intors vara trecuta dupa 2 ani petrecuti in strainatate... spuneau ca ei in ultimii 20 de ani nu au vazut atatea schimbari ca in ultimii 2. Il voi vota tot pe Bolo indiferent de care partid apartine sau va apartine(chiar nu mai intereseaza) , pt. ca alt primar mai bun la ora actuala chiar nu este... iar comparatiile filip-bolo chiar nu isi au rostul...diferenta e prea mare. Numai bine
Postat 03 Februarie 2012, 14:33 de zander
catre 'cartita'
Cred ca mai degraba esti tu de la tara decat mine. Nu am nimic cu oamenii de la tara, dar nu are rost sa faci referiri de genu asta. Hai sa iti amintesc cateva lucruri care s-au facut de cand Bolojan e primar: s-a finalizat soseaua de centura, care acum 4 ani era un drum forestier, s-a amenajat parcul olosig care era o jungla, s-a construit fantana pacii care era un loc de depozitat gunoaie, s-au modernizat strazi care nu au vazut asfalt de la infiintare, s-au amenajat spatii verzi cat pentru toate orasele romaniei, s-au construit 2 poduri care erau vis acum 4 ani, si lista poate continua. Acuma spune-mi tu mie, cate lucruri s-au realizat sub conducerea celor dinaintea lui...
Postat 03 Februarie 2012, 13:17 de David
David cu Bolojan
Davide esti de inteles , (impreuna cu toti ceilalti de aceeasi parere cu tine ) : proaspat venit de la tara ti se par toate ,,facerile" lui Bolojan niste lucruri nemaipomenite ! Noi astia care am trait pe la oras si am mai vazut cum arata si restul Europei (macar) , iti spunem ca imaginea si utilitatea a ce se face de un timp in Oradea tine de arealul tau si a lui Bolojan ....
Postat 03 Februarie 2012, 12:55 de cartita
sa faca recensamant separat primaria
voi nu vedeti ca numeratoarea e facuta la misto? in celelate orase ale judetului populatia a ramas apropape la fel, in oradea a scazut cu peste 10%!!! s-au construit mii de locuinte noi in ultimii ani si totusi populatia a scazut cu 23.000. nu mai locuieste nimeni in rogerius? sau in iosia? bine ca v-a scos partidul sa-l injurati pe bolojan. cu asta se ocupa organizatiile politice de tineret? sau o fi prietenii lui vuscan, care e foarte linistit de cand cu protestele anti-basescu?!
Postat 03 Februarie 2012, 12:50 de beniamin
@Lola
Recensământul s-a făcut acum, dar să nu-mi spui că populaţia Oradiei a scăzut doar de când e Bolojan primar, adică în ultimii patru ani! E drept că Filip şi PDL au stimulat natalitatea, în sensul că ne-au f... pe toţi, dar tot nu ne-am înmulţit!
Postat 03 Februarie 2012, 10:02 de koloman
Tot inainte
Daca nu se creaza locuri de munca pentru a nu mai fi nevoiti oradenii sa plece in alte tari populatia o sa fie si mai MICA. O sa recurga mai multe persoane la sinucidere. Sau poate asta se si urmareste?
Postat 03 Februarie 2012, 09:35 de puskas
@Lola
N-o fi numai bolovan de vina, mai este si lioata de sfatuitori din jurul lui, mai sunt si cei pacaliti de viclenia taranului, aici sunt multe de spus.... Astia au facut un mare rau orasului, pe langa ,,binele'' pe care il vom plati multi ani de acum incolo. Este vorba de saraciile alea de parcuri industriale, o ocazie excelenta pt. PeNaLi de a sifona banii nostri si nu numai. S-au ,,investit'' multe mil. de euro si rezultatul e jalnic ! Ne-am procopsit cu o adunatura de galbejiti si cu alti amarasteni, astia s-au prins repede ca au dat peste niste aborigeni tampiti pe care-i pot plati cu niste margele si cu doua-trei oglinjoare. Cam asa sta treaba, nu s-a facut nimic sa fie adusi niste investitori mai de Doamne ajuta. Asa ca a vrut, nu a vrut, bolovan a reusit sa creeze un monopol al saraciei pe piata muncii din Oradea ! O situatie asemanatoare este la Stei, unde primarul si cl, unsi de gemenii din cacaceni, pun bete in roate oricarui investitor, sa nu le strice cumva ,,piata muncii'' chimistilor, sa ramana aia fara sclavi. Bolovan va fi, poate, ales inca un mandat, va mai invarti niste jiratii, va mai varui asfaltul si va lua bani, zicand ca facut parcari, in fine, va mai mulge orasul cat va putea si in final se va trezi doar el si gasca lui, ,,manageriind'' o mana de pensionari si un munte de datorii. P.S. Partea buna este ca vom scapa de cativa ,,alesi'' locali. New York, metropola, este condusa de un consiliu avand 50 de membri, iar senatul SUA numara 100 de senatori...cine sa mai inteleaga ceva ?!
Postat 03 Februarie 2012, 05:40 de .
totusi...
@Lola: exagerezi, clar! daca fenomenul ar fi numai in oradea, as zice ca e de discutat! dar asa? aceeasi tendinta s-a inregistrat in toata tara! eu ca David voi face, doar ca mi-as dori sa renunte la parinte si sa se inconjoare de oameni cu adevarat competenti! parintele sa se ocupe de sfintitul apei de Boboteazasi altele de-astea si sa-l lase pe Bolojan sa realizeze intr-adevar proiecte valoroase!
Postat 03 Februarie 2012, 00:15 de TDS
mai bine taci
Ma Lola, inainte sa postezi aici, uitate in jur, si observa cate s-au facut de cand este Bolojan primar. Oradenii au plecat inainte de el, caci din 2002 pana in 2008 nu s-a misca nici o piatra in oras. De cand cu Bolojan, avem cu mult peste alte orase ale romaniei. Problema e ca populatia odata plecata nu va reveni asa usor, chiar daca o sa avem 3 noi parcuri industriale si multe alte beneficii. Aici intervine situatia jalnica de la nivelul tarii. Asa ca nu mai comenta prostii inainte sa te documentezi un pic. Daca nu iti place de Bolojan, nu esti obligat sa il votezi, dar eu sigur il votez cu incredere, pentru ca are puterea sa schimbe lucrurile !
Postat 02 Februarie 2012, 22:27 de David
V-am spus ???
Anul trecut, prin august, am atentionat asupra faptului ca Oradea tinde sa mearga, datorita ambientului politic, pe linia oraselor de nivel 2, cum ar fi Alesd. Citiva forumisti au sarit la beregata mea, sa apere statuia Bolojan. O spun si acum ... votati statuia inca un mandat si Oradea va exact de nivelul Alesdului. Doar ca Alesd inseamna oameni normali, de regula, la un standard firesc al vietii soico-economice. Oradea in schimb inseamna dezastrul. Cine isi imagineaza ca Bolojan este viitorul sa stie ca bolovanul este trecutul de gibon cu frunte goala, adica o asezare stearpa si fara viitor.
Postat 02 Februarie 2012, 20:37 de Lola
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON