Peste 60 de bihoreni, prieteni, colegi şi studenţi, s-au prezentat sâmbătă dimineaţă, la Centrul de Transfuzii Oradea din dorinţa de a dona sânge pentru Lucian Uniţa (foto dreapta). Consilier local ales pe listele PSD şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină, Uniţa a fost operat pe cord deschis, joi, la Institutul Inimii din Timişoara.
Potrivit apropiaţilor, PSD-istul de numai 41 de ani suferea de mai multă vreme de o infecţie a valvelor inimii, dar a amânat în mod repetat o intervenţie chirurgicală non invazivă. Starea de sănătate a pacientului s-a degradat treptat, acesta slăbind în ultimele luni circa 30 de kilograme, până a ajuns în urmă cu o săptămână în situaţia de a fi dus de urgenţă la Timişoara în stare gravă.
Uniţa a fost supus joi unei intervenţii chirurgicale care a durat circa 10 ore, în cadrul căruia chirurgii i-au înlocuit două valve ale inimii. Starea i s-a agravat însă vineri seară, din cauza unei hemoragii, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă a trebuit operat din nou pe cord deschis.
Mobilizare fulger
Uniţa a avut nevoie de sânge din grupele rare A2 negativ şi 01 negativ, fapt pentru care prietenii şi apropiaţii acestuia s-au mobilizat imediat pe Facebook şi nu numai. Spitalul timişorean nu mai avea sângele necesar pentru transfuzie şi nici anticoagulante, iar viaţa consilierului era pusă în pericol.
Primele 13 unităţi de sânge au fost trimise în noaptea de vineri spre sâmbătă de la Oradea, cu efortul comun al prietenilor şi autorităţilor.
"A fost o acţiune la care am participat cu toţii, de la directorul Spitalului Judeţean, domnul Gheorghe Carp, care a chemat farmacista spitalului de acasă la ora 10 noaptea şi ne-a pus la dispoziţie medicamentele, până la domnul Florian Bodog, directoarea de la Centrul de Transfuzii Sanguine, doamna Ligia Burtă. Aseară m-a sunat chiar primarul Ilie Bolojan pe chestia asta, iar medicamentele şi sângele au fost trimise la Timişoara de urgenţă, cu maşina prefectului, pentru a avea liberă trecere. Am pus noi motorină, am anunţat la Minister, ca să se ştie, şoferul meu a plecat împreună cu un prieten comun, Cosmin Uivaroşan, pentru că omul era în operaţie şi orice minut conta. La 3 ore de când ne-au anunţat că au nevoie de sânge, maşina era acolo. Sunt convins că, de oricine am fi fost solicitaţi, am fi făcut la fel, toţi cei care ne-am implicat în această situaţie", a declarat BIHOREANULUI prefectul Claudiu Pop.
Coadă la Centrul de transfuzii
Mobilizarea a continuat, căci sâmbătă, în urma apelurilor lansate în mediul virtual, pe holurile Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea de pe strada Louis Pasteur s-au adunat încă de la ora 8 dimineaţa nu mai puţin de 60 de potenţiali donatori. Angajaţii Centrului de Transfuzii, care nu are program în weekend, au venit de acasă pentru a face rost de sângele necesar.
"Am fi lucrat pentru oricine ar fi avut nevoie de sânge. Cu adevărat a fost maximă urgenţă. Am încercat să vedem care din centrele de transfuzii mai au stocuri de sânge la nevoie şi nu existau rezerve, toate aveau stocurile limită. Până la urmă, de dimineaţă, au venit 41 de donatori, studenţi de la Medicină, colegi de partid şi nu numai. A fost o reacţie absolut frumoasă, elegantă. Ne-a ajutat extraordinar de mult mobilizarea de pe Facebook", a precizat dr. Ligia Burtă, şefa Centrului.
Prietenul la nevoie...
"Am fost acolo, erau foarte mulţi oameni şi stăteam la coadă şi cei cu RH negativ, şi cei cu RH pozitiv. Ca să fim eficienţi, împreună cu doamna doctor Burtă, i-am pus la coadă, aşa încât primii să fie cei cu RH negativ. Noi, ceilalţi, urma să donăm după, sau luni dimineaţă", a relatat prefectul.
Printre donatorii acceptaţi în urma analizelor s-au numărat deputatul Florica Cherecheş, profesorul universitar Erica Mang, viceprimarii Ovidiu Mureşan şi Mircea Mălan, colegi şi studenţi ai bolnavului. Pe lângă bihorenii care au sărit în ajutorul pacientului, peste zece timişoreni, colegi cu Uniţa în clubul de scufundări "Nautilius", s-au prezentat pentru a dona sânge direct la Institutul Inimii.
"În numele lui Lucian le mulţumim tuturor pentru implicare", a mai adăugat Claudiu Pop.
"Le mulţumesc tuturor prietenilor noşti care s-au mobilizat exemplar atât în Oradea cât şi în Timişoara şi l-au ajutat pe Lulu atunci când avea nevoie mai tare", a transmis şi viceprimarul Ovidiu Mureşan, colegul de partid al consilierului.
În urma efortului comun, Centrul de Transfuzii din Oradea poate trimite oricând sângele necesar pentru o intervenţie majoră. "Avem gardă permanentă şi mai putem să donăm oricât sânge este nevoie, cel puţin 20 de unităţi în orice moment, în afară de stocul de urgenţă", a mai precizat dr. Ligia Burtă.
Veniţi şi ajutaţi!
Lucian Uniţa este membru cu state vechi în PSD şi se află la primul său mandat de consilier local. De profesie medic radiolog, Lulu, cum îi spun prietenii, este pasionat şi de scufundări.
Sâmbătă după-amiază, consilierul se simţea deja mai bine, începea să se trezească din operaţie, iar organele începeau să îi funcţioneze.
Problema deficitului de grupe negative sanguine este una cunoscută la nivel naţional, drept pentru care cei care mai vor să facă un gest nobil şi să îl ajute atât pe Uniţa, dar şi pe alţii în aceeaşi stare, pot dona sânge, de lunea până vinerea, între orele 8 şi 11, la Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea de pe strada Louis Pasteur nr. 30.
Pentru a fi acceptat, donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, să aibă o greutate de cel puţin 60 de kilograme (indiferent de statură) şi, fireşte, să aibă o stare de sănătate bună. În România, donatorii primesc în schimbul sângelui recoltat tichete de masă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.