Întrucât cadrele didactice şi nedidactice au salarii mici, dar şi pentru că sporul demografic în România este negativ, deputatul liberal de Oradea Ioan Cupşa a iniţiat o propunere de modificare a metodologiei de acordare a sporului de stabilitate prevăzut de Legea 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii joi, Cupşa vrea ca în urma adoptării propunerii sale perioada de concediu pentru creşterea copilului, fie că este de 2 ani, fie că este de 3 ani, să fie inclusă ca o perioadă de neîntrerupere a vechimii de 10 ani necesară obţinerii sporurilor de stabilitate, sporuri acordate doar persoanelor care au vechime neîntreruptă de 10 ani în învăţământ, şi care este de 15% din salariile de bază, fiind totodată inclusă în baza de calcul pentru alte sporuri la care au dreptul angajaţii din Educaţie.
În prezent, concediul pentru creşterea copilului nu este luat în considerare la stabilirea vechimii, dar dacă propunerea lui Cupşa ar fi adoptată ar beneficia de sporul de stabilitate şi cadrele didactice şi nedidactice cu activitate neîntreruptă de opt sau de şapte ani în învăţământ.
Deputatul liberal a afirmat că demersul său are în vedere şi situaţia demografică negativă a României, dar fiind că în perioada 1997-2007 populaţia României a scăzut, potrivit Oficiului European de Statistică, de la 22,58 milioane locuitori la 21,56 milioane locuitori, iar prognozele estimează că până în 2020 România va avea mai puţin de 17 milioane locuitori, ceea ce va afecta şi mai mult dezechilibrul între populaţia activă şi cea inactivă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.