URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
15 Martie 2012, 17:33

De Ziua Maghiarilor, Tokes a pledat pentru "împăcarea" dintre români şi maghiari (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tokes, împăciuitorul

În faţa a circa 600 de persoane, fostul episcop Laszlo Tokes a vorbit joi după amiază, la festivităţile organizate la Oradea cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, despre libertate şi înţelegerea între români şi maghiari, afirmând că ambele popoare au dreptul, "dat de Dumnezeu", la libertate, şi a făcut o paralelă între mesajele comune ale cântecului paşoptist românesc, "Deşteaptă-te, române!", scris de Andrei Mureşanu, şi poezia revoluţionarului paşoptist Petofi Sandor "Talpra Magyar" (n.r. - "Sus, ungure!").

"Libertatea este dreptul tuturor, dat de Dumnezeu, şi noi toţi, şi români, şi maghiari, trebuie să ne bucurăm de libertate. De multe ori se accentuează că poporul maghiar este iubitor de libertate, dar eu am accentuat că în sânul tuturor popoarelor trăieşte dorul de libertate, aşa cum arată şi paralela între cele două poezii. Ambii poeţi s-au gândit cu multă empatie unul faţă de celălalt, probabil fără să conştientizeze, iar pe noi, urmaşii lor, ne bucură că ne întâlnim noi, popoare europene, în spiritul libertăţii din primăvara anului 1848, pe aceeaşi baricadă a libertăţii", a spus preşedintele CNMT.

Deşteaptă-te române!

De asemenea, Tokes a mai spus că îşi aminteşte de zilele lui Decembrie 1989, când "românii majoritari şi maghiarii minoritari" cântau în faţa casei parohiale unde era supravegheat de Securitatea din Timişoara cântecul "Deşteaptă-te, române!", înainte ca acesta să fi devenit imnul naţional al României, dar regretă că în prezent unele mijloace de presă şi unii politicieni stimulează "ura".

"Îmi amintesc acel spirit din Decembrie 1989, când în faţa parohiei mele din Timişoara o majoritate românească şi o minoritate maghiară au cântat "Deşteaptă-te, române!", devenit ulterior imnul României, iar ca ungur şi reformat eu am fost mândru. În zilele noastre se duce un discurs de ură într-o parte a mediei, ba uneori chiar şi în Parlamentul României, şi chiar de unii lideri de partide".

Ulterior discursului, Tokes a declarat că mesajul său s-a dorit a fi unul de "împăcare". "Mesajul meu pentru societatea românească şi pentru popoarele noastre este să ne împăcăm, pentru că libertatea nu este exclusivă", a spus liderul CNMT.

Atac la UDMR

Pe de altă parte, în discursul adresat participanţilor la festivităţi, Tokes, a criticat UDMR. "UDMR nu a vrut să sărbătorim împreună în această zi", a spus Tokes. El a afirmat că festivităţile organizate de UDMR sunt formale, şi că maghiarii din România nu au nevoie de asemenea sărbători formale: "Sărbătorile organizate de ei (n.r. - de liderii UDMR) sunt oficiale şi formale. Nouă nu ne trebuie sărbători formale, pentru că noi trebuie să trăim viaţa noastră".

Liderul CNMT a adăugat că este bucuros, totuşi, că în unele locuri UDMR şi PPMT sărbătoresc împreună. "Mă bucur că în Ţinutul Secuiesc şi la Cluj am reuşit să sărbătorim împreună această zi. În Ungaria este normal că nu sunt împreună la sărbătoare Orban Viktor (n.r. - premierul Ungariei şi liderul FIDESZ, de dreapta) şi Gyurcsanyi Istvan (n.r. - fost premier al Ungariei, lider al Partidului Socialist), pentru că unul dintre ei, ghiciţi care, este revoluţionar, iar celălalt contrarevoluţionar", a spus preşedintele CNMT.

Porumbeii păcii

La festivităţile organizate de PPMT la Oradea în faţa statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii au participat, conform aprecierilor Jandarmeriei, circa 600 de persoane, care au ascultat recitaluri de poezie şi muzică populară maghiară, precum şi discursurile pregătite de organizatori şi invitaţi.

Din partea premierului Ungariei, Orban Viktor, a transmis un mesaj participanţilor Albertne Simon Edina, reprezentant al Consulatului Republicii Ungare de la Cluj, iar din partea Parlamentului de la Budapesta a rostit un mesaj deputatul Csoti Gyorgy, reprezentant al FIDESZ.

