URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Noiembrie 2011, 17:24

Dezvăluirile BIHOREANULUI privind furtul uraniului de la Ştei au provocat dezbateri naţionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezvăluirile BIHOREANULUI privind furtul celor 73 de kilograme de minereu radioactiv din depozitul Companiei Naţionale a Uraniului Ştei au provocat o dezbatere naţională, fiind preluate marţi de toate agenţiile de presă importante şi de majoritatea canalelor media din toată ţara.

Tonul l-a dat, încă de dimineaţă Antena 3, care a lansat o adevărată dezbatere pe această temă, în emisiunea "Se întâmplă în România", cu Maria Coman. De altfel, Florin Ciucaş, redactorul şef al săptămânalului BIHOREANUL şi al portalului eBihoreanul.ro, a avut mai multe intervenţii în direct, pe marginea acestui subiect.

Povestea a fost preluată, ulterior, de toate emisiunile de ştiri, dar şi de Realitatea TV, agenţia Mediafax, portalul de ştiri Hotnews, Evenimentul Zilei, PRO Tv sau Gândul, care au citat ziarul nostru. Neobişnuit este că siteul cotidianului România Liberă a preluat integral textul articolului publicat în BIHOREANUL.

În vreme ce reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare şi cei ai Poliţiei s-au grăbit să declare că dispariţia rocilor cu uraniu nu este periculoasă pentru populaţie, deşi simpla atingere poate da naştere la boli grave, canalele mass-media au criticat la unison măsurile deficitare de pază a materialelor radioactive.

Întrebaţi cum se poate ca dintr-un obiectiv, care teoretic ar trebui să fie bine securizat, să dispară asemenea materiale periculoase, reprezentanţii CNCAN nu au putut furniza răspunsuri concrete, arătând cu degetul spre reprezentanţii CNU şi ai firmei de pază angajate de aceştia.

Depozitul din care au dispărut ţevile cu uraiu este situat lângă linia ferată din Ştei, care desparte punctul de lucru Ştei al Companiei Naţionale a Uraniului de o altă firmă din domeniul mineritului. În apropierea depozitului CNU de la Ştei, la 50 de metri, se află ghereta paznicului celeilalte firme, iar locul mai este păzit de 2 paznici de la CNU.

Între timp, poliţiştii caută în prezent ţevile cu uraniu dispărute de la Ştei, iar, potrivit inspectorului principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, există deja un cerc de suspecţi. "Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care ar fi dispărut cele opt bare metalice cu conţinut de minereu de uraniu de maxim 3%, pentru a stabili data dispariţiei etaloanelor respective. Verificăm inclusiv modul în care a fost elaborat şi pus în aplicare planul de pază al respectivului depozit, dacă au fost respectate toate prevederile legale", a punctat Dinu.

Că cele 73 de kilograme de minereu radioactiv au dispărut s-a descoperit săptămâna trecută, când muncitorii se pregăteau să transporte minereul la fabrica de prelucrare de la Feldioara. Pentru a nu panica populaţia, până la intervenţia BIHOREANULUI autorităţile au ţinut incidentul deosebit de grav la secret, în pofida pericolului de contaminare pentru persoanele care ar putea intra fără să ştie în contact cu uraniul, sau chiar a posibilităţii utilizării lui în scopuri teroriste.

Uraniul dispărut era păstrat în cilindri metalici sudaţi la ambele capete, lungi de 3,5 metri şi cu diametrul de doi ţoli (5,08 centimetri). Fiecare bară era umplută cu câte aproximativ 10 kilograme de minereu de uraniu. În trecut, aceste dispozitive, denumite de mineri "etaloane", erau folosite la calibrarea staţiei care măsura radioactivitatea vagoanelor cu minereu expediate de la mina Băiţa-Plai. Cilindrii au fost adăpostiţi într-un buncăr special de beton cu uşă metalică şi închis cu lacăt.

Vezi un fragment din emisiunea Antena3 AICI şi în articolul: "Zeci de kilograme de minereu de uraniu au dispărut dintr-un depozit din Bihor. Populaţia României, în pericol?"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
tu
de ce nu face descoperiri bihoreanul si la furturile de lemne din judet> in padis spre exemplu se fura lemn ca in codru cu grija politiei
Postat 02 Noiembrie 2011, 17:15 de eu
lol
ce griji isi fac autoritatile: si-a face badea gard in sat cu tevile alea. uraniul ala`i la arabeti deja, irak, iran, afganistan. etc
Postat 01 Noiembrie 2011, 23:04 de unu
bolo are dreptate
Felicitari Bihoreanul! in sfarsit aud si eu o stire care are o importanta deosebita pt populatie si de care statul se fereste sa dea amanunte! si totusi, cat de secret trebuia tinuta stirea daca a ajuns la massmedia? nici nu e de mirare ca a disparut, cu asa paza..... in strainatate, paza o realizeaza armata la orice obiective de interes national ce poate pune in primejdie siguranta nationala. Dar in Romania , totul e posibil. Cum poate o firma de paza da socoteala in astfel de situatii, din moment ce dispune numai de o polita civila, dar nu sa dea socoteala penal pt disparitia uraniului , ce poate distruge foarte multe vieti daca ajunge pe maini straine rau intentionate! bineinteles ca armata are alte ocupatii....
Postat 01 Noiembrie 2011, 22:51 de feri
chef de chef
interesant este ca in timp ce militienii gushatului de la IPJ Bihor chefuiau cu sefu lor, in corpore, uraniul era furat. Pai cum sa nu furi in tara asta daca politia e ocupata doar de chefuri la Palazzo...
Postat 01 Noiembrie 2011, 19:46 de tarabinjuluiefruncea
Foarte bine!
E foarte bine ca ati publicat informatia referitoare la furt. Poate ca astfel, pe viitor, vor fi sporite masurile de securizare a unor astfel de materiale.
Postat 01 Noiembrie 2011, 18:13 de uraniu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON