Arătându-se îngrijorată de efectele explorărilor şi exploatărilor de gaze de şist, dar şi de faptul că acest subiect a divizat întreaga societate românească, deputatul de Bihor Florica Cherecheş le cere colegilor parlamentari să instituie un moratoriu asupra prospecţiunilor, explorarea şi exploatarea gazelor de şist. "Cel puţin până în momentul în care se va descoperi o tehnologie de exploatare sigură, care să nu pună în pericol viaţa, sănătatea şi interesele cetăţenilor pe care îi reprezint", a spus deputatul PNL de Bihor, într-o declaraţie politică susţinută în plen la finele anului trecut.
Totodată, Cherecheş a arătat că subiectul gazelor de şist trebuie tratat de autorităţi cu "totală transparenţă" şi "informare continuă şi corectă a publicului larg despre tehnologiile, procedurile şi avantajele explorării şi exploatării acestor resurse naturale", întrucât a divizat societatea românească şi a creat o stare de tensiune socială în întreaga ţară. "S-a ajuns până acolo încât ţărani români care se opun paşnic explorării şi exploatării gazelor de şist să fie urmăriţi de autorităţi, ridicaţi de jandarmi şi chiar bătuţi, uneori doar pentru că s-au rugat în timpul unor proteste", a spus Cherechş, făcând referire la conflictele ce au avut loc în ultimele luni în comuna vasluiană Pungeşti.
"Împărtăşesc îngrijorarea celor care nu doresc ca gazele şi petrolul de şist să fie exploatate în România, deoarece lipsesc datele care să confirme că această exploatare este fără riscuri", a mai spus deputatul.
Cherecheş descrie exploatarea gazelor de şist ca fiind "periculoasă şi păguboasă", pentru că ar afecta "dramatic" alte sectoare ale economiei, agricultura şi turismul, "care sunt capabile să asigure o dezvoltare sănătoasă şi sustenabilă a României". În acest sens, deputatul dă chiar exemplul Bihorului, unde "au fost acordate licenţe de prospecţiune, explorare şi exploatare pentru patru perimetre ce acoperă aproape tot judeţul, de la munţi la graniţă".
Probabil pentru că nu deţine informaţii exacte despre acordurile petroliere încheiate în Bihor, Cherecheş nu spune dacă în judeţ vor fi sau nu, conform înţelegerii între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi companiile care au concesionat perimetrele, exploatări de gaze de şist. Cert este că deputatul se opune exploatărilor petroliere de orice tip, la scară mare, în Bihor. "Aceste exploatări vin şi se închid după un număr de ani, dar agricultura şi turismul asigură un mod de viaţă decent, sănătos, pe o durată de timp mult mai mare, iar staţiunea Băile Felix a dovedit din plin acest lucru", a mai declarat Florica Cherecheş, subliniind şi că licenţa acordată pentru perimetrul Băile Felix a îngrijorat un judeţ întreg.
Parlamentarul a precizat şi că nu se opune tuturor exploatărilor de petrol şi gaze, înţelegând necesitatea lor pentru reducerea dependenţei energetice a României faţă de alte state, dar le acceptă doar în "condiţii sigure pentru om şi mediu". "Nu sunt nici împotriva exploatării gazelor de şist, cu condiţia ca ea să se facă în regiuni nepopulate", a mai spus deputatul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.