După circa două ore, festivităţile PPMT s-au încheiat fără niciun fel de incidente, cu eliberarea unor porumbei albi, despre care organizatorii au afirmat că vor să simbolizeze dorinţa maghiarilor din Transilvania de a trăi în pace cu ceilalţi locuitori.

În acelaşi loc, în jurul statuii revoluţionarului paşoptist maghiar Szacsvay Imre, urmau să aibă loc, în aceeaşi seară, şi festivităţile organizate, separat, de către UDMR Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
bozgorilorrrr
tuvangura de bozzzgori impputiti
Postat 16 Martie 2012, 20:16 de bozgoria
Ceva mai inteligent
Ideile lui Laszlo Tokes expuse cu aceeasi ocazie transmit un mesaj ceva mai inteligent decat mesajul etalat de catre fruntasii UDMR.Diferenta de cunoastere intr-ale psihologiei este clara-n favoarea fostului episcop.Numarul participantilor la eveniment(e) prefigureaza nelinisti in UDMR.
Postat 16 Martie 2012, 12:16 de Sun Tzi
citate
1, Petre Ţutea: " Dacă dăm drumul cailor din Transilvania, întro după-amiază ajung să se pişe pe Budapesta" 2. Anonim de pe net: "In istoria lor boema,inflacarata de iluzii,chiar au crezut ca sunt un neam ales.Da erau un neam ales de corturari nomazi,azi aici maine colea.Dorinta lor de dominare,a fost mai mare decat putinta.Au incercat sa creeze un stat pe ruinele altor state.Nu au apreciat bine momentul iesirii de sub vasalaitatea Austriei si s-au trezit fara tara.Insista pe ineptii istorice inventate doar de ei.De exemplu Transilvania era "Terra sine populo" un taram fara locuitori.Apoi vin cu ideea ca romanii cica au venit tiptil si peste noapte s-au instalat in Transilvania.Ma intreb cum de acest exod masiv al romanilor nu a fost in cronicile vremii observat de nimeni si subliniat? In Gesta Hungarorum ,parca scrie altceva.Dar ungurii fac abstractie de multe dovezi istorice.Sunt obsedati si complexati de trecutul lor istoric,trecutul unor cete de nomazi salbatici,identice setrelor de tigani nomazi de astazi sau aidoma nomazilor din tibet care si astazi merg cu cortul(iurta) din loc in loc si isi duc veacul.Din cate se vede,acest neam hunic spalacit si degenerat,tot un fel de ciobani erau,atat doar ca ei mancau carne cruda si furau copii ca sa-si reinprospateze sangele.prabusirea inperiului Habsburgic,le-a adus mai mult rau.Poate era mult mai bine sa faca cale intoarsa si sa revina la vetrele lor din Tibet.
Postat 16 Martie 2012, 09:12 de petrache
ptr.ziar
TOKES LADISLAU IL CHEAMA IN BULETIN PE PACALICIU ASTA , NASCUT LA 1 APRILIE. DACA NU MA CREDETI , VERIFICATI SI O SA VEDETI CA AM DREPTATE
Postat 15 Martie 2012, 22:00 de buletinu
marcell
baiatu' asta este reprezentantul tantalailor....S.T.A.S.
Postat 15 Martie 2012, 20:47 de m
@observer
sigur ca nu are trecere la unguri, il aleg romanii... give me a break, mah "hobseratoru lu' peste''
Postat 15 Martie 2012, 19:52 de boss
@boss
Nu cred ca are trecere. In general daca exista la orice nivel ura intre cele 2 etnii si ar fi etnia chiar motivul aceea este generata de clasa politica.
Postat 15 Martie 2012, 19:10 de Observer
Panacotarule!!!
ember, inainte erai al naibii de pornit pe romani , acuma o dai la pace ,cu siguranta e ceva manevra politica.Te-ai gandit ca ne-ai jignit enorm prin gesturile tale de pisat impotriva noastra sau te-ai gandit ca nu mai vrem sa avem de aface cu semenii tai unguri ? Poate ca am exagerat in ultima parte cu ungurii , nu am nimic cu ei cat timp ma respecta lucru pe care il fac si eu fata de ei .Nu are rost sa ne uram unii pe altii pentru niste besini politice.Avem noi destule pe cap si nu ne arde de ura ,drept urmare ar trebui sa ne gandim cum sa prosperam social si economic ajutandu-ne unii pe altii!
Postat 15 Martie 2012, 18:43 de Avram Iancu''
tupeu de doi bani
hahahahaha..... tokes ii acuza pe altii ca stimuleaza "ura".
Postat 15 Martie 2012, 17:55 de oradean
popa anacronic
circ ieftin dar cu mare trecere la unguri.
Postat 15 Martie 2012, 17:51 de boss
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON