URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2014, 19:01

Deputatul PNL Ioan Cupşa argumentează de ce nu trebuie desfiinţată Judecătoria şi Parchetul din Salonta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul Ministerului Justiţiei de a desfiinţa 30 de judecătorii şi parchete din ţară, inclusiv a celor din Salonta, se loveşte de opoziţia nu doar a parlamentarilor din colegiul Salonta (senatorii PNL Valeriu Boeriu şi PDL Gavrilă Ghilea, precum şi deputatul PSD Ioan Roman), ci şi a unuia ales în Oradea.

Membru în Comisia juridică a Camerei, deputatul PNL Ioan Cupşa spune că proiectul Ministerului Justiţiei, dezbătut marţi în comisie, este în primul rând anticonstituţional, deoarece îngrădeşte accesul locuitorilor din zona Salontei la justiţie.

"Constituţia prevede, la articolul 21, liberul acces al cetăţenilor la justiţie, care este un drept pozitiv, adică unul pentru a cărui respectare statul trebuie să aloce resurse. Pentru Judecătoria şi Parchetul din Salonta statul a avut resurse chiar şi în perioada de vârf a crizei economice, astfel că se pune întrebarea dacă nu avem cu adevărat resurse pentru funcţionarea acestora acum, după ce Guvernul spune că am avut o creştere economică de 3%", a spus deputatul liberal Ioan Cupşa într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o miercuri la Oradea.

Potrivit parlamentarului, în Comisia juridică a Camerei proiectul a fost susţinut marţi de către secretarul de stat Liviu Stancu de la Ministerul Justiţiei, care a invocat două argumente. Pe de o parte, spune Cupşa, faptul că noile Coduri penale şi civile vor determina o scăderea a numărului de cauze la judecătorii şi parchete. "L-am întrebat, însă, pe secretarul de stat dacă noile Coduri vor îmbunătăţi şi infrastructura rutieră şi feroviară a locuitorilor din zona Salonta până la cea mai apropiată judecătorie şi la cel mai apropiat parchet, care se află la Oradea", a spus deputatul Ioan Cupşa.

Pe de altă parte, a adăugat acesta, tot secretarul de stat Liviu Stancu a afirmat în faţa Comisiei juridice că reducerea numărului de judecătorii şi parchete ar fi cerută de autorităţile europene, inclusiv prin rapoartele MCV, ceea ce deputatul Cupşa a spus că ar fi o "minciună". "În luma diplomaţilor, minciunii i se spune dublu limbaj. În mediul juridic, este dubla interpretare. De fapt, rapoartul Comisiei Europene pentru Eficientizarea Justiţiei din 2012 vorbeşte despre eficientizarea justiţiei prin creşterea calităţii justiţiei", a spus deputatul liberal.
Ioan Cupşa a criticat, de asemenea, faptul că propunerea Ministerului Justiţiei nu a analizat "în niciun fel impactul social şi economic" al desfiinţării judecătoriilor şi parchetelor, şi încalcă mai multe criterii.

"Anul trecut, Ministerul Justiţiei a alocat încă un judecător la Salonta, dat fiind numărul mare de dosare al magistraţilor de aici, iar acum vrea să desfiinţeze Judecătoria. Se pune întrebarea când greşeşte Ministerul, anul trecut, când a suplimentat numărul judecătorilor, sau anul acesta, când vrea desfiinţarea Judecătoriei. La Salonta, un judecător are anual de soluţionat 900 de dosare, mult peste media naţională, pe când în cazul desfiinţării altor judecătorii din ţară într-adevăr este vorba despre o încărcare mai mică a judecătorilor. Aelaşi lucru este valabil în ce priveşte numărul persoanelor arondate. La alte judecătorii propuse pentru desfiinţare sunt arondate circa 30.000 persoane, la Salonta sunt 55.000 de locuitori din zonă. În fine, nu s-a ţinut cont nici de cutumă, că Judecătoria din Salonta a fost înfiinţată, pentru că era necesară, încă din secolul XIX", a spus deputatul Ioan Cupşa.

"În concluzie, putem spune că proiectul Ministerului Justiţiei a fost făcut pe genunchi, şi va afecta şi magistraţii, şi judecătorii din zonele în care vor fi îndreptaţi locuitorii din zonele rămase fără judecătorii şi parchete, căci acestea vor trebui relocate în spaţii oricum, în majoritatea cazurilor, deja insuficiente", a mai adăugat Cupşa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Carpule Carpule
eeei PSD-lule cum te legi tu repede de Bolojan, nu ati facut nimic pentru orasul asta si acum va arde ciuda!
Postat 20 Martie 2014, 12:38 de Dinu
Argumentele lui Cupşa sunt rodul activităţii parlamentare a acestuia de 15 luni !?!
Conform acestei argumentaţii, ar trebui nu desfinţate unele instanţe pe motive de ineficienţă instituţională şi financiară ci, din contră, ar fi necesar de înfiinţat unele chiar şi în mediul rural, cum ar fi la Birtin unde să fie mutată inclusiv Curtea de Apel Oradea, că doar şefa acesteia oricum ascultă de toate prostiile pe care le debitează birteanul Bolojan !?!
Postat 19 Martie 2014, 19:38 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON